Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

29 Ιαν 2009

Τούρκος επιστήμονας κατασκεύασε αντίγραφο της λύρας του Απόλλωνα


O Aπόλλων, καθισμένος πάνω στον –φτερωτό, εδώ– μαντικό του τρίποδα και κρατώντας λύρα, πετά «πάνω από το μέγα χάος της θάλασσας». Eίναι πλαισιωμένος από δελφίνια, για να τονισθεί, προφανώς, η ιδιότητά του ως Δελφινίου. Eρυθρόμορφη παράσταση σε αττική υδρία του 480-470 π.X. («Iστορία του Eλληνικού Eθνους», τ. B΄, Eκδοτική aθηνών)


Ακριβές αντίγραφο της ελληνικής λύρας, την οποία σύμφωνα με τον μύθο έπαιζε ο θεός Απόλλωνας πριν από 2.600 χρόνια, κατασκεύασε ο λέκτορας του Κρατικού Κονσερβατουάρ Τουρκικής Μουσικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σμύρνης δρ. Σερκάν Τσελίκ.

Η ιδέα για την κατασκευή της λύρας, την οποία, όπως λέει ο μύθος, δημιούργησε ο θεός Ερμής και την αφιέρωσε στον θεό του Ηλίου, Απόλλωνα, γεννήθηκε πριν από έξι χρόνια, όταν ο κ. Τσελίκ άρχισε την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του, με θέμα: «Ο Απόλλων και η Μουσική».

«Στο πλαίσιο της έρευνας που έκανα για τη διατριβή μου, υπό την επίβλεψη της επικεφαλής των ανασκαφών στην πόλη Κλάρο, καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Νουράν Σαχίν, κι επωφελούμενος από παραστάσεις σε κεραμικά και αγαλματίδια που βρέθηκαν εκεί, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα αντίγραφο της λύρας, η οποία ήταν ένα επτάχορδο τοπικό μουσικό όργανο των Ελλήνων», ανέφερε ο κ. Τσελίκ.

Ο Τούρκος επιστήμονας, αφού επισήμανε ότι υπάρχουν δύο αντίγραφα της λύρας αυτής σε όλο τον κόσμο, υποστήριξε ότι αυτό που δημιούργησε η ίδιος είναι το πιο ακριβές.

Το άλλο αντίγραφο της λύρας, το δημιούργησε η Γαλλίδα μουσικολόγος, Ανί Μπελίς, αλλά χρησιμοποίησε ξύλινο ηχείο αντί για καύκαλο χελώνας.

«Εμείς, σε συνεργασία με συνάδελφο από το τμήμα κατασκευής μουσικών οργάνων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, χρησιμοποιήσαμε, βάσει των αρχαιολογικών δεδομένων, φυσικά υλικά. Οι χορδές που χρησιμοποιήσαμε είναι από έντερα βοοειδών, τα οποία εισάγαμε από τη Γαλλία, ενώ το ηχείο είναι από καύκαλο χελώνας. Επειδή το είδος της χελώνας που χρησιμοποιούσαν κατά την αρχαιότητα έχει εκλείψει, κάναμε χρήση του είδους Testudo Graeca (ελληνική χελώνα). Το πλήκτρο (η πένα) με το οποίο παίζεται το όργανο, το κατασκευάσαμε από κόκαλο βοοειδών. Η κατασκευή της λύρας ολοκληρώθηκε σε 3,5 μήνες και πριν από λίγες ημέρες κάναμε την παρουσίαση του οργάνου. Μάλιστα, η συνάδελφος Μπερίλ Τσακμάκογλου, ερμήνευσε με τη λύρα αυτή τον «Ύμνο στον Ήλιο», ένα αρχαίο ύμνο που τον βρήκαμε σε αρχαίες πηγές», εξήγησε ο κ. Τσελίκ.

Κατά την αρχαιότητα, η Κλάρος ήταν έδρα φημισμένου ιερού και μαντείου του Απόλλωνα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κλάρου βρίσκεται σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια της Σμύρνης, σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από τη θάλασσα.

Η επικεφαλής των ανασκαφών την Κλάρο καθηγήτρια Νουράν Σαχίν αναφέρει ότι η λύρα του Ερμή ήταν ένα έγχορδο όργανο των Ελλήνων και ότι αναπαρίσταται σε αρχαία αγαλματίδια του 6ου και του 4ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκαν στην Κλάρο και ήταν αφιερωμένα στον Απόλλωνα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: