Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

8 Μαρ 2009

Τρεις αιώνες νεοελληνικής τοπιογραφίας- Εκθεση έργων κορυφαίων ζωγράφων την Τετάρτη στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

Έργο του Κ. Παρθένη από την έκθεση στην Τήνο

Μια ολοκληρωμένη εικόνα των τάσεων της τοπιογραφίας των τελευταίων τριών αιώνων παρουσιάζεται από την Τετάρτη 11 Μαρτίου στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη.

Τίτλος της έκθεσης είναι: «Η νεοελληνική τοπιογραφία από τον 18ο ώς τον 21ο αιώνα. Οραμα, εμπειρία και ανάπλαση του χώρου».

Μέσα από σπάνια και αντιπροσωπευτικά έργα ενενήντα και πλέον καταξιωμένων καλλιτεχνών, η έκθεση έχει ως στόχο την έρευνα των τοπίων και των καλλιτεχνών που τα φιλοτεχνούν. Ο επιμελητής της έκθεσης, Χάρης Καμπουρίδης, σημειώνει ότι η έκθεση «μελετά τα θέματα, τις τεχνοτροπίες, τις συνάφειες και τις εξελίξεις τους. Και όχι μόνο επειδή η τοπιογραφία είναι το πολυπληθέστερο σε έργα είδος, με συνεισφορές από όλους σχεδόν τους σημαντικούς καλλιτέχνες –αφήνοντας σε αρκετή απόσταση τις νεκρές φύσεις, τις προσωπογραφίες και τις αλληγορικές συνθέσεις– αλλά επειδή, επιπλέον, προσφέρει και ευρύτερες άλλες μαρτυρίες για τις ατομικές ή συλλογικές οπτικές γωνίες, με τις οποίες ιδώθηκε αυτός ο χώρος από το 1832 έως σήμερα».

Η έκθεση ακολουθεί μια χρονολογική λογική, με αφετηρία την εποχή του ευρωπαϊκού νεοκλασικισμού. Ακολουθούν οι περίοδοι της θαλασσογραφίας, του υπαιθρισμού, του οριενταλισμού, της τοπιογραφίας του Μεσοπολέμου, καταλήγοντας στις σύγχρονες καλλιτεχνικές διατυπώσεις.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα κορυφαίων ζωγράφων, όπως οι Γεώργιος Αβλιχος, Νικόλαος Γύζης, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Σπύρος Παπαλουκάς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Δημήτριος Γαλάνης, Ιωάννης Αλταμούρας, Μιχαήλ Οικονόμου, Θεόφιλος, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Σικελιώτης, Ηλίας Δεκουλάκος, Κώστας Μαλάμος, Αλέκος Φασιανός, Σωτήρης Σόρογκας, Δημήτρης Μυταράς, Κώστας Τσόκλης, Παύλος, Κώστας Παπανικολάου, Οπυ Ζούνη, Γιάννης Αδαμάκος, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Μιχάλης Αρφαράς κ.ά.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου και στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων. Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν, τηλ. 210–36.11.206

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Περισσότερα εδώ: http://www.thf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: