Μερικά από τα δείγματα εδάφους, που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα
Τίποτα δεν ήταν τυχαίο στην κατασκευή των αρχαιοελληνικών ναών. Ακόμη και για το έδαφος, πάνω στο οποίο χτιζόταν ο ναός, γινόταν ειδική επιλογή. Σ΄ αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκε ύστερα από έρευνά του ο Gregory Retallack, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνάς, που δημοσίευσε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Antiquity, το έδαφος ήταν προσεκτικά επιλεγμένο ανάλογα με την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά της θεότητας, προς τιμήν της οποίας θα χτιζόταν ο ναός. Έτσι, οι ναοί, που ήταν αφιερωμένοι στο Δία και την Αθηνά ήταν χτισμένοι πάνω σε λόφους, που χρησιμοποιούνταν για αμυντικό σκοπό, τα κτίσματα για την Άρτεμη και τον Απόλλωνα, που συνδέονταν με το κυνήγι, φτιάχνονταν σε περιοχές, που άλλοτε οι άνθρωποι πήγαιναν για κυνήγι, για την Ήρα και τον Ερμή επιλέγονταν εδάφη που έβοσκαν αγελάδες, για τη Δήμητρα και το Διόνυσο επιλέγονταν εδάφη κατάλληλα για καλλιέργεια σιτηρών και αμπελιών, ενώ τα κτίσματα για τον Ποσειδώνα και την Αφροδίτη βρίσκονταν πάντα σε ξηρό έδαφος κοντά σε λιμάνι.
Ο Gregory Retallack εργάστηκε ως εξής: πήρε δείγματα εδάφους από 84 αρχαιοελλληνικούς ναούς της κλασικής εποχής, που χρονολογούνται από το 480 έως το 338 π.Χ., αφού τα υπέβαλε σε εργαστηριακή ανάλυση, εντόπισε τα χαρακτηριστικά τους και προσδιόρισε την πιθανή χρήση τους, πριν από την ανέγερση των ναών.
A.M. www.arxaiologia.gr
Πηγή: Discovery (7/10/08)
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου