Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

12 Μαΐ 2009

SOS για το νερό στα πλαστικά μπουκάλια

Κινδύνους για την υγεία φαίνεται ότι κρύβουν τα πλαστικά μπουκάλια στα οποία εμφιαλώνεται το νερό, καθώς Γερμανοί επιστήμονες διεπίστωσαν ότι μπορεί να προκληθούν ορμονικές διαταραχές στους άνδρες. Παρ΄ ότι οι γερμανικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: μήπως αυτή η έρευνα είναι ένας επιπλέον λόγος για να απαγορευθούν τα πλαστικά μπουκάλια;

Το εμφιαλωμένο νερό έχει ήδη ενοχοποιηθεί για την καταστροφή που προκαλεί στο περιβάλλον, καθώς για την παραγωγή των πλαστικών μπουκαλιών καταναλώνονται τόνοι πετρελαίου και νερού. Από μια νέα έρευνα προκύπτει ότι τα πλαστικά μπουκάλια μπορεί να είναι επιβλαβή και για την υγεία αφού το νερό που εμφιαλώνεται σε πλαστικό περιέχει δύο φορές περισσότερες ορμόνες από το νερό που εμφιαλώνεται σε γυάλινο μπουκάλι ή το νερό της βρύσης.

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι το πλαστικό απελευθερώνει στο νερό συστατικά που προκαλούν ορμονικές διαταραχές. Οι συνέπειες της κατανάλωσης σε πολύ μικρές δόσεις δεν είναι ακόμη γνωστές, ωστόσο υπάρχουν υποψίες ότι προκαλούνται διαταραχές στη σεξουαλική και αναπαραγωγική λειτουργία του άνδρα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν δυο Γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης εξετάζοντας είκοσι διαφορετικά πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για την εμφιάλωση νερού στη Γερμανία. Όπως διεπίστωσαν οι Μάρτιν Βάγκνερ και Γιοργκ Όεχλμαν, όλα τα μπουκάλια περιείχαν το χημικό συστατικό τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο ή ΡΕΤ όπως αναγράφεται στη συσκευασία των μπουκαλιών.

Αυτή η χημική ουσία εντοπίστηκε επίσης στα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για τα ανθρακούχα ροφήματα και το μαγειρικό λάδι. Η βιομηχανία χρησιμοποιεί το ΡΕΤ, καθώς με αυτό το συστατικό το πλαστικό γίνεται διαφανές, περισσότερο ανθεκτικό στα χτυπήματα, έχει λιγότερο βάρος και συγκρατεί τα αρώματα του υγρού περιεχομένου. Όπως ήταν φυσικό η έρευνα των δύο Γερμανών τοξικολόγων, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Εnvironmental Science and Ρollution Research», προκάλεσε αντιδράσεις στη γερμανική βιομηχανία πλαστικού και ανησυχία στους καταναλωτές.

Από την πλευρά της, η κρατική υπηρεσία αξιολόγησης των κινδύνων ΒFR εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι από τα συμπεράσματα της επίμαχης έρευνας δεν προκύπτει κίνδυνος για την υγεία. Εξάλλου, δεν ήταν αυτός ο σκοπός των δύο ερευνητών. Όπως σημειώνουν στην έρευνά τους, ήθελαν απλώς να επισημάνουν την ύπαρξη ορμονών στα πλαστικά μπουκάλια.

Άγνωστο παραμένει, επίσης, από πού προέρχονται αυτές οι ορμόνες. Μια πιθανή εξήγηση βρίσκεται στο ΡΕΤ, αλλά δεν αποκλείεται οι ορμόνες να προέρχονται από το αντιμόνιο, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την κατάλυση του πλαστικού και συνδέεται με τις ορμονικές διαταραχές.

«Υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης όσον αφορά τις συσκευασίες των τροφίμων. Δεν ξέρουμε την ακριβή σύνθεσή τους», σημειώνει στην εφημερίδα «LeFigaro» ο Γάλλος τοξικολόγος Ρενέ Αμπέρ.

Πηγή αναδημοσίευσης: http://www.kykladesnews.gr/

Διαβάστε επίσης την ανάρτηση με τίτλο: Μέχρι 2.000 φορές πιο ενεργοβόρο το εμφιαλωμένο νερό

Δεν υπάρχουν σχόλια: