Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

19 Ιουν 2008

Το φθινόπωρο η παράδοση της πλατείας Μοναστηρακίου



Η ιστορική κρήνη του «Κάτω Σιντριβανιού» πηγή: Ι. Τραυλός, Η Πολεοδομική εξέλιξις των Αθηνών, 1993


Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αντικρίσουν τελικά οι Αθηναίοι την «ανανεωμένη» πλατεία Μοναστηρακίου. Έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις και προβλήματα, ένα ακόμη εύρημα -η εγκλωβισμένη κοίτη του Ηριδανού- καθυστερεί για ένα ακόμη καλοκαίρι την παράδοση του έργου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, αν και το έργο έπρεπε ήδη να έχει παραδοθεί, μια καταστροφή ύστερα από νεροποντή τον Απρίλιο έγινε η αιτία για να αποκαλυφθεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα υδραυλικής τεχνολογίας της αρχαιότητας: η εγκιβωτισμένη κοίτη του ποταμού καλυμμένη με τρεις διαφορετικούς τρόπους- ογκώδεις οριζόντιες πλάκες από πωρόλιθο και μάρμαρο σε δεύτερη χρήση, οξυκόρυφη διάταξη πλακών και θολωτή κατασκευή σε μήκος μόλις 5-6 μέτρων.

Η εφημερίδα Το Βήμα αναφέρει ωστόσο ότι η αποκάλυψη του έργου συνεχίζεται χωρίς μελέτες και χωρίς αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το πρώτο τμήμα της πλατείας αναμένεται να παραδοθεί μέσα στον Ιούλιο, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα είναι ορατός και θα ακούγεται η ροή του αρχαίου Ηριδανού.

«Το αποτέλεσμα θα είναι η καλύτερη μικρή-μεγάλη πλατεία της Αθήνας» δήλωσε στα Νέα ο πρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Κυριάκος Γριβέας.

Η πλατεία θα είναι πιο χαμηλή κατά 75 εκ. προς την πλευρά της Ερμού, ενώ πέντε σκαλάκια θα οδηγούν προς το κέντρο της για να αναδεικνύεται ο βυζαντινός ναός της Παντάνασσας. Θα υπάρχουν ζαρντινέριες με κερασιές στην ανατολική και δυτική πλευρά, ενώ οι αεραγωγοί του Μετρό θα αντικατασταθούν με γλυπτούς όγκους από ανοξείδωτο χάλυβα που θα λειτουργούν και ως καθιστικά.

Τα βλέμματα αναμένεται να συγκεντρώσει το πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο.
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: