Τσιμεντοποίηση των εκτός σχεδίου περιοχών και των ακτών με την παροχή επιπλέων μ2 σε τουριστικές μονάδες τεράστιων μεγεθών προβλέπει η πρόταση για το νέο χωροταξικό τουρισμού. Εικ. Βουρνή Τήνου
Επαχθές για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον είναι στο σύνολό του το νέο σχέδιο ειδικού χωροταξικού του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον τουρισμό, σύμφωνα με δέκα οικολογικές οργανώσεις που ζητούν την απόσυρση της «πρότασης τσιμεντοποίησης».
Τουρισμός για την ηγεσία του υπουργείου σημαίνει: κτιριακά συγκροτήματα, παραθεριστικές κατοικίες με μεγάλους συντελεστές δόμησης. Αν δεν το γνωρίζατε, οι «δέκα» σάς το θέτουν υπ' όψιν συνοψίζοντας τους λόγους της διαφωνίας τους για το χωροταξικό.
- Αυξάνει, ενώ θα έπρεπε να μειώνει, την εκτός σχεδίου δόμηση πέριξ των ορίων οικισμού που δεν έχουν ως κύρια χρήση τον τουρισμό ή είναι ορεινές.
- Διατηρεί το σημερινό απαράδεκτα χαμηλό όριο των 50 μέτρων απόστασης από τον αιγιαλό για οικοδόμηση, παρά τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη.
- Χωροθετεί τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις διάσπαρτα και σε εκτός σχεδίου περιοχές με βάση τους νόμους της αγοράς και όχι με γνώμονα την ανάγκη προστασίας του κυριοτέρου τουριστικού προϊόντος μας, που είναι το φυσικό περιβάλλον.
- Δεν εισάγει καμία απολύτως ρύθμιση για την ποιότητα των κτιρίων, ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές.
- Επιμένει στη δόμηση 5 ανώνυμων βραχονησίδων και
- Στην περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας των τουριστικά αναπτυγμένων περιοχών, χωρίς καμία αναφορά στην ανάγκη καθορισμού ορίων ανάπτυξης με βάση τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών αυτών.
- Επίσης αγνοεί προκλητικά την απόλυτη ανάγκη επιστημονικού υπολογισμού και σεβασμού της συνολικής φέρουσας ικανότητας των προς τουριστική εκμετάλλευση περιοχών.
- Αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως μια δραστηριότητα που σχετίζεται κυρίως με κατασκευές κ.λπ. κ.λπ.
Οι δέκα που υπογράφουν είναι: Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΟΓΕΙΟΣ SOS, MOm-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς.
* Την υπηρετική σχέση του ΥΠΕΧΩΔΕ με τα μεγάλα συμφέροντα του real estate κεφαλαίου και της τουριστικής μονοκαλλιέργειας εκφράζει το σχέδιο για τον τουρισμό του υπουργείου, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Μάκης Σταύρου, πρόεδρος του ελληνικού δικτύου «friends of nature».
ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ
www.enet.gr
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου