Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

7 Ιουν 2008

Ρομαντικές Α.Π.Ε.


... ή σου λένε ψέματα πολλά

Τι πιο ρομαντικό από το να λάμπει ο ήλιος και να έχεις δωρεάν, καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα για το σπίτι σου; Τι πιο όμορφο από το να φυσάει ο αέρας και να μειώνονται οι εκπομπές καυσαερίων; Τι αγγελικός κόσμος αυτός που θα βασίζεται στην αειφόρο ενέργεια του ήλιου, του αέρα και των άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αυτή είναι η σύγχρονη απάτη που ξεκίνησε από καλοπροαίρετα παιδιά των λουλουδιών μετά την πρώτη ενεργειακή κρίση μεταξύ 1973 και 1979. Σήμερα οι Α.Π.Ε., διεθνώς διαφημίζονται και προωθούνται από τις μεγάλες πετρελαϊκές αδερφές, σαν μέρος των δημοσίων σχέσεών τους.

Στην Ελλάδα οι Α.Π.Ε. είναι εργαλείο λίγων πονηρών μπιζιναδόρων και φαύλων Γενικών Γραμματέων σε βάρος του ’Έλληνα φορολογουμένου και του Ελληνικού τοπίου, με τις πλάτες, όλο και λιγότερο, ευτυχώς, καλοπροαίρετων οικολόγων. Υπάρχουν πάντα και λίγοι έμμισθοι που «βάζουν πλάτες».


Ας δούμε τα ψέματα:

Πρώτο ψέμα: «Δωρεάν». Τα φωτοβολταϊκά είναι ίσως ο πιο ακριβός τρόπος παραγωγής ρεύματος. Και οι ανεμογεννήτριες είναι πολύ ακριβότερες από τα θερμοηλεκτρικά της ΔΕΗ. Παράδειγμα: Η ΔΕΣΜΗΕ αγοράζει θερμοηλεκτρικό ρεύμα από την ΔΕΗ σε περίπου €35/MWhr. Επειδή η ανεμογεννήτρια δεν «βγαίνει», η ΔΕΣΜΗΕ την επιδοτεί πληρώνοντας €75/MWhr. Και για τα φωτοβολταϊκά πληρώνει €550/MWhr!! Μαντέψτε ποιος πληρώνει αυτήν την διαφορά. Όσο πιο πολλά τέτοια ΑΠΕ τόσο πιο πολύ πληρώνετε. Με λίγες υπερτιμολογησούλες και τους αναπτυξιακούς νόμους οι «επιχειρηματίες» δεν εκταμιεύουν δραχμή. Και επειδή οι επιδοτούμενες επενδύσεις έχουν και την «χάρη» τους, 6-10% πληρώνονται οι διεκπεραιωτές για τις άδειες και η πιάτσα το’ χει βούκινο και μεις κρυφό καμάρι ότι οι Γενικοί στα Υπουργεία κάτι παίρνουν και αυτοί. (Αχ, διαψεύστε με, δημόσια, να γελάσουν και οι λαγοί)

Δεύτερο ψέμα: «Ενέργεια». Η ενέργεια που καταναλώνεται για να φτιαχτεί μια φωτοβολταϊκή μονάδα, και η υποδομή της, είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που θα παράξει η μονάδα στην αναμενομένη ζωή της 50 ή 60 ετών. Το ίδιο και για τις μικρές ανεμογεννήτριες. Οι μεγάλες, ύψους 100 μέτρων 1,2-1,5 MW είναι ίσα βάρκα ίσα νερά.

Τρίτο ψέμα: «Καθαρή». Οι εκπομπές CO2 για την κατασκευή αυτών των πραγμάτων είναι μεγάλες και όχι αμελητέες σε σχέση με το CO2 που εκπέμπεται από αντίστοιχα θερμοηλεκτρικά, για την ίδια παραγωγή ενέργειας. Βέβαια, το CO2 θα είναι στην …Σιγκαπούρη και όχι την Σύρο.

Τέταρτον: «Αναπτυξιακή» Το μέγα ψέμα. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι παράγουν όταν έχει ήλιο ή όταν φυσάει. Και όταν δεν; Μα είμαστε στο δίκτυο, θα πει κάποιος. Βεβαίως, και τι θα κάνει το χειρουργείο ή το ψυγείο ή η υψικάμινος όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο; Θα παίρνουν από το δίκτυο! Και από πού θα το βρεί το ρεύμα το δίκτυο; Από κάποιο πυρηνικό στα Σκόπια ή την Βουλγαρία, η κάποια μονάδα φυσικού αερίου στο Λαύριο. Με την εξής ειδοποιό διαφορά. Αυτή η κάλυψη θα αντιστοιχεί με κατανάλωση «αιχμής», και όχι «βάσης», άρα θα κοστίζει τα διπλά και τριπλά. Η ανάπτυξη θα είναι για τους Βούλγαρους και τον ιδιοκτήτη του Λαυρίου, όχι για τον Συριανό ή τον Τηνιακό.

Τέλος, μεγάλο κομμάτι του κόστους των ΑΠΕ είναι η γη στην οποία βρίσκονται. Σε ερήμους της Νεβάδας, η γη είναι αχανής και φτηνή. Στις Κυκλάδες είναι λίγη και συχνά χειροποίητη, και ευτυχώς, όχι πολύ φτηνή. Λίγες μπουλντόζες βέβαια το διορθώνουν αυτό γρήγορα.

Ο αμμοδύτης vipera meridionalis λατρεύει τις ΑΠΕ, για φάρους σε ερημονήσια, για αυθαίρετα που δεν μπορούν να πάρουν ρεύμα, και για κότερα που δεν χρειάζεται να προσεγγίσουν ξηρά. Ξέρω ότι το ενεργειακό είναι σημαντικό. Ξέρω ότι οι επιλογές είναι δυσάρεστες έως απεχθείς. Αλλά προτιμώ 3 μονάδες 1.200 MW από 3,600 ανεμογεννήτριες που θα δουλεύουν μόνο όταν φυσάει… και όταν δεν; Σκοτάδι, ή από την Βουλγαρία. Δεν υπάρχουν μπαταρίες τέτοιου μεγέθους.

Στην Ελλάδα το θέμα δεν είναι ενεργειακό, είναι παρασιτικό. Λίγα κρατικοδίαιτα παράσιτα που παριστάνουν τους επιχειρηματίες και λαδώνουν, όπου δει, για να υπάρξουν. Ζητείστε από κάποιο Ελεγκτικό Συνέδριο, ή Δικηγορικό Γραφείο, ή τον Συνήγορο του Πολίτη να κοιτάξει ποιοι έχουν άδειες, από ποιόν, ψάξτε το παρελθόν των εμπλεκομένων και το πόθεν έσχες των Δημόσιων Λειτουργών. Ψάξτε και το παρελθόν κάτι σοβαροφανών οργανωτών συνεδρίων…

Η βαριά βιομηχανία των Κυκλάδων, ακόμα και της Μήλου και της Σύρου είναι ο τουρισμός που βασίζεται στο μαγικό τοπίο, έστω και με λυχνάρια λαδιού. Αυτά θα είναι πράγματι ρομαντικά. Τα παράσιτα να πάνε σπίτια τους.

-------------------------------------------------------
Ammodytes vipera meridionalis (κοινή οχιά)
http://www.ophioussa.blogspot.com/

Πηγή: Εύπλοια

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θεωρώ ότι τα φωτοβολταικα panel είναι ένας καλός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα που έχουμε πολύ ήλιο.