Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

5 Ιουν 2008

Καταναλώστε λιγότερα, ζήστε καλύτερα


ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΑ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Μεγάλος αριθμός εικοσάχρονων και τριαντάχρονων ανθρώπων αρνούνται να δουλεύουν με εξαντλητικό ωράριο προκειμένου να ανέλθουν στην ιεραρχία, ενώ προτιμούν έναν μέτριο μισθό για 30 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Η ανεξέλεγκτη βουλιμία για περισσότερα αγαθά που οδηγεί στην υπερκατανάλωση κάνει τους σύγχρονους ανθρώπους να δουλεύουν περισσότερο, για να κερδίζουν περισσότερα και να καταναλώνουν ακόμη πιο πολλά αγαθά και υπηρεσίες από αυτά που ήδη έχουν.

Τα πολιτικά συστήματα στον δυτικό κόσμο βασίζονται σε αυτή την ανάγκη η οποία τους βολεύει, γιατί όσο ο κόσμος κάνει τα πάντα για να μπορεί μια μέρα να αγοράσει περισσότερα, δεν έχει χρόνο να διαμαρτυρηθεί για τις υπάρχουσες οικονομικές ανισότητες, ενώ τα γρανάζια της οικονομίας συνεχίζουν απτόητα να δουλεύουν για λογαριασμό των οικονομικά ισχυρών. Απέναντι σε αυτό το σκηνικό, κάποιοι αντιστέκονται αποφασισμένοι να μειώσουν ανάγκες και απαιτήσεις, εξασφαλίζοντας μια καλύτερη, πιο άνετη και φυσιολογική ζωή. Είναι οι οπαδοί της ύφεσης (downshifters ή downsizers, αποκαλούνται) -όπως διαβάζουμε σε αφιέρωμα στο Κουριέ Ιντερνασιονάλ- τους οποίους συναντάς σε μεγάλες ή μικρές πόλεις αλλά και στην επαρχία. Ασκούν διαφορετικά επαγγέλματα, δεν ανήκουν σε κάποια ηλικιακή κατηγορία, αλλά οι περισσότεροι ανήκουν στην ανώτερη ή μεσαία τάξη. Μιλούν για ελευθερία, για την ανακάλυψη των απλών ηδονών, του ευ ζην, της αρμονίας. Ξέρουν πως «το λίγο μπορεί να είναι πολύ».

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο της ΒΙΚΗΣ ΤΣΙΩΡΟΥ στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: