Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

8 Σεπ 2008

Νεολιθικός θησαυρός αποκαλύπτεται καθώς οι παγετώνες των Αλπεων υποχωρούν

Το πρωτόγονο παντελόνι ήταν φτιαγμένο από προβιά κατσίκας

Ένας κυνηγός της Νεολιθικής Εποχής χάθηκε κάποτε σε ένα μονοπάτι στην περιοχή των σημερινών ελβετικών Αλπεων. Περίπου 5.000 χρόνια αργότερα, καθώς ο παγετώντας υποχωρεί, οι αρχαιολόγοι βρήκαν το δερμάτινο παντελόνι, τα παπούτσια, τα βέλη και τη φαρέτρα του.

Η κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει σταδιακά το πέρασμα του Σνίντεζοχ, ένα φυσικό μονοπάτι που ελίσσεται ανάμεσα στις βουνοκορφές 2.756 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μέχρι στιγμής 300 αντικείμενα, που χρονολογούνται σε διάφορες περιόδους, από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι την Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, έχουν έρθει στο φως εκεί που κάποτε υπήρχαν μέτρα πάγου.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι τα ευρήματα του Σνίντεζοχ είναι τα αρχαιότερα του είδους τους που έχουν ποτέ εντοπιστεί στις Αλπεις» δήλωσε στο AFP ο Αλμπερτ Χάφνερ της αρχαιολογικής υπηρεσίας στο καντόνι της Βέρνης.

Τα προϊστορικά αντικείμενα είναι ακόμα αρχαιότερα και από τον διάσημο «Ότζι τον Ανθρωπο των Πάγων», μια κατεψυγμένη μούμια 5.100 ετών που βρέθηκε το 1991 στις τυρολέζικες Αλπεις.

Ο αρχαιολογικός θησαυρός άρχισε να αποκαλύπτεται το 2003, όταν δύο ορειβάτες παρατήρησαν ένα παράξενο ξύλινο αντικείμενο πάνω στα βράχια. Αποδείχθηκε ότι ήταν μια φαρέτρα από φλοιό σημύδας, που χρονολογείται γύρω στο 3.000 π.Χ. «Είναι μοναδική στην Ευρώπη» σχολίασε ο Δρ Χάφνερ.

Αργότερα βρέθηκαν ένα ακόμα αρχαιότερο ξύλινο βέλος, καθώς και δερμάτινα παπούτσια και ένα πρωτόγονο παντελόνι φτιαγμένο από την προβιά ενός εξαφανισμένου σήμερα είδους οικόσιτης γίδας.

Οι έρευνες στην περιοχή συγκεντρώνουν τώρα το ενδιαφέρον όχι μόνο των αρχαιολόγων, αλλά και των κλιματολόγων, που καταφέρνουν για πρώτη φορά να προσδιορίσουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο σχετικά πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν.

Η ύπαρξη των αντικειμένων στο μονοπάτι σημαίνει ότι την περίοδο της κατασκευής τους η περιοχή του περάσματος του Σνίντεζοχ ήταν βατή.

«Η τοποθεσία η ίδια είναι για εμάς το σημαντικότερο εύρημα καθώς μας επιτρέπει να αντιστοιχίσουμε την κλιματική αλλαγή με αρχαιολογικά αντικείμενα» είπε ο Δρ Χόφνερ.

Η τελευταία Εποχή των Παγετώνων έφτασε στο τέλος της πριν από περίπου 5.000 χρόνια, φαίνεται όμως ότι έκτοτε η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη πέρασε από πολλές διακυμάνσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: