Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

25 Ιουν 2009

Η Σύρος επιμένει... κλασικά- Από την 1η ως τις 11 Ιουλίου θα διεξαχθεί στην Ερμούπολη το 5ο Φεστιβάλ Αιγαίου

Στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» στην Ερμούπολη, κατασκευασμένο το 1864 με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου, θα διεξαχθεί το εφετινό Φεστιβάλ Αιγαίου

Oπερα, συμφωνική μουσική, χορός, θέατρο αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι μερικά μόνο απ΄ όσα περιλαμβάνει το 5ο Φεστιβάλ Αιγαίου, το οποίο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 11 Ιουλίου στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων», στην Ερμούπολη της Σύρου. Υπό τη διεύθυνση του ελληνοαμερικανού αρχιμουσικού Πίτερ Τιμπόρις εγχώριοι και ξένοι καλλιτέχνες αναβιώνουν τη λυρική παράδοση ενός από τα πρώτα θέατρα του νεοελληνικού κράτους, το οποίο κατασκευάστηκε το 1864 με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου και κατά τον 19ο αιώνα στέγασε ιστορικές παραστάσεις όπερας.

Κορυφαία εκδήλωση της εφετινής διοργάνωσης θεωρείται η παρουσίαση της δημοφιλούς όπερας «Τόσκα» του Πουτσίνι, σε συναυλιακή μορφή (1, 3, 5 Ιουλίου). Τον ρόλο του τίτλου ερμηνεύει η φινλανδοκαναδή υψίφωνος Ιλάνα Λαπαλάινεν και αυτόν του Καβαραντόσι ο ιταλός τενόρος Αντονίνο Ιντερισάνο. Τον βαρόνο Σκάρπια θα αποδώσει ο αμερικανός βαρύτονος Σάνον Ντεβάιν ενώ στους υπόλοιπους ρόλους θα εμφανιστούν καταξιωμένοι έλληνες ερμηνευτές. Την Ρaneuropean Ρhilharmonia Οrchestra από την Πολωνία θα διευθύνει ο Πίτερ Τιμπόρις.

Στις 2 και 4 Ιουλίου, εξάλλου, ο Τιμπόρις θα διευθύνει την Πέμπτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι και ο Ρέιμοντ Χιουζ την εισαγωγή από την όπερα «Η μεγαλοψυχία του Τίτου» του Μότσαρτ και τη Λειτουργία αρ. 2 σε σολ μείζονα του Σούμπερτ. Με το σαιξπηρικό «Οπως σας αρέσει» επιστρέφει στη Σύρο- μετά την περυσινή επιτυχία του- στις 7 και 8 Ιουλίου το πρωτοποριακό νεοϋορκέζικο θεατρικό σχήμα Αquila Τheater Company.

Η «αυλαία» του Φεστιβάλ θα πέσει με ένα γκαλά χορού (9, 10 και 11 Ιουλίου) στο οποίο θα συμμετάσχουν έξι σολίστ από το Μπαλέτο της Οπερας της Βιέννης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη «Λίμνη των κύκνων», τον «Κουρσάρο», αλλά και σύγχρονες δημιουργίες, όπως το «Voyage» σε χορογραφία Ρενάτο Ζανέλα και η «Αννα Καρένινα» σε χορογραφία Μπορίς Αϊφμαν. Ανάμεσα στα έργα ξεχωρίζει η νέα χορογραφία του Ζανέλα, βασισμένη στο δημοφιλέστατο μπαλέτο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη, που θα παρουσιαστεί πρώτη φορά στη Σύρο.

Την εφετινή χρονιά, εξάλλου, το Φεστιβάλ Αιγαίου εγκαινιάζει και το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, με δωρεάν εργαστήρια θεάτρου και χορού τα οποία απευθύνονται σε νέους σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=275118&dt=25/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: