Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

19 Μαρ 2009

Κάλυμνος: Η τράτα ψάρεψε έναν μπρούντζινο «ηνίοχο θριαμβευτή»

Του Γιώργου Ζαχαριάδη

Ένα ακέφαλο τμήμα μπρούντζινου αγάλματος ανέσυραν με τα δίχτυα τους Καλύμνιοι ψαράδες χθες το πρωί και έσπευσαν αμέσως να το παραδώσουν στο Λιμεναρχείο του νησιού. Πρόκειται για τον θώρακα- προφανώς στρατιώτη- που έχει το ένα χέρι υψωμένο και το άλλο στη μέση και που το ύψος του είναι 1,60 μ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα και αναπαριστά «ηνίοχο θριαμβευτή». Το άγαλμα «ψάρεψε» η ανεμότρατα «Καπετάν Θέμελης» στην περιοχή μεταξύ της νησίδας Νερά της Καλύμνου και της Κεφάλου Κω και όπως είπε ο κυβερνήτης της, Μιχάλης Κουράκης, «ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μας να το κρατήσουμε, αλλά σπεύσαμε αμέσως να ειδοποιήσουμε τις αρχές».

Εκτιμάται ότι το μπρούντζινο άγαλμα έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία- μάλιστα πρόσφατα στην ίδια θαλάσσια περιοχή και πάλι Καλύμνιοι ψαράδες ανέσυραν με τα δίχτυα τους ένα κεφάλι, όπως και τα πόδια μπρούντζινου αγάλματος, που οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι είναι του 4ου π.Χ. αιώνα. Πιστεύεται ότι γύρω από την Κάλυμνο και τα κοντινά νησιά υπάρχουν πολλά αρχαία ναυάγια. Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι το 1995 Καλύμνιοι ψαράδες ανέσυραν από τη θάλασσα ένα σπουδαίο μπρούντζινο άγαλμα «κόρης». Τότε το άγαλμα είχε μεταφερθεί στην Αθήνα για καθαρισμό και συντήρηση και πρόσφατα επέστρεψε και πάλι στο νησί, όπου θα παρουσιαστεί επίσημα στα τέλη Απριλίου κατά τα εγκαίνια του νέου μουσείου.

Το ακέφαλο τμήμα του αγάλματος που ανέσυραν χθες οι ψαράδες φυλάσσεται στο Λιμεναρχείο Καλύμνου και αναμένονται στο νησί ειδικοί της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για να το παραλάβουν και να το μεταφέρουν στην Αθήνα.

Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: