Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

24 Νοε 2011

Επιστολή για την εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών πάρκων στο νησί της Τήνου


Αξιότιμε Δήμαρχε, Αντιδήμαρχοι και Μέλη του Δ.Σ. Τήνου,

Ως πολίτης Τήνου αλλά και ως επιστήμονας του οποίου το έργο σχετίζεται με την πολιτισμική κληρονομιά και το μοναδικό τοπίο της Τήνου θα ήθελα να παρέμβω εκφράζοντας την γνώμη μου για το προς γνωμοδότηση θέμα:  « Έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) των εταιρειών «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΟΥΜΠΙ Α.Ε., κλπ, στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Ανδρο, συνολικής μεγίστης ισχύος παραγωγής 316,7 MW και εγκατεστημένης ισχύος 322 MW».

Σίγουρα, όπως όλοι οι έλληνες πολίτες έτσι κι εγώ νιώθω τεράστιες τύψεις για την απαράδεκτη κατάσταση της Πτολεμαΐδας, της Μεγαλόπολης και των άλλων λιγνιτοπαραγωγικών περιοχών της Χώρας. Οι τύψεις μου φουντώνουν όταν βλέπω την σπατάλη ρεύματος και ενέργειας που συμβαίνει γύρω μου, κυρίως στα αστικά κέντρα, τα τουριστικά θέρετρα αλλά ας μην γελιόμαστε και σε κάθε νοικοκυριό της χώρας και του νησιού μας. Στα δημόσια κτίρια αλλά και στο σπίτι του κάθε ενός από εμάς.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω όμως ότι οι τύψεις αυτές δεν γαληνεύουν σε τίποτα ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας την ανάπτυξη τεράστιων για την κλίμακα του νησιού μας βιομηχανικών αιολικών πάρκων. Και ο λόγος είναι απλός.

Τα αιολικά δεν παράγουν ρεύμα όταν το χρειάζεται το δίκτυο. Παράγουν ρεύμα μη-αποθηκεύσιμο όταν φυσάει. Έτσι προϋποθέτουν σημαντική υποδομή θερμής και ψυχρής εφεδρείας.  ΔΕΝ υποκαθιστούν καμία συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, και αυτό έχει αποδειχθεί στην Γερμανία και την Δανία που λειτουργούν ΟΛΕΣ τις συμβατικές τους μονάδες, παράλληλα με τα αιολικά. Σύμφωνα με τον Ηλία Ευθυμιόπουλο συντονιστή του δικτύου αειφόρων νήσων ΔΑΦΝΗ "...Στα νησιωτικά συστήματα, τα χαρακτηριστικά των δικτύων και η διαχρονική διακύμανση της ζήτησης (λόγω π.χ. του τουρισμού) δεν επιτρέπουν την πλήρη κατάργηση των σταθμών βάσης που λειτουργούν με συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο) και περιορίζουν τη διείσδυση των ΑΠΕ. Επιπλέον η λειτουργία αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων με πολύ υψηλή διείσδυση ΑΠΕ παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα, για τα οποία υπάρχει πολύ περιορισμένη εμπειρία, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. ...".

Για τον παραπάνω λόγο, το αιολικό ρεύμα είναι ακριβότερο από οτιδήποτε παράγει η ΔΕΗ σήμερα και υπάρχουν ΜΟΝΟ επειδή επιδοτούνται, όχι από πλούσιους Γερμανούς, αλλά από τον φτωχό Έλληνα καταναλωτή. Η ακρίβεια αυτή μεταφέρεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών μέσω του τέλους ΑΠΕ, σε καιρό φτώχειας. Αν εσείς αντέχετε να επιδοτείτε τις επενδύσεις του Κου Κοπελούζου θα μου επιτρέψετε να πω πως εγώ, όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μου, δεν αντέχουν. 

Ας μην γελάμε τους εαυτούς μας. Τα αιολικά ούτε «αειφόρα» είναι ούτε κάνουν τίποτα καλό για το περιβάλλον. Απεναντίας είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Εκχερσώνουν βλάστηση, καταστρέφουν τις τελευταίες παρθένες περιοχές αυτής της Χώρας και διώχνουν πουλιά και ζώα (και κυνηγούς και μελισσοκόμους). Όπου πάνε μετατρέπουν τον χώρο σε χώρο που μοιάζει με νταμάρι ή σκουπιδότοπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Νότια Εύβοια, που με πόνο ψυχής αντικρίζουμε όλοι μας από το πλοίο κάθε φορά που φεύγουμε ή ερχόμαστε στο νησί μας. 

Η αλήθεια είναι ότι τα αιολικά πάρκα δεν ταιριάζουν ούτε με τα ανθρωπογενή Κυκλαδίτικα τοπία, ούτε με τον τουρισμό.  Αντιθέτως παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπ’οψιν σας ότι όπου πάνε αιολικά, διώχνουν τον τουρισμό. Και αυτό είναι ευνόητο:  Κανείς δεν θέλει να τα βλέπει ή να τα ακούει – και ακούγονται σε απόσταση άνω του χιλιομέτρου, τα δε μεγάλα, λόγω υποήχων, πολύ πιο μακριά. Τα αιολικά όπως και όλα τα βιομηχανικά πάρκα απομακρύνουν επισκέπτες, μόνιμους παραθεριστές και κατοίκους. Η αξία της γης για αρκετά χιλιόμετρα γύρω τους κυριολεκτικά μηδενίζεται για πάντα, γιατί η καταστροφή που επιφέρουν στο τοπίο είναι μη αναστρέψιμη.
 
Αν εσείς, που γνωρίζω πως έχετε ευαισθησίες και αγαπάτε αυτό το νησί, πιστεύετε πως υπάρχουν περιοχές για ‘πέταμα’…
αν πιστεύετε πως υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν χρήση από κατοίκους, επαγγελματίες, κυνηγούς, μελισσοκόμους…
αν πιστεύετε πως η τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας αντέχει το πλήγμα που θα επιφέρουν δύο μεγάλα βιομηχανικά πάρκα…
 …γνωμοδοτήστε θετικά στα σχέδια του κου Κοπελούζου.
 
Αν, όμως, διατηρείτε έστω και λίγες επιφυλάξεις σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της επένδυσης στο νησί, παρακαλώ μην διστάσετε να τις  εκφράσετε.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια πανέξυπνη ιδέα. Όμως είναι αμφίβολο αν ταιριάζουν στον νησιωτικό χώρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι‘πράσινη’ ενέργεια δεν παράγουν αποκλειστικά τα εκτός κλίμακας τεράστια αιολικά βιομηχανικά πάρκα. Παράγουν επίσης τα πλωτά συστήματα που δεν προϋποθέτουν καταστροφή του τοπίου, καθώς και τα μικρά οικιακά συστήματα που ταιριάζουν καλύτερα στην κλίμακα του τόπου μας. Πάνω απ'όλα όμως, όλες αυτές οι επενδύσεις πρέπει να έπονται ουσιαστικών πολιτικών μείωσης και εξορθολογισμού της κατανάλωσης.

Μπορεί η Αθήνα να θέλει να επιβάλλει  κάποιες κεντρικές πολιτικές. Όμως στην Τήνο ζούμε εμείς κι έχουμε ιερή υποχρέωση να διαφυλάξουμε το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον αυτού του νησιού.
 
Με εκτίμηση,
 
Ιωάννα Παπασταθοπούλου
Αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ
Διαχειρίστρια αρχαιολογικής κληρονομιάς



Παραθέτω παρακάτω κάποιες εικόνες που κάνουν εμφανείς τους κινδύνους από την μαζική εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων (πηγή)
Επίσης βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το τί συμβαίνει σήμερα παγκοσμίως σε σχέση με τα αιολικά ΕΔΩ








1 σχόλιο:

Γιακορ είπε...

Ας ελπίσουμε να μη πληγώσουν το τηνιακό τοπίο με τέτοια σκιάχτρα.