Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

13 Ιαν 2011

Οινοποιείο 6.000 ετών

Το πατητήρι που εντοπίστηκε στο σπήλαιο χρονολογείται στο 4.000 π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο οινοποιείο είναι 1.000 χρόνια μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση για την παρασκευή οίνου έχει βρεθεί έως σήμερα


Το αρχαιότερο οινοποιείο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον κόσμο, ηλικίας 6.000 ετών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη σημερινή Αρμενία. Εκεί, μέσα σε μια σπηλιά, στη χώρα του νότιου Καυκάσου εντοπίστηκε ένα πατητήρι και αγγεία όπου πραγματοποιούνταν η ζύμωση. Επειτα οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιώντας βιοχημικές τεχνικές, αναγνώρισαν ένα ξηρό κόκκινο κρασί που είχε παρασκευαστεί πριν από τουλάχιστον 6.000 χρόνια.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν την εικόνα μιας σύνθετης κοινωνίας, όπου όσοι πενθούσαν έπιναν ένα είδος κρασιού, που παραγόταν σε ένα κοιμητήριο μέσα σε σπηλιά, όπως ανέφεραν οι ερευνητές σε διαδικτυακή έκδοση «Επιθεώρηση της Αρχαιολογικής Επιστήμης». «Αυτή είναι η παλαιότερη γνωστή εγκατάσταση για την παρασκευή οίνου στον κόσμο», είπε σε συνέντευξή του ο Γκρεγκόρι Αρεσιάν, από τους επικεφαλής της έρευνας, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή όπου βρέθηκε το οινοποιείο, στο ίδιο σύμπλεγμα σπηλαίων, που είναι γνωστό ως Areni-1 και βρίσκεται στα σύνορα της Αρμενίας με το Ιράν, τον περασμένο χρόνο, εντοπίστηκε σε άριστη κατάσταση και το αρχαιότερο παπούτσι του κόσμου, 5.500 ετών.

Η αρχαιολογική ομάδα, με τη μέθοδο χρονολόγησης με ισότοπο άνθρακα, ανακάλυψε αποξηραμένο κρασί από σταφύλια κοντά σε πατητήρι που φτιάχτηκε περίπου το 4000 π.Χ., όπως η ίδια ανέφερε. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο οινοποιείο είναι 1.000 χρόνια μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση για την παρασκευή οίνου έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Τα πιο πρώιμα ίχνη οινοπαραγωγής που μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Αρμενίας βρέθηκαν στον τάφο του αρχαίου Αιγύπτιου βασιλιά Σκορπιού του Α΄ και χρονολογούνται πριν από 5.100 χρόνια.

Η αρχαιολογική αποστολή, που απαρτίζεται από επιστήμονες από την Αρμενία, τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, πιστεύει ότι το κρασί του αρμένικου οινοποιείου χρησιμοποιούνταν για τελετουργικούς σκοπούς.

«Αυτή ήταν μια σχετικά μικρή εγκατάσταση, που συνδεόταν με το τελετουργικό μέσα στο σπήλαιο. Για την καθημερινή κατανάλωση θα είχαν πολύ μεγαλύτερα πατητήρια στις κανονικές τους εγκαταστάσεις», επισήμανε ο Αρεσιάν.

«Επίσης γνωρίζουμε ότι στα χωριά της περιοχής η κατανάλωση κρασιού είναι πολύ παλαιά παράδοση» συνέχισε ο Αρεσιάν και ότι τα στοιχεία που αποδεικνύουν την κατανάλωση κρασιού στην περιοχή είναι ακόμα αρχαιότερα από το αρμένικο οινοποιείο. Προσέθεσε δε ότι «τα πλούσια κόκκινα κρασιά που παράγονται εκεί είναι ποικιλίες merlot και cabernet sauvignon».

Τα υπολείμματα πεπιεσμένων σταφυλιών και δεκάδων αποξηραμένων σπόρων που ανακαλύφθηκαν προέρχονται από την ποικιλία σταφυλιού Vitis vinifera vinifera, από την οποία εξακολουθούμε να φτιάχνουμε κρασί μέχρι σήμερα. Το πατητήρι που βρήκε μέσα στη σπηλιά η διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ήταν μια ρηχή λεκάνη από πηλό, διαμέτρου περίπου ενός μέτρου, τοποθετημένη έτσι ώστε να αντλεί μέσα σε ένα βαθύ βαρέλι μούστου.

ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑ

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ικανοποιητικά ότι πρόκειται για οινοποιείο» δήλωσε στο Associa-ted Press ο Πάτρικ Μακγκάβερν, επιστημονικός διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιολογικής Βιομοριακής του Μουσείου του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια, ο οποίος δεν ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας. Είπε ακόμα ότι η οινοπαραγωγή τέτοιας ευρείας κλίμακας υποδεικνύει ότι το σταφύλι στην Ευρασία καλλιεργούνταν ήδη πριν από 6.000 χρόνια.

ΣΟΦΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
http://www.ethnos.gr/


Διαβάστε και το σχετικό άρθρο της Ναυτεμπορικής ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: