Τη διάδοση της πρώτης γραφής της Ελληνικής γλώσσας, της Γραμμικής Β, επιχειρεί καθηγητής στο Ηράκλειο, ο οποίος έφτιαξε και σχετικό λογισμικό!
Ο καθηγητής κ. Μηνάς Τσικριτσής που ασχολείται εδώ και 20 χρόνια με τη μαγεία των αρχαίων γραφών, είχε μια καταπληκτική ιδέα: Να διαδώσει την πρώτη γραφή της Ευρώπης, τη Γραμμική Β, στο χώρο του τουρισμού!
Έφτιαξε μάλιστα μαζί με το φίλο του, τον πλαστικό χειρουργό Ανδρέα Μανιό, ένα λογισμικό που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πληκτρολογούν ένα όνομα και αυτό αυτομάτως να «μεταφράζεται» στη Γραμμική Β!
Ήρθε μάλιστα σε επαφή με τον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Ανδρέα Μεταξά, κι αποφασίστηκε να γίνουν επιμορφωτικά σεμινάρια, λίγων ωρών, σε όσους ξενοδόχους το επιθυμούν προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έρθουν σε επαφή με τη Γραμμική Β και αυτή να αξιοποιηθεί ως «εργαλείο» για την τουριστική προβολή του νησιού!
«Έχουμε θησαυρούς που δεν έχουμε αξιοποιήσει» είπε στο MadeinCreta ο κ. Τσικριτσής , «άλλοι λαοί όπως στην Αίγυπτο ακόμα και τις ταμπέλες τους, τις έχουν στην αρχαία γραφή τους».
Και όχι μόνο αυτό. Όποιος έχει επισκεφθεί την Αίγυπτο αποκλείεται να μην έχει επιστρέψει με ένα κόσμημα το οποίο θα φέρει το όνομά του στα αιγυπτιακά ιερογλυφικά.
Όσοι έχουν πάει με γκρουπ ενημερώθηκαν από τους ξεναγούς, ότι μπορούν να αγοράσουν σκουλαρίκια ή κρεμαστά για το λαιμό, με το όνομά τους στην αρχαία αιγυπτιακή γραφφή, σε χρυσό ή σε ασήμι. Η ενημέρωση αυτή γίνεται πριν ξεκινήσει η ξενάγηση στις πυραμίδες. Όταν τα γκρουπ επιστρέφουν είναι έτοιμα τα κοσμήματα. Αντίστοιχη ενημέρωση γίνεται και στα ξενοδοχεία ακόμα και εκεί που πωλούν τους πάπυρους.
Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και με τη Γραμμική Β, για αρχή στα ξενοδοχεία ή σε οποιονδήποτε κλάδο ασχολείται με το τουριστικό προϊόν. Σταδιακά θα αρχίσει να διαδίδεται μια γραφή που χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή περίοδο από το 17ο ως τον 13ο αι. π.Χ.
Είναι η πρώτη γραφή της Ελληνικής γλώσσας και η πρώτη Ευρωπαϊκή γραφή. Ανακαλύφθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Κνωσό από τον Άρθουρ Έβανς που την ονόμασε έτσι επειδή χρησιμοποιούσε γραμμικούς χαρακτήρες, και όχι εικονιστικούς όπως η μινωική ιερογλυφική γραφή.
Διέφερε όμως από μια προγενέστερη παρόμοια γραφή, τη Γραμμική Α που βρέθηκε επίσης στην Κνωσό και στη νότια Κρήτη.
Αυτή η γραφή που βρέθηκε στις πήλινες επιγραφές του ερειπωμένου ανακτόρου έγινε η εμμονή του Έβανς που πέθανε χωρίς να λύσει το γρίφο, της αποκρυπτογράφησης.
Το μυστικό «κώδικα» έσπασε το 1952 ο Μάικλ Βέντρις.
Και όμως αυτή η γραφή που «κουβαλάει» πάνω της τόση ιστορία από τους σύγχρονους Κρήτες, ξεχάστηκε σαν να μην "έζησε" πότε.
Στόχος του καθηγητή που ξεκινά αυτή τη σημαντική προσπάθεια είναι η γραφή αυτή να αναγεννηθεί και - γιατί όχι;- να αξιοποιηθεί και τουριστικά.
«Είναι πολύ σημαντικό οι Κρήτες να μάθουν, να έχουν σχέση, με την πρώτη τους γραφή. Η γραφή είναι ένα στοιχείο που διασώζει τον πολιτισμό και την ιστορία. Να μπορέσουν αυτό να το δείξουν και στον ξένο επισκέπτη.
Αν ο ξένος που έρχεται στο νησί, πάει στη ρεσεψιόν και του δώσουν το όνομά του γραμμένο στη Γραμμική Β, δεν θα το πετάξει ποτέ! Διότι θα έχει ενημερωθεί ότι το όνομα του είναι γραμμένο στην πρώτη γραφή της Ευρώπης, και αυτό το στοιχείο πρέπει να το προβάλλουμε στον κόσμο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βαθμός δυσκολίας εκμάθησης της Γραμμικής Β δεν είναι μεγάλος. Εξάλλου εκτός από τα σεμινάρια που θα γίνουν θα παραδοθεί και ένα λογισμικό που έχει το συλλαβάριο της συγκεκριμένης γραφής που αποτελείται από 78 σύμβολα, ωστόσο τα 64 είναι τα κύρια.
Η εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί η γραφή θα γίνει το απόγευμα (Παρασκευή 11 Ιανουαρίου) και ώρα 18.00 στην αίθουσα ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Η εσπερίδα έχει θέμα την «ΚΡΗΤΟ-ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΓΡΑΦΗ – ΓΡΑΜΜΙΚΗ ‘Β’ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ», με ομιλητή το Καθηγητή κ. Μηνά Τσικριτσή.
Τη διοργανώνει η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου, στο πλαίσιο των ενεργειών της, που σκοπό έχουν την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τη σύνδεση του Μινωικού πολιτισμού με τον τουρισμό ακόμα περισσότερο, καθώς και την ευαισθητοποίηση της πολιτείας, δημιουργώντας τέτοιου είδους ερεθίσματα για την προώθηση μιας συγκροτημένης, επιστημονικά άρτιας και εφαρμόσιμης στρατηγικής Marketing στο νησί μας.
Οι εκδήλωση δεν αφορά μόνο στους ξενοδόχους αλλά και όλους όσους έχουν σχέση με τον τουρισμό και επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια διάρκειας 10 ωρών.
1 σχόλιο:
ΒΛΑΚΩΔΕΣ ΕΩΣ ΓΕΛΟΙΟ...
Δημοσίευση σχολίου