Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

22 Μαΐ 2008

Παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας: η Επιτροπή προειδοποιεί για τους κινδύνους λόγω της απώλειας βιοποικιλότητας

IP/08/781

Βρυξέλλες, 22 Μαΐου 2008.

Σήμερα γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας αλλά η βιοποικιλότητα καταστρέφεται με πρωτόγνωρα ταχείς ρυθμούς. Η ΕΕ έχει θεσπίσει δέσμη μέτρων στην προσπάθειά της να ανακόψει την απώλεια βιοποικιλότητας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο δράσης, ένα τεράστιο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του και αναμένεται να υποβληθεί εμπεριστατωμένη έκθεση σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από την απώλεια βιοποικιλότητας.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας δήλωσε τα εξής : «Η βιοποικιλότητα αποτελεί φυσικό πλούτο της γης, τη βάση της ζωής και της ευμάρειας της ανθρωπότητας. Η δεξαμενή όμως έμβιων όντων συρρικνώνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αναλώνουμε οι ίδιοι το μέλλον μας. Έχει τώρα ζωτική σημασία να εντείνουμε τις δράσεις μας για την διάσωση της ποικιλίας έμβιων όντων στη γη.»

Σύμβαση για τη βιολογική ποικιλότητα

Οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής γνωρίζουν καλά το πρόβλημα, και το 2002 η Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (CBD) και τα 190 συμβαλλόμενα μέρη της δεσμεύθηκαν να μειώσουν δραστικά, έως το έτος 2010, την απώλεια βιοποικιλότητας. Η ΕΕ προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και δεσμεύτηκε να αναστείλει εντελώς την απώλεια βιοποικιλότητας το 2010. Μέχρι στιγμής, στην ΕΕ έχει συντελεστεί μέτρια πρόοδος, αλλά η υφήλιος χρειάζεται περισσότερες εθνικές και διεθνείς συμμαχίες μεταξύ αρμόδιων για την χάραξη πολιτικής, επιστημόνων, κοινού και επιχειρηματικού κόσμου, για να σταματήσει η απώλεια βιοποικιλότητας. Εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης.

Η Σύμβαση συνεδριάζει τώρα στην Βόννη της Γερμανίας, όπου θα προβληθούν πολλά σχετικά ζητήματα, μεταξύ άλλων η βιοποικιλότητα στη γεωργία και στα δάση, η αποψίλωση των δασών, οι προστατευόμενες περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για αυξημένη χρηματοδότηση και προστατευόμενες ζώνες στους ωκεανούς), οι επιπτώσεις που έχει για τη βιοποικιλότητα η αυξημένη ζήτηση βιοκαυσίμων και η εναρμόνιση των μέτρων για τη βιοποικιλότητα και εκείνων που αφορούν την προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Απώλεια βιοποικιλότητας – ένα οικονομικό πρόβλημα

Η φύση μας προσφέρει πολλά οφέλη τα οποία συχνά θεωρούνται δεδομένα. Τεράστιος αριθμός φαρμάκων προέρχεται από φυσικά προϊόντα. Τα δάση, οι λειμώνες και οι υγρότοποι εξαγνίζουν τα ύδατα και την ατμόσφαιρα· τα δάση και οι αγροί προσφέρουν τρόφιμα, ξυλεία και άλλες ύλες· η δασοκάλυψη των ορεινών περιοχών και γύρω από τις πόλεις βοηθά στη μείωση των πλημμυρών και προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση· τα έντομα γονιμοποιούν τις καλλιέργειες, οι δε περιοχές άγριας φύσης προσφέρουν χώρο για ψυχαγωγία.

Τα οικονομικά επιχειρήματα υπέρ της προστασίας της φύσης αρχίζουν να γίνονται βασικές παράμετροι της μελέτης του προβλήματος, ο τρόπος όμως αυτός της σκέψης εξακολουθεί να είναι νέος και χρειάζεται περισσότερη εργασία. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή, μαζί με το γερμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, δρομολόγησε μια πρωτοβουλία για να επιστήσει την προσοχή στα παγκόσμια οικονομικά οφέλη της βιοποικιλότητας και για να επισημάνει το κόστος λόγω της απώλειας βιοποικιλότητας και της επιδείνωσης των οικοσυστημάτων. Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στη Σύμβαση για τη βιοποικιλότητα, που συνέρχεται στη Βόννη την επόμενη εβδομάδα.

Το δίκτυο Natura 2000 είναι πλέον μεγαλύτερο από τη λεκάνη του Αμαζονίου

Μια από τις μεγαλύτερες συμβολές της Επιτροπής στον αγώνα αντιμετώπισης της απώλειας βιοποικιλότητας είναι το δίκτυο Natura 2000. Αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο οικολογικό δίκτυο στον κόσμο, και αποτελείται από περίπου 25.000 τόπους που καλύπτουν 27 χώρες και επιφάνεια μεγαλύτερη από εκείνη της λεκάνης του ποταμού Αμαζονίου. Η πράσινη υποδομή την οποία προσφέρει το δίκτυο διασώζει πλήθος υπηρεσιών οικοσυστήματος και διασφαλίζει ότι τα φυσικά συστήματα της Ευρώπης παραμένουν υγιή και ανθεκτικά. Το δίκτυο καθιστά δυνατό τον επανεποικισμό από σπάνια ζώα όπως η ενυδρίδα, ο κάστορας και ο λύκος, σε περιοχές από τις οποίες απουσίαζαν επί αιώνες. Εξυπηρετεί επίσης στην επανασύνδεση μιας όλο και πιο αστικοποιημένης κοινωνίας με τη φύση.

Ο χαρακτηρισμός χερσαίων εδαφών ως τόπων Natura 2000 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι η επέκταση του δικτύου σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες θα προστεθούν κατά τα επόμενα λίγα χρόνια. Το ολοκληρωμένο δίκτυο θα προσφέρει άρτια βάση για την αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας και την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων – που αντιπροσωπεύουν την ευημερία και το μέλλον μας.

Ευρετήριο έμβιων όντων του πλανήτη:

Το ευρετήριο έμβιων όντων του πλανήτη (Living Planet Index), το οποίο δημοσίευσε το Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση (WWF), χαρτογραφεί σχεδόν 4.000 πληθυσμούς άγριων ειδών, που καλύπτουν θηλαστικά, πουλιά, ψάρια, αμφίβια και ερπετά. Το πλέον πρόσφατο ευρετήριο δείχνει συνολική πτώση στην εξέλιξη του πληθυσμού, σε ποσοστό 27% μεταξύ των ετών 1970 και 2005. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί τα θαλάσσια είδη, όπως ο ξιφίας και η ζύγαινα (είδος καρχαρία), οι πληθυσμοί των οποίων μειώθηκαν κατά 28% στο διάστημα μεταξύ 1995 και 2005. Τα θαλασσοπούλια υπέστησαν επίσης ταχύτατη μείωση του πληθυσμού τους, κατά περίπου 30% από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Περισσότερες πληροφορίες:

Περισσότερες πληροφορίες για το Βραβείο Πράσινης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας διατίθενται στη διεύθυνση: www.europeangreencapital.eu

Δικτυακός τόπος της Επιτροπής σχετικά με το αστικό περιβάλλον: http://ec.europa.eu/environment/climat/home_en.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: