Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

29 Απρ 2009

Ανακοίνωση διήμερης πεζοπορίας στον Καβοντόρο: διάσχιση κορυφογραμμής Πετροκάναλο – βουνά Καβοντόρου

(φωτο ΣΠΠΕΝΚ)

Ο ΣΠΠΕΝΚ σχεδιάζει να οργανώσει τη διάσχιση της κορυφογραμμής των βουνών του Καβοντόρου στις 23 και 24 /5/2009 θέλοντας να δώσει μία ευκαιρία γνωριμίας με τα σπάνια ορεινά τοπία της Οχης σε όσους ενδιαφέρονται και να ενισχύσει την ιδέα της προστασία τους. Οι συνοδοί θα αναφερθούν στις αξίες του πανέμορφου βουνού. Η διαδρομή θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά από οργανωμένη ομάδα και θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Βρούτση που αγωνίστηκε για την προστασία της Οχης.


Περιγραφή της διαδρομής

Σάββατο 23/5 (1η μέρα)
Αφιξη στο Μαρμάρι με το πρωινό πλοίο και μετάβαση στον Πετροκάναλο (965μ. υψ.) πάνω από το φαράγγι του Δημοσάρη με λεωφορείο. Ξεκινώντας από τον Πετροκάναλο, βαδίζουμε κάτω από την κορφή του Γιούδα προς το θεαματικό διάσελο Σαμάρι, ίσως το πιο ιδιόμορφο σημείο θέας του βουνού με τον Γιούδα να υψώνεται μετέωρος και άγριος. Συνεχίζουμε πάνω στην κορυφογραμμή Σαμάρι – Στεφάνι – Κερασιά βλέποντας πανοραμικά το φαράγγι του Δημοσάρη, το στενό του Καβοντόρου, το ακρωτήριο του Καφηρέα και τις ακτές της ανατολικής Εύβοιας. Από εδώ βλέπουμε ακόμη τα πιο απρόσιτα ορεινά τοπία του Καβοντόρου, όπως τα δασωμένα πρανή της Κερασιάς και τις πέτρινες πλαγιές του Σαμαριού και Στεφανιού. Τα ψηλότερα σημεία της κορυφογραμμής στεφανώνονται από χαρακτηριστικούς βραχοσχηματισμούς που θυμίζουν παρόμοιους με αυτούς του Προφήτη Ηλία στη κορφή της Οχης. Διανυκτερεύουμε υπαίθρια σε σκηνές κοντά στον Σταυρό Κομήτου.

Ωρες πορείας: περίπου 6 ώρες συνεχούς πορείας.



Κυριακή 24/5 (2η μέρα)
Μετά το Σταυρό Κομήτου περνάμε ένα χαρακτηριστικό μονοπάτι όπου βλέπουμε ιδιόμορφες νανώδεις πλατανοσυστάδες και το εικονοστάσι της Αγίας Σοφίας, χαρακτηριστικό μνημείο της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Βαδίζουμε στις νότιες υπώρειες της επιβλητικής Ανατολής και περνάμε στην βορειοανατολική πλευρά μέσα από ένα εντυπωσιακό γεωλογικό πέρασμα, την θρυλική Ανεμοπύλα. Συνεχίζουμε κατηφορικά το μονοπάτι μέσα από ένα παρθένο δάσος αριάς - κουμαριάς και φτάνουμε στο εξωκκλήσι της Αγίας Σοφίας. Γύρω μας απλώνεται ένα σπάνιο τοπίο άγριας φύσης με κάθετους γκρεμούς, πυκνή βλάστηση και απότομες ακτές. Το μονοπάτι συνεχίζει έως τον οικισμό Γκιάλπηδες πάνω από τις απότομες ακτές. Από εδώ βαδίζουμε πάνω στο δρόμο για να φτάσουμε στο χωριό Αγαθό όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο.
Ωρες πορείας : περίπου 6-7 ώρες συνεχούς πορείας.

Εάν έχουμε χρόνο, κάνουμε μπάνιο στην παραλία των Καλλιανών. Επιστροφή την ίδια μέρα στο λιμάνι του Μαρμαρίου για να πάρουμε το πλοίο για Ραφήνα.


Βαθμός δυσκολίας: Για εξοικειωμένους ορειβάτες η διαδρομή δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία. Λιγότερο εξοικοιωμένοι πεζοπόροι θα δυσκολευτούν πιθανώς σε ένα πέρασμα πάνω σε βράχια στο Σαμάρι που θέλει προσοχή. Επειδή η διαδρομή θα είναι πολύωρη απαιτείται καλή φυσική κατάσταση. Καθένας χρειάζεται να μεταφέρει τα απαραίτητα πράγματα του σε δικό του σακίδιο.


Μεταφορά με λεωφορείο και κόστος

Επειδή πρόκειται για διάσχιση, χρειαζόμαστε λεωφορείο για τη μεταφορά μας από το Μαρμάρι στον Πετροκάναλο και για την επιστροφή μας από τον Αγαθό στο Μαρμάρι. Το λεωφορείο κοστίζει 400 Ευρώ. Επίσης θα φροντίσουμε ένα μικρό αγροτικό να μας μεταφέρει τις σκηνές και απαραίτητα πράγματα για την υπαίθρια διανυκτέρευση. Αυτό θα πληρωθεί ξεχωριστά. Για να αντιμετωπιστεί το κόστος, η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί εφόσον συγκεντρωθούμε τουλάχιστον 10 άτομα. Εκτιμούμε ότι το ανώτερο κόστος ανά άτομο να φτάσει στα 45 Ευρώ, αλλά ευελπιστούμε ότι θα δηλώσουν περισσότερα από 10 άτομα και το κόστος θα είναι μικρότερο. Παρακαλείστε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας εγκαίρως για να κλείσουμε τα μεταφορικά μέσα.


Πληροφορίες: Σάκης Μπινιάρης 210 7797945 ή 6976816762 και sppenk@gmail.com

Δείτε σχετικό φωτογραφικό οδοιπορικό: http://picasaweb.google.gr/sppenk/VJxtd#

Δεν υπάρχουν σχόλια: