Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2 Οκτ 2008

Oι Βρετανοί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών

Το 69% των Βρετανών που γνωρίζουν για το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα υποστηρίζουν τον επαναπατρισμό τους, ενώ μόλις το 19% αντιτίθεται.

Η έρευνα διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου από τη βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων «ΜΟΡΙ» σε 2.109 άτομα, το 50% των οποίων γνώριζαν για το θέμα. Όταν σε όλο το δείγμα υπεβλήθη το ερώτημα «αν γινόταν δημοψήφισμα σχετικά με το αν θα έπρεπε τα Γλυπτά να επιστρέψουν, τι θα απαντούσατε;», το 47% απάντησε «να επιστρέψουν», το 10% απάντησε «να τα κρατήσουμε», το 16% «δεν γνωρίζω» και 27% «δεν θα ψήφιζα».

Από το 2002, οπότε είχε διεξαχθεί η ίδια έρευνα, παρατηρείται μια σημαντική μετατόπιση της τάξεως του 7% υπέρ της επιστροφής, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πτώση 6% στην ομάδα όσων θέλουν τα Γλυπτά να παραμείνουν στη Βρετανία. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι σχετικά με τα αποτελέσματα οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι δεν υπάρχει περισσότερη γνώση για το θέμα τώρα, από ό,τι υπήρχε πριν από έξι χρόνια (πράγμα που ερμηνεύεται ότι το ελληνικό κράτος έπαυσε να δίνει χρήματα για τη σχετική «προπαγάνδα»), ενώ μόλις το 6% των Βρετανών γνωρίζουν για το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως. Αν και στη σελίδα επισημαίνεται ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει με τα εγκαίνια. H ανακοίνωση καταλήγει συμπεραίνοντας πως τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον καθώς αποδεικνύεται ότι όσα περισσότερα γνωρίζουν για το θέμα τόσο πιθανότερο γίνεται να ταχθούν υπέρ της επιστροφής.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: