Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

3 Οκτ 2008

Δύο ρωμαϊκά γλυπτά εντοπίσθηκαν στον όρμο Μανδράκι της Κύθνου

Τα δύο γλυπτά των ρωμαϊκών χρόνων που εντοπίστηκαν στον όρμο Μανδράκι της Κύθνου

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο γλυπτά των ρωμαϊκών χρόνων στον όρμο Μανδράκι της Κύθνου, όπου έχουν εντοπισθεί τα καταποντισμένα κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού. Πρόκειται για τον κορμό θωρακοφόρου άνδρα και την κεφαλή γενειοφόρου άνδρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού, το ένα γλυπτό είναι κορμός θωρακοφόρου άνδρα σε φυσικό μέγεθος, ο οποίος σώζεται από τη βάση του λαιμού έως περίπου τα γόνατα. Από τα άνω άκρα σώζεται το αριστερό χέρι έως το ύψος του αγκώνα, με ιμάτιο, ενώ το δεξί λείπει από τον ώμο.

Επίσης από την ίδια περιοχή ανελκύθηκε κεφαλή γενειοφόρου άνδρα, στην οποία διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί κατά πόσο τα δύο γλυπτά αποτελούν μέρος του ίδιου αγάλματος ή όχι. Τα γλυπτά έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για να συντηρηθούν.

Και τα δύο γλυπτά ανακαλύφθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ανασκαφών σε βάθος 2,5 μέτρων και φαίνεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε δεύτερη χρήση, ως δομικό υλικό, για την κατασκευή προέκτασης του τοίχου που προστάτευε το λιμάνι.

Newsroom ΔΟΛ

Περισσότερα για τις ανασκαφές στην Κύθνο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: