Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1 Απρ 2009

Οι εκδηλώσεις του Αστεροσκοπείου για το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας & Αστροφυσικής (ΕΑΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009, έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων, από αύριο Πέμπτη έως και την Κυριακή 5 Απριλίου, με σκοπό την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή του κοινού και την εξοικείωση των Ελλήνων, μικρών και μεγάλων, με τα μυστικά του ουρανού και του διαστήματος.

Συγκεκριμένα, ανοίγει ένα «παράθυρο επικοινωνίας» του κοινού με τους αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστρονομίας & Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέσω του Διαδικτύου. Κατά το τετραήμερο των 100 ωρών (2-5 Απριλίου) θα ανοίξει ο δίαυλος επικοινωνίας με το κοινό μέσω της ιστοσελίδας www.astro.noa.gr. Το κοινό θα μπορεί να θέσει ερωτήματα αστρονομικού περιεχομένου, γραπτώς, στη σχετική ιστοσελίδα, τα οποία θα απαντηθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες και οι απαντήσεις θα αναρτώνται στην ίδια διεύθυνση έως το τέλος Απριλίου.

Παράλληλα, το Αστεροσκοπείο διοργανώνει κύκλο ομιλιών, προβολών ταινιών και παρουσιάσεων των τηλεσκοπίων του. Αναλυτικότερα:

Αστεροσκοπείο Πεντέλης: Στον Αστρονομικό σταθμό Πεντέλης θα γίνουν στις κάτωθι ημερομηνίες (ώρα έναρξης 11:00) εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν ομιλία από αστροφυσικό του Ινστιτούτου Αστρονομίας & Αστροφυσικής του ΕΑΑ, προβολή ταινίας αστρονομικού περιεχομένου και περιήγηση στο ιστορικό τηλεσκόπιο Newall. Χωρητικότητα αίθουσας 100 άτομα (κρατήσεις θέσεων δεν γίνονται). Είσοδος δωρεάν.

Ημερομηνία Ομιλητής Τίτλος ομιλίας

2 Απριλίου Δρ. Παναγιώτης Μπούμης Η ζωή και ο θάνατος των άστρων

3 Απριλίου Δρ. Αντώνης Γεωργακάκης Το μυστήριο των μελανών οπών

4 Απριλίου Δρ. Μανώλης Πλειώνης Η γέννηση & η εξέλιξη του Σύμπαντος

5 Απριλίου Δρ. Ιωάννης Γεωργαντόπουλος Ακτινογραφώντας το Σύμπαν

Αστεροσκοπείο Κρυονερίου: Στον Αστρονομικό σταθμό Κρυονερίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις Ανοιχτών θυρών και περιήγηση του σταθμού.

- 2 Απριλίου 10:00-14:00 Δρ. Αναστάσιος Δαπέργολας, Δρ. Θανάσης Ακήλας και Δρ. Χρήστος Παπαδημητρίου

- 3 Απριλίου 10:00-14:00 Δρ. Αναστάσιος Δαπέργολας, Δρ. Θανάσης Ακήλας και Δρ. Χρήστος Παπαδημητρίου

- 4 Απριλίου 18:00-22:00 Δρ. Αναστάσιος Δαπέργολας, Δρ. Όμηρος Γιαννακής, Δρ. Βαγγέλης Κολοκοτρώνης και Δρ. Μανώλης Ξυλούρης

- 5 Απριλίου 18:00-22:00 Δρ. Αναστάσιος Δαπέργολας, Δρ. Όμηρος Γιαννακής, Δρ. Βαγγέλης Κολοκοτρώνης και Δρ. Μανώλης Ξυλούρης

Αστεροσκοπείο Χελμού: Στην πόλη των Καλαβρύτων προγραμματίζεται εκδήλωση το Σάββατο 4 Απριλίου, που θα περιλαμβάνει ομιλίες από αστροφυσικούς του Ινστιτούτου Αστρονομίας & Αστροφυσικής του ΕΑΑ.

Δρ. Θανάσης Κατσιγιάννης Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» και η σύγχρονη Αστρονομία

Δρ. Παναγιώτης Χάντζιος Εξερευνώντας το άγνωστο Σύμπαν

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: