Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

26 Απρ 2009

Τα «χαμένα» πόδια της φώκιας- Βρήκαν τον κρίκο που έλειπε στην εξέλιξη των πτερυγιόποδων

Στην καλλιτεχνική απεικόνιση, το άγνωστο ως σήμερα ζώο Ρuijila darwini, πρόγονος της φώκιας και του θαλάσσιου ίππου. Στην ένθετη φωτογραφία, η παλαιοντολόγος Ναταλία Ριμπτσίσκι του Καναδικού Μουσείου της Φύσης στην Οτάβα, μελετά τον σκελετό του Ρuijila darwini

Ανακαλύφθηκαν σε αρκτική περιοχή του Καναδά τα απολιθώματα ενός άγνωστου ως σήμερα ζώου που ζούσε πριν από 23 εκατομμύρια χρόνια και το οποίο αποτελεί τον χαμένο κρίκο στην εξέλιξη της φώκιας, του θαλάσσιου λέοντα και του οδόβαινου (οι γνωστοί θαλάσσιοι ίπποι), και η μελέτη του αποκαλύπτει το πώς τα δύο είδη, από μικρά σαρκοβόρα ζώα που ζούσαν στη στεριά, απέκτησαν πτερύγια τα οποία τους επέτρεψαν να μετακομίσουν στη θάλασσα.

Το απολίθωμα, που ονομάστηκε Ρuijila darwini, ανακαλύφθηκε τυχαία στον βυθό μιας λίμνης στο αρκτικό νησί Ντέβον και ανήκει σε ένα ζώο που είχε τέσσερα πόδια και κανένα ίχνος πτερυγίου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το ζώο αυτό πρέπει να έμοιαζε περισσότερο με τις σημερινές ενυδρίδες και η ανακάλυψή του είναι άκρως σημαντική γιατί οι πρόγονοι της φώκιας, του θαλάσσιου λέοντα και του θαλάσσιου ίππου, που είχαν βρεθεί ως σήμερα διέθεταν όλοι μικρότερα ή μεγαλύτερα πτερύγια. Ετσι, οι επιστήμονες αναζητούσαν ένα «ενδιάμεσο» είδος που να συμπληρώνει την αλυσίδα της εξέλιξης αυτής της οικογένειας ζώων τα οποία ονομάζονται πτερυγιόποδα.

Την ύπαρξη ενδιάμεσου είδους είχε προβλέψει ο Δαρβίνος, γι΄ αυτό και δόθηκε στο άγνωστο ως σήμερα ζώο το όνομά του.

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: