Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

7 Φεβ 2012

Master plan από το δήμο Ηρακλείου για μνημεία και παραλιακό μέτωπo

Δύο μεγάλα master plan προγραμματίζει να εκπονήσει ο Δήμος Ηρακλείου με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου της παλιάς πόλης και ταυτόχρονα την επανάκτηση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα και το παραλιακό της μέτωπο.

Τα ενετικά τείχη, οι πύλες και οι στοές θα συμπεριληφθούν σε ένα πρόγραμμα δράσεων για να αναδειχθεί και να προβληθεί το καλύτερα σωζόμενο οχυρωματικό έργο στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και ταυτόχρονα να αποκατασταθεί εν γένει η ιστορική φυσιογνωμία της πόλης του Ηρακλείου, δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης που υπογράμμισε ότι «ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός θα προκύψει από πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό χρήσεων (master plan)».

«Προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση και έχει ήδη ολοκληρωθεί η αναγκαία για το διαγωνισμό τοπογραφική αποτύπωση του συνόλου των τειχών και συντάσσεται το τεύχος της προκήρυξης του διαγωνισμού».

Ήδη αποκαθίστανται στατικά και δίδονται σε λειτουργία οι μεσαιωνικές πύλες και στοές του Χάνδακα που ανοίγουν «ξανά» μέσα από νέες χρήσεις πολιτισμικού χαρακτήρα όπως είναι η πύλη Μακάσι που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο μνήμης της πόλης, η πύλη Βηθλεέμ που φιλοξενεί την έκθεση για τον Ελ Γκρέκο, ενώ σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης της πύλης του Παντοκράτορα.

Η πύλη του Ιησού αφού αποκατασταθεί -είναι ήδη ενταγμένη στο ΕΣΠΑ- θα φιλοξενήσει μια ενδιαφέρουσα έκθεση για το μεγάλο Νίκο Καζαντζάκη.


Το παραλιακό μέτωπο

Το δεύτερο μάστερ πλαν αφορά το παραλιακό μέτωπο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των ενετικών νεωρίων που μέσα από πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μπορούν να αναδειχθούν συνολικά.

Στους διαγωνισμούς για το ανατολικό νεώριο, τη δεξαμενή ΖΑΝΕ και την αποθήκη άλατος και το διαγωνισμό των δυτικών νεωρίων μελετήθηκε το σύνολο του περιβάλλοντος.
Ο δήμος σε συνεργασία με αυτά τα μελετητικά γραφεία προχωρά στη σύνταξη ενός μάστερ πλαν για όλη την περιοχή ώστε να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι χρήσεις για τα δύο μνημειακά συγκροτήματα και τους δημόσιους χώρους.

«Μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τον χαρακτήρα και τη λειτουργία των δημόσιων χώρων και του ενετικού λιμανιού και θα εναρμονισθεί ο προβλεπόμενος για την περιοχή σχεδιασμός με άλλες υφιστάμενες μελέτες αλλά και δράσεις που προβλέπονται για την περιοχή», τονίζει ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Κουράκης.

Παράλληλα, λέει, ο δήμος προωθεί τις διαδικασίες για την υλοποίηση άλλων σημαντικών παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή του παραλιακού μετώπου με στόχο την οργανική και λειτουργική σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα.

Και αναφέρει ενδεικτικά την επαναλειτουργία της πύλης Σαμπιονάρα, την ανάπλαση της περιοχής του πρώην ΞΕΝΙΑ, τον κόλπο Δερματά, τη διαμόρφωση στον χώρο του Αγ. Πέτρου, τη δημιουργία πεζογέφυρας κλπ.


Πηγή: www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: