Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

7 Απρ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Αειφόρος Ευρώπη: Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στα νησιά»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tην περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης -Europe Direct Nάξος, στα πλαίσια των εκδηλώσεών του με τίτλο: «Εβδομάδα της Ευρώπης –Άνοιξη», πραγματοποίησε δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Νάξο και την Τήνο με θέμα: «Αειφόρος Ευρώπη: Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στα νησιά». Η πρώτη εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 1 Απριλίου 2009, στον Δαμαριώνα της Νάξου -σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας- και η δεύτερη το Σάββατο 4 Απριλίου στο αίθριο του δημαρχιακού μεγάρου Εξωμβούργου στην Ξυνάρα.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές ανέπτυξαν τον προβληματισμό τους και συζήτησαν με τους παρευρισκόμενους αγρότες για την εξέλιξη της γεωργίας στην Ευρώπη, την Ελλάδα και την Τήνο και κυρίως την ανάγκη διαφύλαξης των τοπικών ποικιλιών και απεξάρτησης από τα υβρίδια του εμπορίου.
Αρχικά η υπεύθυνη του Europe Direct Νάξου κα Χριστίνα Ευθμιάτου αναφέρθηκε στην αγροτική πολιτικής της ΕΕ (και ιδιαίτερα στα αγροπεριβαλλοντικά θέματα και τη βιοποικιλότητα) και τα προγράμματα που αφορούν αγρότες και κατοίκους της υπαίθρου στα πλαίσια του Δ΄ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια και μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου κου Παναγιώτη Κροντηρά πήρε το λόγο η κα Νίκη Μακρυνιώτη, εκπρόσωπος του Οργανισμού Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, ΔΗΩ. Η κα Μακρυνιώτη αναφέρθηκε στις αρχές της βιολογικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων (θρέψη, φυτοπροστασία) που βασίζεται σε συστατικά φυσικής προέλευσης και όχι χημικά λιπάσματα και φάρμακα. Αξιοποιεί επίσης παραδοσιακές τεχνικές πρόληψης, όπως η αμειψισπορά και ο συνδυασμός καλλιεργειών, αλλά και τις κατάλληλες για κάθε τόπο ποικιλίες και είδη, με ιδιαίτερη έμφαση στις ντόπιες ποικιλίες. Ο Οργανισμός Πιστοποίησης ΔΗΩ, συμβαλλόμενος με τους βιοκαλλιεργητές πραγματοποιεί ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και μεταποίησης, προστατεύοντας με το σήμα της τον καταναλωτή και τον παραγωγό που εξασφαλίζει πρόσβαση σε ειδικές αγορές και διαφορετικές τιμές.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Κος Γιάννης Ασπρόμουγκος φυτοπαθολόγος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Ο κος Ασπρόμουγκος τόνισε την ανάγκη διατήρησης των τοπικών ποικιλιών οπωροκηπευτικών καθώς τα φυτά αυτά είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά σε ασθένειες καλλιεργειών όπως της αγκινάρας, των εσπεριδοειδών, της ελιάς και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων με ήπιες μεθόδους.

Τέλος ο κος Νίκος Βαλκάνος αναφέρθηκε στη δράση της ομάδας ‘Πελίτι’ για τη διάσωση των τοπικών ποικιλιών σε όλη της Ελλάδα μέσα από ένα πρόγραμμα ανταλλαγής σπόρων μεταξύ καλλιεργητών. Καλλιεργητής σιταριού μαυρομούστακου ο ίδιος ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες ίδρυσης τραπεζών σπόρων τόσο στο Αιγαίο και την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως και τη σημασία αυτών για τη διάσωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Πρότρεψε και συμβούλεψε για την ίδρυση τράπεζας σπόρων τοπικών ποικιλιών στην Τήνο και τόνισε τη σημασία που έχει η ποιότητα των τοπικών ποικιλιών στη ζωή μας.
Τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση για τα θέματα που απασχολούσαν τους αγρότες και παραδοσιακό κέρασμα.

Την ημέρα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των ομιλητών στις καλλιέργειες στο Λιβάδι απ’τον κο Γιώργο Φώσκολο και επισκέψεις στο οινοποιείο του κ. Χρήστου Φόνσου και το εργαστήριο της ‘Ελένης’. Επίσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον πρόεδρο και τον διευθυντή της ΕΑΣ Τήνου καθώς και με τον Δήμαρχο Εξωμβούργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: