Το Εθνικό Αρχαιολογικό θα μας γνωρίσει την Ερέτρια και το ναυάγιο των Αντικυθήρων ενώ το Μουσείο της Ακρόπολης την εποχή του Περικλή
Της Γιωτας Συκκα
Η χρονιά δεν θα είναι εύκολη για τα μουσεία, πολύ περισσότερο που τα οικονομικά δεν περισσεύουν. Η οικονομική κρίση, άλλωστε, δεν κάνει διακρίσεις. Εχει «χτυπήσει» δημόσια και ιδιωτικά μουσεία και τους έχει κάνει όλους πιο σφιχτούς και διστακτικούς. Ωστόσο, ακόμη και σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα της οικονομίας όλοι κάτι ετοιμάζουν. Ο λόγος για τα μουσεία της Αθήνας που καταφέρνουν να σχηματίσουν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει ήδη εξασφαλίσει την πρώτη έγκριση του ΚΑΣ για την μεγάλη έκθεση «Ερέτρια. Ματιές σε μια αρχαία πόλη» που θα δούμε στις αίθουσές του από τα τέλη Απριλίου και από τον Οκτώβριο στο Antikenmuseum της Βασιλείας στην Ελβετία, όπου θα μεταφερθεί προσωρινά έως το τέλος του χρόνου. Περιλαμβάνει περίπου 400 αντικείμενα παντός είδους από την Ερέτρια και το Λευκαντί, δίνοντας έμφαση στη σημασία αυτής της πόλης με την έντονη ναυτική δραστηριότητα, αλλά και στη ζωή των κατοίκων της, στην αγορά, το Γυμνάσιο και τους δημόσιους χώρους αλλά και στην καθημερινότητά τους (αναπαράσταση αρχαίου σπιτιού). Θα προβληθεί επίσης η ζωή των θεών, τα ιερά, ο πλούτος των νεκροταφείων που έχουμε πολλά και σημαντικά στην Ερέτρια, ενώ σκοπός είναι να παρουσιαστεί και η δράση της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να κάνει ανασκαφές στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ερέτριας στην Εύβοια, μιας πόλης που άσκησε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού.
Δεύτερη έκπληξη του πρώτου μουσείου της χώρας είναι το αφιέρωμα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων που οργανώνει για το τέλος του φθινοπώρου με πιθανό τίτλο «Ηταν ένα μικρό καράβι». Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων μπορεί να θεωρείται στο κοινό το πιο γνωστό εύρημα, (με τον έφηβο των Αντικυθήρων που ίσως τον δούμε κι αυτόν αν επιτραπεί η μετακίνησή του), μη ξεχνάμε όμως ότι είναι ένα μέρος του πλούσιου αρχαίου φορτίου.
Περίπου 150 θα είναι τα εκθέματα που θα περιλαμβάνουν αγγεία, γυάλινα αλλά και αρκετά γλυπτά. Σε αυτό το σημείο, η έκθεση θα είναι και διδακτική, παρουσιάζοντας ένα από τα γλυπτά που ανασύρθηκε από το αρχαίο ναυάγιο, του οποίου η μια πλευρά του είναι διαβρωμένη από τα μαλάκια και τον κόσμο της θάλασσας, ενώ εκείνη που ήταν βυθισμένη στην άμμο διασώζεται ανέπαφη. Το κοινό θα δει, μεταξύ άλλων, και πολλά αντικείμενα που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του πληρώματος.
Ομως, και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα δελεάσει το κοινό του με καινούργιους σχεδιασμούς κι ας μην είναι ακόμη έτοιμη η ανασκαφή. Ο χώρος της θα ανοίξει στο τέλος του χρόνου (ίσως αρχές του 2011), προσφέροντας στο κοινό κάθε λεπτομέρεια για την περιοχή που κατοικήθηκε από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 12ο αι. μ.Χ. Μια ολόκληρη γειτονιά που ανασκάφηκε με πολλές οικοδομικές φάσεις, εργαστήρια, δρόμους, δημόσια και ιδιωτικά λουτρά, ψηφιδωτά κ.ά., δίνοντας 40.000 κινητά ευρήματα. Οσο όμως αρχαιολόγοι και συντηρητές δουλεύουν για την προετοιμασία αυτών των εγκαινίων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση την άνοιξη. Τίτλος της: «Περικλής Ξανθίππου». Δεν θα περιλαμβάνει πολλά εκθέματα, δέκα όλα κι όλα, με κορυφαίο το πορτρέτο του Περικλή από το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο. Μαζί θα παρουσιαστούν οικονομικές επιγραφές, ψηφίσματα που αφορούν τη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας κ.ά.
Οσο για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που απασχολεί τον διεθνή Τύπο και τα ξένα πρακτορεία εξ αιτίας της τελευταίας επιτυχημένης έκθεσής του για τον έρωτα, ετοιμάζει για το ερχόμενο φθινόπωρο τις «Αρχόντισσες της Μεσογείου». Ο καθοριστικός ρόλος της γυναίκας όχι μόνο εξ αιτίας της καταγωγής αλλά των ιδιοτήτων που μπορεί να είχε. Θεραπεύτριες, μάγισσες, ιέρειες. Αυτές που ανέθρεψαν τα παιδιά τους με διηγήσεις απ’ όσα έζησαν σε άλλες χώρες μακρινές και συνέβαλαν στον πολιτιστικό γίγνεσθαι της Μεσογείου. Γυναίκες που ταξίδεψαν για να παντρευτούν και μετέφεραν σε άλλους τόπους τον πολιτισμό τους. Στην έκθεση θα δούμε ταφές από τον 9ο - 7ο αι. π.Χ. από: Κύπρο, Κρήτη, Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, νότια Ιταλία, κ.α.
Νέα έκθεση και από το Νομισματικό Μουσείο τον Απρίλιο με θέμα «Αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί» με κλειστά σύνολα που βρέθηκαν μαζί και μαρτυρούν την αποταμίευση, το εμπόριο και την κυκλοφορία των νομισμάτων. Τα πιο κοντινά εγκαίνια, πάντως, θα γίνουν μέσα στο μήνα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο που περιμένει μήνες τώρα το ενδιαφέρον των υπουργών Πολιτισμού. Οσο για τον περιβάλλοντα χώρο, αυτός θα εγκαινιαστεί ώς το καλοκαίρι.
http://news.kathimerini.gr/
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου