Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

11 Σεπ 2008

Μνημεία σε προστασία-Μνημεία σε κίνδυνο: Μια πρόκληση για την Κοινωνία των Πολιτών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008, 12:00
αίθουσα Ντίνου Λεβέντη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Τριπόδων 28

Μια σειρά σημαντικών γεγονότων και δράσεων της EUROPA NOSTRA (Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αποτελούν την αφορμή της συνέντευξης τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008, στις 12:00 μ.μ., στην αίθουσα «Ντίνος Λεβέντης» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

Οι πρόσφατες βραβεύσεις έργων αναστήλωσης και ανάδειξης μνημείων του ελληνικού χώρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από το διαγωνισμό που διενεργεί κατ’ έτος η EUROPA NOSTRA, του αρχαιολογικού χώρου «Σκάρκος» στην Ίο και του ανακτόρου του Γαλερίου στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη μάλιστα με το πρώτο βραβείο για την αρχαιολογική αναστήλωση σε όλη την Ευρώπη, αποτελούν σημαντική διάκριση του αναστηλωτικού έργου που επιτελείται στην Ελλάδα και που η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ προσπαθεί εδώ και μια τριακονταετία να προβάλλει.

Ωστόσο, ενώ από τη μία πλευρά πολλά μνημεία προστατεύονται, από την άλλη πολυάριθμα μνημεία είναι σε κακή κατάσταση διατήρησης και αναμένουν να πάρουν σειρά για να στερεωθούν και να αναστηλωθούν.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ξεκίνησε πριν ένα χρόνο τη σύνταξη καταλόγου μνημείων που βρίσκονται σε κίνδυνο, για τα οποία έχει εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης, αλλά δεν προβλέπεται άμεσα η αποκατάστασή τους. Ο κατάλογος αυτός, ο οποίος είναι σε εξέλιξη και καταρτίσθηκε με υλικό που έστειλαν κυρίως Εφορείες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφορά σε πρώτη φάση μνημεία των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Στόχος αυτής της δράσης είναι η αναζήτηση χορηγών που θα επιθυμούσαν να αναλάβουν την αναστήλωση ενός μνημείου.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ξεκινά το μακροχρόνιο αυτό πρόγραμμα θέλοντας αφενός να συμβάλλει στη διατήρηση των μνημείων και αφετέρου να καταδείξει πόσο σημαντική μπορεί και πρέπει να είναι η συμβολή των τοπικών παραγόντων και ιδιωτών στις αναστηλώσεις των μνημείων και πώς η συμβολή αυτή πρέπει να υποστηριχθεί από την ίδια την Πολιτεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα: 210 32 25 245, εσωτερικά 3 & 8.

Δεν υπάρχουν σχόλια: