Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

9 Μαρ 2012

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων αναζητά αγορές που να μπορούν να πληρώσουν την ιδιαιτερότητα και την ποιότητα των προϊόντων της

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων είναι ένας συνεταιρισμός που αριθμεί σήμερα περισσότερα από 1.000 ενεργά μέλη. Με τη σημερινή της μορφή ιδρύθηκε το 1947. Έχοντας ως όραμα τέσσερις βασικές αρχές «συλλογικότητα – αυθεντικότητα – ποιότητα – αειφόρος ανάπτυξη», δεσμεύεται να παράγει αυθεντικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Βασικός στόχος του συνεταιρισμού είναι να μπορέσει να εξάγει τα προϊόντα του στην παγκόσμια αγορά. Όπως δηλώνει στον ΑγρόΤυπο ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού, Ματθαίος Δημόπουλος, «όλα τα προϊόντα μας είναι σε πολύ μικρές ποσότητες, λόγω των μικρών στρεμματικών αποδόσεων που έχουμε στο νησί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο συνεταιρισμός να πληρώνει στους παραγωγούς τιμές που φτάνουν για το σταφύλι στο 1 ευρώ το κιλό, τη φάβα στα 8 ευρώ το κιλό και το ντοματάκι στα 0,70 ευρώ το κιλό. Για αυτό προσπαθούμε να βρούμε αγορές που να μπορούν να πληρώσουν τις ακριβές τιμές των προϊόντων μας. Βέβαια πρέπει να διευκρινίσουμε αυτές οι τιμές αν και είναι υψηλές και πάλι δεν καλύπτουν τους παραγωγούς, επειδή είναι μικρές οι στρεμματικές αποδόσεις τους και πολύ μεγάλο το κόστος παραγωγής».

Αυτή τη στιγμή η Ένωση κάνει προσπάθεια να εκσυγχρονίσει το οινοποιείο της, που χτίστηκε το 1992, και το οποίο έχει ενταχθεί, από το Νοέμβριο του 2009, στο Μέτρο 123 του «Αλέξανδρου Μπαλτατζή». Όπως αναφέρει ο Διευθυντής της Ένωσης «το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έχει προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ. Έχουμε ολοκληρώσει το 60% του έργου και ήδη έχουμε υποβάλλει φάκελο για να εισπράξουμε την πρώτη δόση πληρωμής. Τα χρήματα υπάρχουν και περιμένουμε να τα εισπράξουμε. Αυτό που λένε να κινηθεί η οικονομία πρέπει να γίνει πράξη. Υπάρχει όμως μια ανησυχία στην Ένωση μήπως καθυστερήσει η πληρωμή. Περιμένουμε τα χρήματα για να ολοκληρώσουμε την επένδυση. Είμαστε ένας υγιής συνεταιρισμός που δεν χρωστάει σε καμιά τράπεζα αλλά τα χρήματα αυτά τα χρειαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε την επένδυση».

Κρασιά

Η μοναδικότητα του αμπελώνα της Σαντορίνης οφείλεται στο ιδιόμορφο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις του ηφαιστείου. Η αµπελουργική ζώνη της Σαντορίνης είναι ΟΠΑΠ (Οίνοι Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος). Οι ποικιλίες σταφυλιών της ζώνης είναι το Ασύρτικο (85% του αμπελώνα της Σαντορίνης), το Αθήρι και το Αηδάνι. Γενικότερα τα λευκά σταφύλια αποτελούν το 90% της συνολικής παραγωγής. Από αυτά τα σταφύλια παράγονται τα ξηρά λευκά κρασιά και το γλυκό λιαστό κρασί Vinsanto. Ο αμπελώνας διαθέτει και άλλες ποικιλίες - όπως την ερυθρά ποικιλία Μαντηλαριά - που τα κρασιά τους διακινούνται σαν προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Κυκλάδες.

Όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος «η Ένωση διαχειρίζεται το 60% της συνολικής παραγωγής σταφυλιού στο νησί. Συνολικά η μέση παραγωγή σταφυλιού κάθε έτος ανέρχεται στους 3.000 – 3.500 τόνους. Από αυτούς η Ένωση απορροφά τους 1.600 – 1.800 τόνους. Το 65% της συνολικής παραγωγής κρασιού που παράγεται στη Σαντορίνη είναι της Ένωσης και προέρχεται από το οινοποιείο μας. Εκτός από το οινοποιείο έχουμε και εμπορικό τμήμα που αναλαμβάνει τις πωλήσεις των κρασιών μας. Δηλαδή είμαστε μια καθετοποιημένη επιχείρηση από το χωράφι μέχρι τον καταναλωτή. Τα κρασιά μας κυρίως πωλούνται στην ελληνική αγορά. Τα τελευταία πέντε χρόνια γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Υπάρχουν θετικές προοπτικές αν και το ποσοστό της παραγωγής που εξάγουμε είναι ακόμη μικρό. Σαν αγορές στόχους έχουμε τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα την Γερμανία».

Φάβα

Η «Φάβα Σαντορίνης» είναι από τα πιο σπουδαία προϊόντα του νησιού. Καταφέραμε μετά από πολυετή προσπάθεια και με τη βοήθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, να την αναγνωρίσουμε σαν Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια που τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνεται. Έχουμε ένα διπλασιασμό των στρεμμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτή τη στιγμή στη Σαντορίνη καλλιεργείται η φάβα σε 2.000 στρέμματα. Τον επόμενο χρόνο μπορεί και να φτάσουν τα 2.500 στρέμματα. Με τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της οικονομικής κρίσης ο κόσμος επανέρχεται στον πρωτογενή τομέα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος «η Ένωση παραλαμβάνει το προϊόν από τον παραγωγό το συσκευάζει και το πουλάει. Φέτος δεν έχουμε καθορίσει ακόμη την τιμή παραγωγού. Πριν 4 χρόνια η τιμή παραγωγού ήταν 9 ευρώ το κιλό. Με την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους των εργατικών κατέβηκε η τιμή στα 8 ευρώ το κιλό. Σε ένα στρέμμα με καλές καιρικές συνθήκες παράγονται περίπου 80 κιλά φάβας. Παρά την κρίση έχουμε αυξητικές τάσεις στις πωλήσεις του προϊόντος, με ρυθμό αύξησης 10% κάθε έτος. Βλέπετε η μοναδική πρώτη ύλη και οι παραδοσιακές μέθοδοι επεξεργασίας, χαρίζουν στην «φάβα Σαντορίνης» αυθεντικότητα και γευστική ιδιαιτερότητα».

Τοματάκι

Το σαντορινιό τοματάκι είναι μοναδικό στο είδος του. Η ποικιλία του μικρόκαρπη χοντρόφλουδη με καρπούς που πολλές φορές συναγωνίζονται το μέγεθος του κερασιού. Έχει υποβληθεί φάκελος στις Βρυξέλλες για να αναγνωριστεί και αυτό σαν Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Το μοναδικό εργοστάσιο μεταποίησης τομάτας στο νησί το έχει η Ένωση. Όπως τονίζει ο κ. Δημόπουλος «έχουμε τα τελευταία χρόνια διπλασιασμό των στρεμμάτων που καλλιεργούνται με ντομάτα. Πριν 4 χρόνια η καλλιέργεια της ντομάτας έφτανε σε μόλις 200 στρέμματα ενώ σήμερα φτάσαμε να καλλιεργείται σε πάνω από 500 στρέμματα. Στην αγορά αυξάνονται οι πωλήσεις τοματοπολτού. Από το τοματάκι βγάζουμε τοματοπολτό και στους τρεις τύπους: απλής, διπλής και τριπλής συμπύκνωσης. Το τοματάκι Σαντορίνης είναι το μοναδικό που από τη φύση του μπορεί να γίνει πολτός τριπλής συμπύκνωσης. Επίσης παράγουμε επίσης και γκουρμέ προϊόντα, όπως σάλτσα με πελτέ Σαντορίνης και κρασί Vinsanto αλλά και προδόρπιο από πολτό τριπλής συμπύκνωσης, παρθένο ελαιόλαδο, κάπαρι και θρύμπα (θρούμπι) Σαντορίνης».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
http://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: