Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

11 Νοε 2008

H γαστρονομική κουλτούρα του Αιγαίου τώρα και στο διαδίκτυο

Η πρώτη φάση του AegeanCuisine, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008, ολοκληρώνεται σε μερικές ημέρες με τη δημόσια παρουσίαση των ολοκληρωμένων δράσεων του προγράμματος, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008, στη Σύρο. Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν, συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική πύλη, το οινο-γαστρονομικό λεύκωμα του AegeanCuisine με τοπικές συνταγές της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων καθώς και το αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο του προγράμματος που περιλαμβάνει τις ενέργειες εμπορικής και επικοινωνιακής ανάδειξης της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας.

Ένα νέο ηλεκτρονικό portal αφιερωμένο στην τοπική οινο-γαστρονομία απέκτησαν αυτές τις ημέρες τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων με την επίσημη έναρξη λειτουργίας του διαδικτυακού τόπου www.AegeanCuisine.gr . Αυτή η ηλεκτρονική πύλη δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος AegeanCuisine, μιας πρωτοβουλίας για την προώθηση της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας που υλοποιεί το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Νοτίου Αιγαίου με τη στενή συνεργασία των Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη σε πιλοτική φάση λειτουργίας, ο ιστότοπος ήδη προσφέρει στους επισκέπτες του πληθώρα πληροφοριών γύρω από την ιδιαίτερη οινο-γαστρονομική παράδοση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Από τις ηλεκτρονικές σελίδες δεν λείπουν οι χαρακτηριστικές τοπικές συνταγές όπως οι χταποδοκεφτές και τα κατιμέρια με χόρτα και ζάχαρη στα ορεκτικά, το πάτιδο και η λευκή μελιτζάνα γεμιστή με λαχανικά και χλωρό τυρί στα κυρίως πιάτα καθώς και τα μελιτίνια με το ντοματάκι γλυκό κουταλιού στα επιδόρπια. Υπάρχει γλωσσάρι που διαφωτίζει τη σημασία των τοπικών ονομασιών (στο γράμμα Τ υπάρχουν λ.χ. τα λήμματα «Τακάκια» «Τσιμέτια» και «Τυράβγουλο»), ενώ παρέχονται πληροφορίες για τις γιορτές που γίνονται στα νησιά και συνδέονται με την οινο-γαστρονομική παράδοση.

Εξίσου σημαντική με την ενημέρωση του γαστρόφιλου κοινού είναι και η εμπορική διάσταση του portal www.AegeanCuisine.gr . «Δίνουμε μεγάλη έμφαση εις το να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις μας που παράγουν τρόφιμα, κρασί και ποτά έναν περισσότερο εξαγωγικό προσανατολισμό», υπογραμμίζει ο Διευθυντής του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Καλώστος. «Αυτός ο ιστότοπος θέλουμε να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης των παραγωγών μας με επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού που ασχολούνται με το λιανικό και χονδρικό εμπόριο. Με την έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος AegeanCuisine θα εργαστούμε προκειμένου, αφενός να τοποθετήσουμε τα ποιοτικά προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου στα καλά καταστήματα και αφετέρου να συμπεριληφθούν στα menu των εστιατορίων, φέρνοντάς τα έτσι πιο κοντά στον απαιτητικό Έλληνα και ξένο καταναλωτή. Βασικό εργαλείο προσέγγισης αυτής της αγοράς θα είναι το portal και οι επικοινωνιακές δυνατότητες που μας προσφέρει.»

Το portal www.AegeanCuisine.gr έχει να παίξει σημαντικό ρόλο και στην προώθηση του οινο-γαστρονομικού τουρισμού, αφού κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος θα λειτουργήσει ως ευρετήριο των επιχειρήσεων που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας. Οι επισκέπτες των νησιών θα μπορούν να ανατρέξουν στις ηλεκτρονικές σελίδες προκειμένου να βρουν, μεταξύ άλλων, προτάσεις για εστιατόρια, επισκέψιμα οινοποιεία, εμπορικά καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα καθώς και για επιχειρήσεις που προσφέρουν μαθήματα μαγειρικής και προγράμματα οινογνωσίας.

Για πληροφορίες:

ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου


Σύρος: Μάρτεν Νόρδενστρομ 4, 84100, Ερμούπολη, Τηλ.: 22810 89142 -3 -4, Fax: 22810 89145 Ρόδος: Γρηγορίου Λαμπράκη 8, 85100, Ρόδος, Τηλ.: 22410 30661 -2 -3, Fax: 22410 30664

contact@keta-notioaigaio.gr| www.keta-notioaigaio.gr
info@aegeancuisine.gr| www.aegeancuisine.gr

Πηγή: www.kykladesnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: