Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

9 Μαρ 2012

Προοπτική για αύξηση παραγωγής στη Γραβιέρα Νάξου το 2012 με γνώμονα τις εξαγωγές σε δύο ευρωπαϊκές αλυσίδες καταστημάτων

Προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών «ανοίγονται» το 2012 για την ΠΟΠ «Γραβιέρα Νάξου», χάρη στις προσπάθειες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού, που ξεκινάει συνεργασία με δύο μεγάλες αλυσίδες. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, κ. Δημήτριος Καπούνης στα πλαίσια προώθησης και ανάπτυξης της παραγωγής, υπάρχει η προοπτική να δοθούν κίνητρα τόσο σε νέους παραγωγούς - κτηνοτρόφους όσο και σε αυτούς που υπάρχουν. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η προσπάθεια της ανανέωσης του ζωικού κεφαλαίου του νησιού από την ΕΑΣ η οποία αγόρασε 300 μητέρες (αγελάδες) από την Ολλανδία δίνοντας τη δυνατότητα στους Ναξιώτες κτηνοτρόφους να εξοφλήσουν τα ζώα αυτά σε διάστημα έως και 7 ετών. Να σημειωθεί ότι η παραγωγή της περίφημης «Γραβιέρας Νάξου», γίνεται αποκλειστικά από την ΕΑΣ σε σύγχρονο τυροκομείο.

Ειδικότερα, ο κ. Δημήτριος Καπούνης, πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου μας αναφέρει: «Η “Γραβιέρα της Νάξου” είναι από τα καλύτερα τυριά της χώρας. Παράγεται από το γάλα της Νάξου και μόνο, σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο στο οποίο τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας HASP και ISO, και γίνεται με παραδοσιακό αλλά και ταυτόχρονα σύγχρονο τρόπο (όσον αφορά την συσκευασία)”.

Παραγωγή και τιμές

Και προσθέτει: «Το 2011 παράγαμε περίπου 930 τόνους. Το προϊόν πάει πολύ καλά και φθάνει στον καταναλωτή περίπου στην τιμή των 10,5 ευρώ/κιλό. Επίσης θα πρέπει να αναφέρω ότι πουλάμε σε συγκεκριμένη εταιρεία η οποία έχει αναλάβει το δίκτυο διανομής και συγκεκριμένα στην Βίγλα Ολύμπου του Ομίλου Vivartia στην τιμή των 7,5 ευρώ/κιλό. Η τιμή παραγωγού στο γάλα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 43 λεπτά το κιλό μια τιμή ικανοποιητική αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι σε όλη την Ελλάδα η τιμή γάλακτος φθάνει μέχρι τα 40 λεπτά. Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο».

Εξαγωγές

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Καπούνης «αυτή την στιγμή κάνουμε κάποιες εξαγωγές στην Γερμανία και την Γαλλία. Το 2011 οι εξαγωγές μας ήταν περίπου στους 20 τόνους ενώ το 2012 εκτιμούμε ότι μπορούμε να φθάσουμε από 70 έως 250 τόνους. Αυτό το αναφέρω διότι συμμετέχουμε σε εκθέσεις και μέσω αυτών βρήκαμε έναν έμπορο με τον οποίο κλείσαμε ήδη μια συμφωνία για 70 τόνους σε 549 καταστήματα μιας αλυσίδας στην Ευρώπη. Επίσης, αυτό τον μήνα θα μεταβούμε στην Γερμανία προκειμένου να κλείσουμε συμφωνία με μια αλυσίδα 1.979 καταστημάτων για ποσότητα από 250 έως 300 τόνους Η κατανάλωση γραβιέρας στην Ελλάδα όμως επίσης πάει πολύ καλά».

Προώθηση και σχέδια για το μέλλον

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου, αν η πολιτεία βοηθάει στην προώθηση της γραβιέρας ο κ. Καπούνης μας απαντά: «Δεν έχουμε καμία βοήθεια. Η μόνη βοήθεια είναι από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο έχουμε ενταχθεί για την προώθηση αγροτικών προϊόντων και μέσω αυτού συμμετέχουμε σε όλες τις εκθέσεις. Για το μέλλον σκεφτόμαστε, εφόσον υπάρχει στροφή στον πρωτογενή τομέα, να δώσουμε κίνητρα τόσο σε νέους παραγωγούς - κτηνοτρόφους όσο και σε αυτούς που υπάρχουν (οι κτηνοτρόφοι μέλη της ΕΑΣ φθάνουν τους 500). Συγκεκριμένα, πήγαμε στην Ολλανδία και φέραμε στο νησί 300 μάνες (αγελάδες) προκειμένου να ανανεώσουμε το ζωικό κεφάλαιο και τους δώσαμε τη δυνατότητα να εξοφλήσουν την κάθε μάνα σε 6 ή 7 χρόνια (και αυτό μέσω προγράμματος). Αποτέλεσμα αυτής μας της ανανέωσης ζωικού κεφαλαίου ήταν να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος. Η προοπτική μας για το 2012 είναι να αυξήσουμε την γραβιέρα στους 1.200 τόνους με την προοπτική εξαγωγής».

Διαδικασία Παρασκευής Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης)

1. Μετά τη συλλογή της πρώτης ύλης (γάλα) στους ψύκτες και τη μεταφορά του στο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου με βυτία μεταφοράς γάλακτος , η πρώτη ύλη περνάει εμπεριστατωμένους ελέγχους από τους χημικούς της ένωσης πριν μπει στις εγκαταστάσεις του Τυροκομείου.
2. Μετά τον έλεγχο το γάλα προωθείται στις δεξαμενές αποθήκευσης και συντήρησης
3. Το επόμενο βήμα είναι ο καθαρισμός του γάλακτος κάνοντας χρήση μηχανημάτων φυγόκεντρου δύναμης και η προώθησή του για παστερίωση.
4. Μετά την παστερίωση η πρώτη ύλη πηγαίνει στον τυροπαρασκευαστή όπου δημιουργείται το τυρόπηγμα
5. Το τυρόπηγμα έπειτα τοποθετείται σε καλούπια για να πάρει σχήμα
6. Μετά γίνεται η πρώτη αλλαγή στην τυροτράπεζα και μεταφέρονται τα καλούπια στο πιεστήριο για την εξαγωγή της υγρασίας από την τυρομάζα
7. Το επόμενο βήμα είναι το φορμάρισμα των τυριών και το βάφτισμά τους για 5 ημέρες στην άλμη.
8. Ύστερα από αυτό τα τυριά μεταφέρονται στα ωριμαντήρια όπου και παραμένουν για 72 ημέρες κατά την διάρκεια των οποίων γίνονται αλλεπάλληλα γυρίσματα.
9. Μετά την ολοκλήρωση της ωρίμανσης τα κεφάλια γραβιέρας προωθούνται στο πλυντήριο όπου πλένονται με φυσικό τρόπο κάνοντας χρήση πόσιμου νερού.
10. Ακολουθεί στέγνωμα των τυριών για 24 ώρες και προώθησή τους στο συσκευαστήριο και από εκεί στην αγορά.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
http://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: