Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

27 Μαρ 2009

Σειρά εκδηλώσεων: «Καλάς και Καλάσα. Ελληνικοί απόηχοι στην κεντρική Ασία», 1-4/04 Περιστέρι

Τα ήθη και τα έθιμα, οι θρησκευτικές τελετές, η γλώσσα, η τέχνη κι άλλες καθημερινές ασχολίες της αρχαίας ελληνικής εποχής παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα στις κοιλάδες της μεθορίου Πακιστάν - Αφγανιστάν χάρη στους Καλάς.

Η φυλή αυτή, τα μέλη της οποίας θεωρούνται επίγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική Ασία, που έζησαν, βασίλεψαν και επηρέασαν με τον πολιτισμό τους για πολλούς αιώνες τους λαούς της περιοχής αυτής, παρουσιάζεται μέσα από ένα τετραήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Καλάς και Καλάσα. Ελληνικοί απόηχοι στην κεντρική Ασία», από την Τετάρτη 1η έως και το Σάββατο 4 Απριλίου, στο Πολιτιστικό - Συνεδριακό Κέντρο του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Περιστερίου.

Οι Καλάς, την ύπαρξη των οποίων αγνοούσε ο δυτικός κόσμος επί σειρά ετών, είναι από το 1984 το αντικείμενο της έρευνας του Γιάννη Μανωλιδάκη, ο οποίος θα ξετυλίξει την άγνωστη Ιστορία τους μέσα από την προβολή των τριών ντοκιμαντέρ του: «Καλάς: η γιορτή της άνοιξης», «Νuristan: Οι Καλάσα του Αφγανιστάν» και «Chaomos: η χειμερινή γιορτή των Καλάς».

Το κοινό θα γνωρίσει τον τρόπο ζωής των κοινοτήτων αυτών που στο παρελθόν άσκησαν μεγάλη επιρροή. Από αυτές πήραν και χρησιμοποίησαν οι Κουσάν (κινεζικό φύλο) το ελληνικό αλφάβητο, προκειμένου να γράψουν τη γλώσσα τους, ενώ η τέχνη τους -η ελληνοβουδιστική τέχνη της Γκαντάρα- επηρέασε επί πολλούς αιώνες τη γλυπτική των Ινδών κ.ά.

Πέρα από τις προβολές, όπου θα προηγείται σύντομη εισαγωγική ομιλία του κ. Μανωλιδάκη, θα εκτίθενται υπό τον τίτλο «Οι Καλάς του μεσοχείμωνου» φωτογραφίες της συνεργάτιδάς του, Ινγκερ Κάρλσον, από το τελευταίο ταξίδι τους στο Αφγανιστάν (2005-2006).

Οι Καλάς ζουν σήμερα αποσυρμένοι στα Ιμαλάια και στον Ινδικό Καύκασο όπου διατηρούν πιστά τις παραδόσεις και τα έθιμά τους. Στη σύγχρονη εποχή ανακαλύφθηκαν από Αγγλους ερευνητές του 19ου αιώνα.

http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: