Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

5 Φεβ 2011

Τη συντήρηση του πρωτομινωικού οικισμού του Μύρτου στο Λασίθι αποφάσισε το ΚΑΣ

H μινωική θεά του Μύρτου, Μουσείο Αγίου Νικολάου


Την ομόφωνη απόφαση να εγκρίνει τη μελέτη στερέωσης και συντήρησης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του προϊστορικού οικισμού του Μύρτου, στη θέση «Φούρνου Κορυφή» Λασιθίου, έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

Ο πρωτομινωικός αυτός οικισμός, που βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα από το χωριό Μύρτο της Ιεράπετρας, πάνω σε λόφο 66 μέτρων, ήκμασε την περίοδο 2800-2200 π.Χ. Είναι από τους πρώτους οικισμούς που ιδρύθηκαν στην Κρήτη και από τους λίγους που δεν έχουν καταστραφεί από μεταγενέστερες οικιστικές φάσεις.

Οι ανασκαφές, που έγιναν από τη βρετανική αρχαιολογική σχολή μεταξύ 1967-1968, έφεραν στο φως μοναδικά ευρήματα.

Από τα διασημότερα είναι η «Θεά του Μύρτου», ένα πήλινο αγγείο με τη μορφή σχηματοποιημένης θεάς, με πολύ μικρό κεφάλι, ψηλό λεπτό λαιμό και κωδωνόσχημο σώμα. Με τα δύο της χέρια κρατάει μια μικρή στάμνα, η οποία αποτελεί και τη μοναδική έξοδο του σπονδικού υγρού από το εσωτερικό του αγγείου. Σήμερα, εκτίθεται στο Μουσείο του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του συμβουλίου, η κατάσταση του μνημείου είναι πολύ άσχημη.

Τα βασικά του προβλήματα είναι η πτώση λιθοσωμάτων, η ανάπτυξη βλάστησης και η αποδιοργάνωση της τοιχοποίιας. Επίσης, τσιμεντοκονιάματα που χρησιμοποιήθηκαν παλιότερα για τη στερέωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων περισσότερο ταλαιπώρησαν παρά στερέωσαν την αρχαία οικοδομή.

Μεταξύ των προτάσεων που διατυπώθηκαν ήταν η διαμόρφωση μικρού εργοταξιακού χώρου δυτικά της νότιας εισόδου του οικισμού, σε χώρο εκτός της περιοχής που καταλαμβάνουν τα αρχαία κατάλοιπα και η εφαρμογή κονιαμάτων εδαφικού υλικού σε σημεία της τοιχοποίιας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι η πιλοτική εφαρμογή των κονιαμάτων αυτών το 2010 από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά την παρουσίαση των φωτογραφιών. Η διαφορά της τοιχοποιίας πριν και μετά την εφαρμογή των κονιαμάτων ήταν εντυπωσιακή.

Η έκταση του οικισμού «Φούρνου Κορυφή» είναι περίπου 1.250 τ.μ. και αποτελείται από 90 δωμάτια, φτιαγμένα όλα από ακατέργαστες πέτρες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: