Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

21 Μαρ 2012

Τέσσερα βραβεία της Europa Nostra για την Ελλάδα

Οι Ανεμόμυλοι της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην Πάτμο.

Τέσσερα βραβεία της Europa Nostra για σχέδια συντήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς το 2012 απέσπασε η Ελλάδα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι 28 νικητές του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ Europa Nostra για το 2012, επιλέχθηκαν μεταξύ 226 σχεδίων από 31 χώρες.

Στην κατηγορία «Συντήρηση», βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, το σχέδιο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ της Αθήνας για το «Κτίριο Αβέρωφ», οι «Ανεμόμυλοι της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου» στην Πάτμο και η «Αρχαία Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα» στη Σίφνο. Επιπλέον, στην κατηγορία «Ειδικές υπηρεσίες», βραβεύτηκε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν την 1η Ιουνίου, κατά τη διάρκεια τελετής στο μοναστήρι Jerοnimos της Λισαβόνας, παρουσία του προέδρου της Europa Nostra Πλασίντο Ντομίνγκο, του προέδρου της Πορτογαλίας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της επιτρόπου για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού Ανδρούλας Βασιλείου.

Από τα 28 σχέδια που βραβεύτηκαν, τα έξι θα χαρακτηριστούν ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του 2012 (grand prix) και καθένας από τους έξι νικητές θα λάβει 10.000 ευρώ.

Τα βραβεία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες – συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση. Για κάθε κατηγορία υπάρχει ειδική κριτική επιτροπή που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την Ευρώπη. Όλοι οι νικητές θα λάβουν αναμνηστική πλάκα ή έπαθλο.

«Θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στους φετινούς νικητές, επειδή μας υπενθύμισαν τον πλούτο και την πολυμορφία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που δεν θα πρέπει ποτέ να τη θεωρούμε δεδομένη. Αποτελεί παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε η επίτροπος Α. Βασιλείου.

Τα εν λόγω βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ, που έχει επενδύσει περίπου 30 εκατ. ευρώ για τη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2007.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης διέθεσε 6 δισ. ευρώ για τον πολιτισμό κατά την περίοδο 2007-2013. Από αυτό το ποσό, 3 δισ. ευρώ προορίζονται για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, 2,2 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών, ενώ 775 εκατ. ευρώ διατίθενται για συγχρηματοδότηση πολιτιστικών υπηρεσιών όπως επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση στις τέχνες και στην κληρονομιά, προώθηση διαδρομών πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά.

Επιπλέον, 150 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσω των προγραμμάτων-πλαισίων της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη από το 1998.

Η Europa Nostra είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) ευρωπαϊκής εμβέλειας, εκπροσωπώντας 250 ΜΚΟ σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές χώρες. Υποστηρίζεται από περισσότερες από 150 δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες, καθώς και από περισσότερα από 1500 ανεξάρτητα μέλη. Το τεράστιο δίκτυο επαγγελματιών και εθελοντών της έχει αναλάβει τη δέσμευση να διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης για τη σημερινή γενιά και τις γενιές του μέλλοντος.

Η πολιτιστική κληρονομιά παρέχει περίπου 8,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ και συμβάλλει κατά 4,5% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Οι δαπάνες για τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης για τα επόμενα βραβεία είναι η 1η Οκτωβρίου 2012. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2013.

http://www.archaiologia.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην κορυφή της σελίδας έχετε μήνυμα κατά των ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές του Αιγαίου, ενώ ακριβώς από κάτω περηφανεύεστε για την βράβευση ανακατασκευασμένων ανεμόμυλων στις ίδιες βουνοκορφές!
Αν προφανώς ζούσατε την εποχή που κατασκευάστηκαν οι ανεμόμυλοι, πριν από 100 χρόνια, σίγουρα θα παλεύατε εναντίον της κατασκευής τους (μην πείτε όχι, ψέμα θα είναι), και αν ήταν στο χέρι σας, σήμερα δεν θα υπήρχαν, παρόλα αυτά τώρα υπερηφανεύεστε γι΄ αυτούς!
Τι να πει κανείς...
Άμα τελικά δεν εξαπλωθούν οι ΑΠΕ και φτιαχτεί κανά πυρηνικό στην Ελλάδα θα δικαιωθείτε!
Και φυσικά για να μην συμβεί κάποια στιγμή ο όλεθρος (και γεννιούνται παιδιά εκτρώματα ενώ θα θερίζει ο καρκίνος και η λευχαιμία), για σιγουριά θα ανατεθεί η λειτουργία του σε δημόσιους υπάλληλους της ΔΕΗ... Ειρήνη υμίν!

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Ανώνυμε,

αφού σ'ευχαριστήσουμε για την επικοινωνία θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σου στο θέμα της ΚΛΙΜΑΚΑΣ των έργων που αναφέρεις.

Από αυτά που γράφεις καταλαβαίνουμε πως δεν έχεις πραγματικά καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει ένα αιολικό βιομηχανικό πάρκο. Συγκρίνεται σε τίποτα με την επανάχρηση των παραδοσιακών ανεμόμυλων;

Αν έχεις όρεξη για διάβασμα σου προτείνουμε σχετική βιβλιογραφία.
http://windwatch.gr/general-articles