Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

29 Ιουν 2010

Επαναλειτουργεί o Άγιος Πέτρος των Δομινικανών στο Ηράκλειο

Η εκκλησία λειτούργησε για τελευταία φορά πριν από 400 χρόνια.
Επαναλειτουργεί, σχεδόν 400 χρόνια από την τελευταία φορά που «φιλοξένησε» λειτουργία, ο Άγιος Πέτρος των Δομινικανών, το μνημείο που δεσπόζει στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, στο ύψος της Καστέλας, από το 13ο αιώνα.

Ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης και στερέωσης του μνημείου και με αφορμή τον εορτασμό των αγίων Πέτρου και Παύλου, με ευθύνη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και σε συνεργασία με τον δήμο Ηρακλείου και τη 13η Εφορία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, απόψε, αύριο και μεθαύριο, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μέσα στον ναό. Ο αποψινός Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ειρηναίου, και η αυριανή Θεία Λειτουργία, αποτελούν δείγματα για τις μελλοντικές χρήσεις του ιερού ναού.

Ο Άγιος Πέτρος των Δομινικανών, από τα πλέον επιβλητικά μνημεία της πόλης του Ηρακλείου, σύμβολο της μεσαιωνικής ιστορίας, δεσπόζει στο παραλιακό μέτωπο έτοιμος, πλέον, ύστερα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, να δεχτεί το κοινό, ως επισκέψιμο μνημείο και επετειακός ναός.

Για να φτάσει, ωστόσο, στη σημερινή του μορφή χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια παρεμβάσεων, αλλά και καθυστερήσεων, και να αντιμετωπιστούν πολλές κατασκευαστικές δυσκολίες. Ο ναός πέρασε από οκτώ κατασκευαστικές φάσεις, οι τέσσερις πρώτες την περίοδο της Ενετοκρατίας, η πέμπτη φάση το 1671 επί Τουρκοκρατίας, η έκτη τον 19ο αι έως το 1972, η έβδομη έως το 1974 και η όγδοη από το 1991 έως το 1995.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι δημότες Ηρακλείου και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους χώρους του ναού και το έργο της αποκατάστασής του. Παράλληλα, η δημοτική Αρχή συνεχίζει τις προσπάθειες της σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το ΥΠ.ΠΟ. για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου του ναού.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: