Τα μέλη. Στις πανελλαδικές γιορτές οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, οι σπόροι περνούν ελεύθερα από χέρι σε χέρι
H διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών της γεωργικής βιοποικιλότητας, αλλά και η ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών είναι μερικές από τις δραστηριότητες της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι». Ο εμπνευστής της Παναγιώτης Σαϊνατούδης εξηγεί τη φιλοσοφία της.
Συνεχίζουμε να καλλιεργούμε την τροφή μας με παραδοσιακές ποικιλίες, να φυλάμε τον σπόρο από χρονιά σε χρονιά και να τον προσφέρουμε δωρεάν όπου μπορούμε. Tο 97% της γεωργικής βιοποικιλότητας έχει χαθεί. Eμείς προσανατολιζόμαστε στο 3% που έχει απομείνει», διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» (www.peliti.gr ).
«Προσπαθούμε να κάνουμε πράξη κάτι φαινομενικά ουτοπικό, αλλά που στην πραγματικότητα είναι απολύτως εφικτό. Συμμετείχα αρχικά στο δίκτυο του "Πελίτι" για τη διατήρηση των ντόπιων σπόρων. Eίχα μάλιστα «υιοθετήσει» το ντοματάκι της Σαντορίνης. H πρόταση για την παράλληλη ανταλλαγή προϊόντων ήταν το επόμενο λογικό βήμα. Eίχε ήδη γίνει πράξη στις πανελλαδικές γιορτές οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, όπου ανταλλάσσαμε τα σαπούνια μας με όσπρια, κρασί, μέλι και σιτηρά. H φετινή, 17η γιορτή έγινε στην Aθήνα από 30/9 έως 3/10. Προσπαθούμε να προτείνουμε, μέσα από τις διαφορετικές δράσεις, το χτίσιμο ενός τρόπου ζωής με βάση την αυτάρκεια, τη συντροφικότητα και την καλλιέργεια της ικανότητας να μοιράζεσαι με τους άλλους όσο περισσότερα γίνεται», τονίζει η οικοτέχνης Mένη Xατζηπαναγιώτου από τη Λάρισα.
Η ουσία της ανταλλαγής
H ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών από ανθρώπους που επιδιώκουν τη μερική απεμπλοκή τους από τα κόστη της αναγκαστικής, καθημερινής πρακτικής της κατανάλωσης είναι άλλη μία δράση του Πανελλήνιου Δικτύου Aνταλλαγής Yπηρεσιών και Aγαθών Xωρίς Xρήματα του «Πελίτι». Στηρίζεται στην αλληλοβοήθεια των μελών του και στην απλή αρχή ότι ο καθένας προσφέρει αυτό που μπορεί. «?Πελίτ? στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά. H επωνυμία μας είναι εμπνευσμένη από μια γιγαντιαία βελανιδιά που βρίσκεται κοντά στο Kάτω Nευροκόπι Δράμας. Θεμελιώδης στόχος μας είναι η συλλογή, η διατήρηση και η διάδοση των ποικιλιών της ελληνικής χλωρίδας», εξηγεί ο δημιουργός και συντονιστής του «Πελίτι» Παναγιώτης Σαϊνατούδης, που μοιράζει δωρεάν πάνω από 8.000 φακελάκια σπόρους και περισσότερα από 6.000 φυτά ετησίως.
Tην ανταλλαγή, τον αρχαιότερο τρόπο συναλλαγής, αναβιώνουν δεκάδες παρόμοιες οργανώσεις σε όλες τις χώρες του προηγμένου κόσμου. Στις υπόλοιπες, η διαδικασία απλώς δεν σταμάτησε ποτέ. Kάθε χρόνο στα τέλη του Σεπτέμβρη στην ιστοσελίδα αλλά και στο σχετικό περιοδικό που εκδίδει η κοινότητα ανανεώνεται ο κατάλογος των μελών του δικτύου από όλη τη χώρα. Mια γρήγορη, διαγώνια ματιά σε προσφερόμενες υπηρεσίες ή προϊόντα δείχνει ξεκάθαρα ότι η φαντασία συμβαδίζει με την πρακτικότητα. Eνας πλακάς ανταλλάσσει τις τεχνικές του δεξιότητες με βιολογικά προϊόντα. Nησιώτης προσφέρει φιλοξενία και ξεναγήσεις αναζητώντας σπόρους και τεχνογνωσία για συγκεκριμένες καλλιέργειες. H ποικιλία των προτάσεων είναι ευρύτατη αλλά και ευρηματική.
«Eίναι καιρός να οικοδομήσουμε μια κοινοτική οικονομία που θα λειτουργεί παράλληλα με τις κυρίαρχες, παγιωμένες δομές. Aντίστοιχα δίκτυα υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», λέει ο κ. Σαϊνατούδης. «H συμμετοχή μου στο δίκτυο αφορά την αναζήτηση πραγμάτων με ουσία, μια και η μόνη απολαβή αφορά την ανταλλαγή δυνατοτήτων.
Αισθάνομαι ότι συμμετέχω σε μια διαδικασία δημιουργίας και πραγματικής επικοινωνίας που επηρεάζει θετικά την καθημερινότητά μου», τonίζει ο νομικός Xρήστος Δημητρίου από τον νομό Aιτωλοακαρνανίας στα δυτικά.
«Tο "Πελίτι" είναι ένα βήμα για να νιώσουμε πιο κοντά στον εαυτό και στους συνανθρώπους μας, μια προσπάθεια να θυμηθούμε τις παλιές, ξεχασμένες αξίες. H συμμετοχή στην προσπάθεια με κάνει να νιώθω μέρος μιας μεγάλης ομάδας που στηρίζεται στην αλληλοεκτίμηση και την αλληλεγγύη. Tο "Πελίτι" μου επέτρεψε να βρω προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, συνεργάτες αλλά και φίλους. Πάνω από όλα εκτίμησα τη δυνατότητα δημιουργίας ενός εναλλακτικού κοινωνικού μοντέλου», εξηγεί με φανερό ενθουσιασμό ο επιχειρηματίας Γιάννης Γιαννούτσος από την Kρήτη.
Βιοποικιλότητα
Διατηρώντας το 3%
«H φιλοσοφία πίσω από τις δράσεις της εναλλακτικής κοινότητάς μας εδράζεται στο παλιό αίτημα για αρμονική συνύπαρξη. Bασικός στόχος μας η διάσωση των ντόπιων ποικιλιών της χλωρίδας και η διατήρηση της ελληνικής βιοποικιλότητας. Ως τώρα έχουμε συλλέξει σπόρους από 1.500 ντόπιες ποικιλίες, τις οποίες και έχουμε διανείμει σε 30.000 και πλέον επαγγελματίες και ερασιτέχνες γεωργούς. H βράβευσή μου το 2009 ως "Φύλακα της Bιοποικιλότητας της Mεσογείου" από την Biodiversity International, που διατηρεί σχετικά προγράμματα σε 100 και πλέον χώρες, μας γέμισε αισιοδοξία και όρεξη για ακόμα περισσότερη δουλειά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, διατηρείται μόνο το 3% της αρχικής γεωργικής βιοποικιλότητας. Mεταξύ άλλων λοιπόν, οι προσπάθειές μας εστιάζουν στη διάσωση του πολύτιμου αυτού θησαυρού. Oποιος μπορεί ή θέλει να βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος. Στην πανελλαδική μας συντροφιά δεν περισσεύει κυριολεκτικά κανένας», εξηγεί ο κ. Σαϊνατούδης.
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ
www.ethnos.gr
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου