Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

19 Οκτ 2009

Η δράση της οικογένειας Χαλεπά στα Αλάτσατα της Μ.Ασίας

Άποψη του ναού Εισοδίων της Θεοτόκου, σήμερα τζαμί, στα Αλάτσατα

Στα Αλάτσατα της Μ.Ασίας εργάστηκαν επί σειρά ετών ο Ιωάννης Χαλεπάς (πατέρας του Γιαννούλη) και άλλα μέλη της οικογένειας του. Παραθέτουμε απόσπασμα σχετικό με την δράση της οικογένειας στην περιοχή από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Αλατσατιανών:


"Το θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο που κοσμεί το ναό [των Εισοδίων της Θεοτόκου] κατασκεύασε ο Τηνιακός Ιωάννης Χαλαπάς (ή Χαλεπάς και πατέρας του Γιαννούλη) το 1874, σε ρυθμό ανάμεικτο, με πολλά νεοκλασσικίζοντα και μπαρόκ στοιχεία. Το κόστος του τέμπλου ανήλθε στο υπέρογκο για εκείνη την εποχή ποσό των 710 λιρών. Η αγιογράφηση έγινε από το μεγάλο Καλύμνιο ζωγράφο Σακελλάριο Α. Μαγκλή.
...
Λεπτομέρειες από το τέμπλο του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αλάτσατα

Το 1861 κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του ναού της Αγίας Τριάδας στο Πάνω Χωριό αλλά οι εργασίες σταματούν για φορολογικούς λόγους. Το 1870 επαναλαμβάνονται οι εργασίες που αποπερατώνονται το 1872. Στο αρχικό σχέδιο του ναού αρχιτέκτονας θα είναι πάλι ο Εμμανουήλ Καλονάρης ο οποίος στο μεταξύ πεθαίνει και αναλαμβάνει ο Τηνιακός Μάρκος Λαμπαδίτης. Οι μαρμαρικές εργασίες έγιναν από το συνεργείο του Ιωάννη Χαλεπά με επικεφαλής το δεύτερο γιο του Νικόλα. Ο Γιαννούλης εκείνη την εποχή ήταν στα Αλάτσατα αλλά δεν έλαβε μέρος στις εργασίας λόγω της κακής ψυχικής του υγείας που τον οδήγησε και σε μία απόπειρα αυτοκτονίας. Για την αγιογράφηση του ναού εργάστηκαν ο Παριανός ζωγράφος Ιωάννης Σιταράς και ο Καλύμνιος Σακελλάριος Α. Μαγκλής. Ο περίβολος του ναού ήταν και αυτός στρωμένος περίτεχνα με άσπρα και μαύρα βότσαλα. Το 1911 ο Γερμανός μηχανικός Richard Hirsh που εργαζόταν στα Αλάτσατα στην κατασκευή του σταθμού του ασύρματου κατασκεύασε στον περίβολο ένα ηλιακό ρολόι. Χρόνια μετά το διωγμό των Ελλήνων αποφασίστηκε το γκρέμισμά του. Σήμερα στη θέση του υπάρχουν ερείπια της βάσης της λιθοδομής του.
Το 1901 κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου στη θέση μιας παράγκας που χρησιμοποιούσαν οι Κατωχωριανοί για να εκκλησιάζονται στη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Το σχέδιο του ναού επιμελείται ο Πραξιτέλης Χαλεπάς, τέταρτος γιος του Ιωάννη και μικρότερος κατά 20 χρόνια του Γιαννούλη. Ο Πραξιτέλης αναλαμβάνει την επιστασία των οικοδομικών εργασιών και εγκαθίστανται μόνιμα στα Αλάτσατα. Το 1901 πέθανε ο Ιωάννης Χαλεπάς και θάφτηκε στα Αλάτσατα. Στις οικοδομικές εργασίες έλαβαν εθελοντικά μέρος σχεδόν όλοι οι Κατωχωριανοί, πολλοί δε από αυτούς ήταν οι δωρητές των διάφορων κατασκευών. Το τέμπλο του ναού κατασκευάστηκε, προσωρινά, ξύλινο. Ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, απέναντι από το μικρό γεφυράκι στο Κάτω Χωριό γκρεμίστηκε συθέμελα και στη θέση του σήμερα δεν υπάρχει τίποτε... "




Ευχαριστούμε τον Γ.Σ.Α. για την πληροφορία και τις φωτογραφίες.
Περισσότερα για την καλλιτεχνική δράση της οικογένειας Χαλεπά στην Ερυθραία της Μ.Ασίας στο άρθρο του Ιωάννη Κολάκη- Ιστορικού, Κοινωνικού Ανθρωπολόγου, με τίτλο: "ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ ή ΧΑΛΑΠΑΣ: Μνημεία μνήμης και τέχνης στην Ερυθραία Μικράς Ασίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: