Το αρχοντικό που έμενε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας, Σπυρίδων Τρικούπης στο Αργος
Τη μάχη της επιβίωσης δίνουν στο Αργος τα σπίτια των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και των πολιτικών που έγραψαν σελίδες της νεώτερης ιστορίας, καθώς τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται υπό κατάρρευση. Στις 11-12 Οκτωβρίου διοργανώνεται επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Βενετία και Αργος».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», από το σπίτι του στρατηγού Μακρυγιάννη έχουν μείνει πια μόνο ερείπια. Πρόκειται για το σπίτι όπου ο αγωνιστής έμαθε γράμματα στα γεράματα και άρχισε να γράφει τα περίφημα Απομνημονεύματά του. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του έκανε αγώνα για να το κατεδαφίσει.
Σε κίνδυνο βρίσκεται και το διώροφο σπίτι του Σπυρίδωνος και του Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το πίσω μπαλκόνι του έχει καταρρεύσει. Το διώροφο αυτό πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο.
Οι λεγόμενοι Στρατώνες του Καποδίστρια που είναι κατά βάση βενετσιάνικο κτίριο που χρονολογείται πριν από το 1715 και ένα τμήμα των οποίων έχει κατεδαφιστεί ήδη από το 1936, προορίζεται να αξιοποιηθεί ως Βυζαντινό Μουσείο της Αργολίδας.
Σημαντικό μνημείο που κινδυνεύει είναι και το παλιό τζαμί του 16ου αιώνα που μετατράπηκε επί Καποδίστρια σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο και σήμερα λειτουργεί ως ναός του Αγίου Κωνσταντίνου. Σήμερα το μνημείο αυτό είναι γεμάτο ρωγμές από το σεισμό του 1981.
Σε αρχαιολογικό μουσείο έχει μετατραπεί και το σπίτι του Δημήτρη Καλλέργη, που μαζί με τον Μακρυγιάννη έκαναν την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, ενώ το σπίτι του αγωνιστή Δημήτρη Τσόκρη πήρε παλαιότερα την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και χτίστηκε ο κήπος του.
Προς αποκατάσταση οδεύει και η αρχαιότερη εκκλησία του Αργους, η Παναγία του Βράχου, η Κατακεκρυμμένη ή Πορτοκαλούσα, στο λόφο της Λάρισας του 11ου αιώνα. Σε αυτή την εκκλησία είχαν μεταφερθεί τα μηχανήματα για τη δημιουργία του πρώτου Νομισματοκοπείου της ελεύθερης Ελλάδας, αλλά το σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε.
Στις 11-12 Οκτωβρίου διοργανώνεται στο Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο του Αργους επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Βενετία και Αργος» με 12 εισηγητές Έλληνες και ξένους και ισάριθμες πρωτότυπες ανακοινώσεις
Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε και το αντίστοιχο δημοσίευμα στα ΝΕΑ
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου