Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

27 Αυγ 2009

Εγκρίθηκε το έργο αντικατάστασης του στεγάστρου στο Ακρωτήρι Θήρας

Εγκρίθηκε και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων και Πολιτισμού για το έργο της αντικατάστασης του στεγάστρου του Ακρωτηρίου της Θήρας, στην ουσία δηλαδή της συνέχισης των εργασιών προκειμένου να αποκατασταθεί το τμήμα που είχε καταρρεύσει τον Σεπτέμβριο του 2005. Ελπίζεται, λοιπόν, ότι έπειτα από το απρόσμενο κώλυμα, το οποίο παρουσιάστηκε από την Πολεοδομία Θήρας η οποία αρνούνταν να εκδώσει τη σχετική άδεια με το αιτιολογικό ότι δεν επιτρέπεται η δόμηση στην περιοχή του Ακρωτηρίου (και παρ΄ ότι το στέγαστρο και οι άλλες εγκαταστάσεις είναι στην πλειονότητά τους έτοιμα) ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ολοκλήρωση του έργου.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνεται στον Νόμο 3773/2009 για τους Μεσογειακούς Αγώνες τον οποίο ψήφισε πρόσφατα η Βουλή. Με αυτήν καθορίζονται κατά παρέκκλιση από κάθε διάταξη οι ειδικοί όροι δόμησης και κατασκευών στο Ακρωτήρι, οι επιτρεπόμενες χρήσεις, ενώ ρυθμίζεται και με κάθε λεπτομέρεια το έργο της αποκατάστασης και ολοκλήρωσης του βιοκλιματικού στεγάστρου.

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την έναρξη των εργασιών στο Ακρωτήρι των μοναδικών αρχαιολογικών ευρημάτων, έναν χώρο που έχει χαρακτηρισθεί ως η Πομπηία του Αιγαίου, αν και είναι πρωιμότερο κατά 1500 χρόνια, φυσικά. Η κατασκευή του πρωτότυπου βιοκλιματικού στεγάστρου σε σχέδια του αρχιτέκτονα κ. Νίκου Φιντικάκη έρχεται επομένως να αναδείξει και να προστατέψει την προϊστορική πόλη με μοναδικό τρόπο. Γνωστοί, όμως, και άγνωστοι λόγοι (καθυστέρηση του πορίσματος για τα αίτια του δυστυχήματος, κρυφοί ή φανεροί «πόλεμοι» μεταξύ κατασκευάστριας εταιρείας, μελετητών και ασφαλιστών κτλ.) ανέστειλαν την εκτέλεση του έργου για τέσσερα χρόνια.

http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: