Η ηλικία της φτάνει τα 2.500 χρόνια. Εξακολουθεί δε να παραμένει όμορφη και καρπερή, όπως όταν φυτεύτηκε.
Ο λόγος για τη μοναδική ελιά από την εποχή του τύραννου Πεισίστρατου που υπάρχει στο λεκανοπέδιο και βρίσκεται στο δήμο των Αγίων Αναργύρων Αττικής. Εχει ζήσει σχεδόν όλη την ιστορία της Ελλάδας, από το 545 π.Χ., που υπολογίζεται ότι φυτεύτηκε, μέχρι σήμερα.
«Είμαστε πολύ περήφανοι για την ελιά, που επάξια αποτελεί το σύμβολο του δήμου μας», αναφέρει στην «Espresso» ο δήμαρχος των Αγίων Αναργύρων Νίκος Σαράντης. «Κάτω από τα κλαδιά της παίζαμε όταν ήμασταν παιδιά, ενώ για πολλούς αποτελεί ακόμα και σημείο συνάντησης».
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της κινδύνεψε. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ακόμα και άθελά τους της έκαναν κακό, αφού η πείνα και η φτώχεια κατά την ιταλογερμανική κατοχή είχαν αναγκάσει τους ανθρώπους να μηχανεύονται διάφορους τρόπους για να ζήσουν. Ετσι, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τμήμα του κορμού της καταστράφηκε καθώς κόπηκε για να γίνει καυσόξυλα.
Ομως παρά τις ταλαιπωρίες, το ιερό δέντρο έμεινε όρθιο και δεσπόζει σήμερα στην πλατεία Πεισιστράτου, όπως ονομάζεται. Ο κεντρικός κορμός του έχει σφιχταγκαλιαστεί από πολλούς νεότερους.
«Αισθανόμαστε τυχεροί με την ύπαρξη της ελιάς, που ακόμα και κατά τη δημιουργία των δύο σιδηροδρομικών γραμμών, που περνούν από κοντά της, παρέμεινε στη θέση της, λες και κάποιοι δεν ήθελαν να της κάνουν κακό».
Το όμορφο δέντρο καθημερινά επισκέπτονται μαθητές από πάρα πολλά σχολεία της Αθήνας, που μαζί με τους καθηγητές τους πηγαίνουν να το θαυμάσουν από κοντά και να μάθουν την ιστορία του αλλά και το λόγο που ο Πεισίστρατος έδωσε πριν από τόσα χρόνια την εντολή στους ακτήμονες πολίτες να φυτέψουν όσο περισσότερα ελαιόδεντρα μπορούσαν.
«Εχουμε αναλάβει την προστασία της ελιάς, αφού μιλάμε για μνημείο της φύσης, όπως έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του ‘96 από τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής. Ειδικοί έρχονται ώς εδώ και την περιποιούνται, την κλαδεύουν, ενώ την προστατεύουν και από τυχόν αρρώστιες».
[πηγή]
Από την εφ. ΤΑ ΝΕΑ για τον Φερλινγκέτι
Πριν από 4 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου