Παρασκευή Κατημερτζή
«Πρόχειρο συμπίλημα, σχιζοφρενικό και αντιπαραγωγικό», χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων το νομοσχέδιο για το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως
Την κατάργηση του εισιτηρίου εισόδου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και την αντικατάστασή του με ένα τέλος υπέρ της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων από όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις εισηγήθηκε χθες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στη διάρκεια ημερίδας για τον «Ρόλο των Μουσείων σήμερα». Αυτό θα ήταν ένα πρώτο μέτρο για να γίνουν τα μουσεία αγαπητός τόπος παιδείας και ψυχαγωγίας και για να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών, υποστήριξαν οι εισηγητές της πρότασης.
Απέναντι στην απειλή της ιδιωτικοποίησης και της διάσπασης της ενότητας του αντικειμένου προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς που πήρε σάρκα και οστά με το σχέδιο νόμου για την αποκοπή του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως από τον Ιερό Βράχο, με τη δημιουργία ενός ΝΠΔΔ για την καλύτερη διαχείριση του νέου μουσείου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντέτεινε ότι σύμφωνα με τη σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη μουσείο είναι ολόκληρος ο χώρος με τα κινητά ευρήματα και τα ακίνητα μνημεία του, ο οποίος εμπλουτίζεται διαρκώς. Αυτό αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα των περισσότερων από τα 180 ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία σε σχέση με τα μεγάλα ξένα μουσεία. Η πρόταση του συλλόγου είναι να δημιουργηθεί μια ειδική ενισχυμένη Περιφερειακή Υπηρεσία για την Ακρόπολη. Πολλοί ομιλητές, όπως ο αρχαιολόγος Ισίδωρος Κακούρης, κατήγγειλαν ότι το υπό ψήφισιν σχέδιο νόμου για τη μετατροπή του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως σε ΝΠΔΔ δεν είναι αντάξιο του Νέου Μουσείου, είναι «ένα πρόχειρο συμπίλημα γεμάτο λάθη, σχιζοφρενικό και αντιπαραγωγικό».
Όσο για τον αναπροσανατολισμό του ρόλου των κρατικών μουσείων, ώστε να υπηρετήσουν μια δημόσια αρχαιολογία που επιδιώκει εξίσου την ολοκληρωμένη προστασία των μνημείων και την προσέλκυση κοινού, θέση των αρχαιολόγων είναι ότι οι χορηγίες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη βασική κρατική χρηματοδότηση.
«Η επένδυση αυτή έχει ανταποδοτικότητα με όρους κοινωνικούς και όχι αγοραίους: στην παιδεία του πολίτη, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τελικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Άλλωστε τα μουσεία και τα μνημεία προσδίδουν υπεραξία στο περιβάλλον ενώ συμβάλλουν με άμεσο τρόπο και στην οικονομική ανάπτυξη με τη μορφή υψηλής στάθμης τουριστικού προϊόντος». Μ΄ αυτό το σκεπτικό, προτάθηκε και η κατάργηση του εισιτηρίου.
Πηγή:
http://www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου