Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

22 Φεβ 2011

Kάποιες σκέψεις για τα "απούλητα" της Τήνου (ΙΙ)

Με αφορμή την πρωτοβουλία του Δήμου αναρωτιέμαι: Γιατί θα έπρεπε να ασχοληθούμε εμείς με ένα πρόβλημα που προέκυψε κυρίως από την απληστία μιας χούφτας εργολάβων που προκειμένου να τεκμηριώσουν δικαιώματα επί οικοπέδων έβγαλαν και υλοποίησαν σωρηδόν οικοδομικές άδειες, χωρίς να σκεφτούν καθόλου τις ανάγκες τις αγοράς;

Σίγουρα το τα υπάρχουν 600 κουφάρια απούλητων κατοικιών στην Τήνο δεν αρέσει σε κανένα. Ειδικά αν σκεφτούμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργολάβοι τα παρατάνε μισοτελειωμένα, με ένα οικόπεδο ρημαδιό στην κυριολεξία από τα πεταμένα μπάζα και την ακαταστασία μέχρι να βρεθεί αγοραστής. Μόνο οι ταμπέλες τους είναι ωραίες με τα 3D σχέδια που τόσο παραστατικά απεικονίζουν «το πώς θα είναι»...

Όπως πολύ σωστά επισήμαναν οι αναγνώστες μας στην προηγούμενη ανάρτηση τo κοινωνικό πρόβλημα με τα σπίτια φαντάσματα που ανοίγουν μόνο ένα μήνα το χρόνο είναι τεράστιο. Όπως και το κοινωνικό πρόβλημα που προκύπτει από την ανισομερή μέσα στο χρόνο (εποχική) επαγγελματική απασχόληση του πληθυσμού με τον τουρισμό. Όμως θα ήθελα να επικεντρώσω την προσοχή σας σε ένα άλλο θέμα, αυτό της απαξίωσης εδώ στο νησί του πιο σημαντικού επαγγέλματος, αυτό του αγρότη.

Τα τελευταία χρόνια έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους ιδιαίτερα στα χωριά που όταν τους ρωτάω... «με τί ασχολείσαι;» μου απαντούν με μια μεγάλη δόση θλίψης... «εγώ αγρότης είμαι....αλλά για να συμπληρώσω δουλεύω οικοδομή». Αυτή η φάση κρύβει μεταξύ άλλων δύο πολύ σημαντικές αλήθειες που όλοι μας και ειδικά οι διοικούντες θα έπρεπε λάβουν σοβαρά υπ’όψιν.

Κυρίως δηλώνει ότι στη συνείδηση του κόσμου το κύριο επάγγελμα τους, αυτό που επέλεξαν να κάνουν γιατί το γνωρίζουν από τους παππούλιδές τους και το ΑΓΑΠΟΥΝ, είναι η αγροτική παραγωγή. Για τους ντηνιακούς η επαφή με τη φύση μέσω της αγροτικής παραγωγής είναι βαθιά ριζωμένη στα γονίδια τους. Φτάνει να κοιτάξουμε γύρω μας το απίστευτο αγροτικό τοπίο για να καταλάβουμε οτι οι κάτοικοι αυτού του νησιού ήταν πάντα και πρώτα απ’όλα αγρότες.

Αλήθεια μπορεί να φανταστεί κανείς ποιο θα ήταν το μέλλον της Τήνου χωρίς το αγροτικό τοπίο της; Προσωπικά δεν μπορώ να το φανταστώ. Όπως δεν μπορώ να φανταστώ πως θα μπορέσει να ζήσει αυτό το νησί όταν η φθορά του χρόνου στις ξερολιθιές και τα αγροτικά μνημεία περάσει το όριο που τα κρατάει όρθια στη θέση τους. Και δυστυχώς το όριο αυτό δεν θα αργήσει να έρθει. Αν η αγροτική οικονομία εξακολουθήσει να συρρικνώνεται η γενιά των σημερινών 30ριδών μάλλον θα έχει την ατυχία να το ζήσει (κι αυτό...).

Παρ’όλα αυτά δεν έχουμε δει ποτέ από τις Αρχές καμία προσπάθεια ισάξιου ζήλου με την πρωτοβουλία προώθησης των «απούλητων», για την στήριξη των αγροτών ή την προώθηση της παραγωγής τους. Η στροφή των αγροτών στην ενασχόληση με τα οικοδομικά δηλώνει το αυτονόητο. Πως δηλαδή ο κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής περνάει κρίση και χρειάζεται βοήθεια. Στηρίζοντας τους αγρότες στηρίζουμε το τοπίο, τους οικισμούς, την τοπική οικονομία, τον τουρισμό, την ποιότητα της ζωής μας.

Η διατήρηση της Τήνου όπως την ξέραμε εξαρτάται άμεσα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό των κατοίκων. Οι ντηνιακοί ειδικά στα χωριά γνωρίζουμε πολύ καλά την ταυτότητα μας. Όπως γνωρίζουμε πως τα απατηλά εργολαβικά όνειρα ετούτο το νησί είναι πολύ ιδιαίτερο για να τα αντέξει. Προτείνω να στηρίξουμε την όμορφη πραγματικότητα μας. Το κέρδος δεν μετριέται πάντα σε χιλιάδες ευρώ.

Ιωάννα Παπασταθοπούλου
αρχιτέκτων- διαχειρίστρια αρχαιολογικής κληρονομιάς

9 σχόλια:

nat είπε...

πες τα χρυσοστομη!!!

Τηθύς είπε...

Ακριβώς έτσι όπως τα γράφεις είναι και μπράβο που το έκανες γιατί κάποιος έπρεπε επιτέλους να απαντήσει στη πλεονεξία τους και την αυτιστική γουρούνια τους!

Το δήμαρχο βέβαια οι γνωστοί άγνωστοι μεγαλοεργολάβοι τον βγάζουν ή τον χαντακώνουν. Αυτοί είναι που χρόνια τώρα τρώνε καταστρέφοντας και απαξιώνοντας με το χειρότερο τρόπο το νησί. Τους αγρότες τους έχουν για τα πανηγύρια και για να τους πουλάνε χάντρες και μεταξωτές κορδέλες.

Η απαξίωση του αγρότη στη Τήνο από όλες της αρχές δείχνει και το μέγεθος της υποκουλτούρας μας που ουδεμία σχέση έχει με το παρελθόν και την ομορφιά αυτού του τόπου που μέχρι πρόσφατα διασώθηκε. και λυσσασμένα σήμερα καταστρέφουν.

Και βέβαια δεν πιστεύω ότι είναι τυχαίο ότι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από τη κρίση είναι τα μεγάλα συνεργία που επί χρόνια κατέστρεψαν και λεηλάτησαν το τόπο. Ενώ μικρότερα συνεργία που συνήθως δουλεύουν σε ποιο μικρή κλίμακα και ασχολούνται περισσότερο με αναπαλαιώσεις χωρίς της στρατιές των αλβανών εργατών από πίσω. Έχουν και σήμερα δουλειά..

Ανώνυμος είπε...

δυστηχώς έγειναν πολλές καταστροφές, ιδικά γύρω απο τη χώρα. Το γεγονός οτι μένουν απούλητα σπίτια ίσως συνετίσει κάποιους. η κρήση είναι μια καλή ευκαιρία.
Η τηνος πρέπει να ποντάρει στη ποιότιτα τα μοναδικά χωριά της και στο οτι δέν έχει εξαπλωθει παντου η άναρχη δόμηση, διατηρώντας ακόμα την ομορφιά των τοπίων γύρω απο τα χωριά στην ενδοχώρα.
οι φωτογραφίες που μας χαρίζετε μέσα απο αυτο το ιστολόγιο μας ταξιδευουν και είναι η καλύτερη απόδειξη οτι θα ήταν εγκλημα να καταστρέψουμε αυτη την ομορφιά

αμμοδύτης είπε...

Ιωάννα, κάνουν το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν, και εφ όσον δεν χρησιμοποιούν κρατικά λεφτά ή δημοτικά τέλη για να το κάνουν, δεν με ζορίζει.

Με στενοχωρεί ότι είναι τόοοοσο αφελείς (ή απλά τόοοσο απελπισμένοι).

Κατ αρχάς, μερικά από αυτά που λες (όχι όλα) αξίζουν περισσότερο γκρεμισμένα με το χωράφι καθαρό, από ότι χτισμένα.

Δεύτερον, τα γούστα των εργολάβων που λές (δεν ξέρω ποιοί είναι) είναι κάτι μεταξύ τελειωμένα και ξεπερασμένα.

Τρίτον, η Τήνος ήταν διαμάντι για παραμυθιασμένους ξένους πλούσιους και φτωχούς, όσο ήταν μεσαιωνικό νησί, αγροτικό, με παραδοσιακά χωριά. Αυτά τέλειωσαν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν φταίει 100% αφού αντανακλά τα τοπικά γούστα.

Κάποτε μου άρεσε να φωτογραφίζω. Τώρα πασχίζω να μην βρώ μαρμαρίνες και γυφτιές απίθανων διαστάσεων, αλλά τι να τα λέω, γίνομαι κακός και θα προσβάλω ανθρώπους που δεν χρωστανε Απλά, δεν φωτογραφίζω.

Θα μου πεις, εύκολη η κριτική, αλλά που είναι οι προτάσεις... Αλλη φορά τώρα είναι αργά.


ΥΓ Χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους για την άσκηση;

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Για περισσότερα σας παραπέμπουμε στο ΔΤ του Δήμου που θα βρείτε δημοσιευμένο στην Τηνιακή.
http://www.tiniaki.gr/2011/02/blog-post_8910.html#more

αμμοδύτης είπε...

Το είδα, και δες το και εσύ με ψυχραιμία. Καλώς κακώς, μεγάλο κομμάτι της απασχόλησης του νησιού έχει σχεση με τουρισμό. Θα έλεγα καλώς, και τίποτα δεν είναι τέλειο.

Κακώς κακώς μεγάλο κομμάτι του τουρισμού έχει σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα, και από ζούν πολλοί, και έχει περίπου μηδενιστεί.

Τα όποια λάθη, ή διαφορετικά γούστα, ούτε διορθώνονται, ούτε αλλάζουν, και τελικά αυτό που θέλει ο κόσμος αυτό παίρνει και ιχύει και στα ελληνικά δημοσιονομικά, και στην νεο-τηνιακή αρχιτεκτονική. Και σε εμένα αρέσουν τα μικρά πέτρινα κελιά, αλλά στα μάτια των πολλών δεν είναι ρεαλιστική οικιστική ή τουριστική πρόταση.

Πάμε στην πρακτική πλευρά. Καλά κάνει ο Δήμος να προβάλει το νησί και καλά κάνει να θέλει να βοηθήσει να πουληθούν τα σπίτια και να χτιστούν άλλα. Αυτό μπορεί να μην αρέσει αλλά δεν είναι καθ εαυτό "κακό", το 90% του κόσμου το θεωρεί "καλό".

Το κατά πόσον θα είναι πρακτικό ή εφικτό, σε αυτό το περιβάλλον, είναι άλλο εντελώς πράγμα. Ούτε θα πουληθούν, ούτε θα χτιστούν άλλα. Δεν υπάρχουν ούτε λεφτά, ούτε δανεικά, ούτε αγοραστική δύναμη, ούτε ξένοι ούτε τίποτα. Και θα γίνεται πολύ χειρότερο πριν βελτιωθεί. Κοινώς εκτιμώ ότι αυτή η τουριστική πτυχή του νησιού δεν θα πάει καλά, αλλά δεν ξέρω και εάν υπάρχει άλλη πτυχή που θα πάει καλά.

Μην υποτιμάς τι ζόρια θα υπάρξουν, και αμφιβάλλω εάν θα υπάρξει ψυχραιμία να σχεδιαστεί ένα καλύτερο αύριο. Το σήμερα, προσωπικά πιστέυω είναι τελειωμένο, και θα υπάρξει άγνωστη δυστυχία πριν ο κόσμος καν φανταστεί επιστροφή σε προ 1990 καταστάσεις, για να μην πω προ 1970 καταστάσεις. Και δεν αναφέρομαι στους εργολάβους (ή έστω και στους οικοδόμους -- ειδικά οι οικοδόμοι ξέρουν από χωράφια). Αναφέρομαι σε όλους που είναι από 35 και κάτω και έχουν κάποια σχέση με υπηρεσίες.

Θα έχουν πρόβλημα όσοι χρωστάνε (εργολάβοι και μη), και το προβλήμα τους είναι και τραπεζικό και ευρύτερο πρόβλημα. Μην νομίζεις ότι μπορούν να κατασχεθούν και να εκπλειστηριαστούν πράγματα σε αυτή την συγκυρία.

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Aμμοδύτη ψύχραιμα το βλέπω. Κακώς για μένα μπλέκεις τον τουρισμό με τα οικοδομικά. Αυτός που διαθέτει β' κατοικία στην Τήνο δεν είναι τουρίστας. Αυτή είναι άλλη κατηγορία ημι-μόνιμων ή εποχικών κατοίκων με άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις επί του τοπικού γίγνεσθαι.
Τουρίστας είναι αυτός που έρχεται και για να ξανα 'ρθει πρεπει να μείνει ευχαριστημένος.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ μηδενιστη σε βρισκω αμμοδυτη. με αυτη τη λογική να βάλουμε ανεμογενητριες παντου και να τα αφήσουμε όλα στο ελεος του θεου να πανε στα κοματια και να τελειωνουμε. εξαλου χεστικαν οι χωριανοι μπουν δε μπουν ανεμογενητριες. οχι το 90 αλλα το 99% εγω σου λεω δεν ενδιαφεροντε. λοιπον τι λες αυτη η λογικη σου αρέσει? μιας και το θεμα αυτο σε απασχολει ιδιετερα?

Τηθύς είπε...

Αν θα έπρεπε κάπου να εστιάσει ο δήμος αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη τουριστική προσέλευση όχι μόνο για ένα δυο μήνες αλλά για μια περίοδο από το Μάρτιο μέχρι και το Δεκέμβρη. Τα τοπικά προϊόντα, ο πολιτισμός, το μοναδικό φυσικό τοπίο και περιβάλλον, η αρχιτεκτονική είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα του νησιού που θα εξυπηρετούσαν το σκοπό αυτό .
Αντί γι αυτό όμως η όλη διαφήμιση για τα παραπάνω περιορίζετε σε κάτι πανυγηρτζίδικα γλεντάκια τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν όλο το σκηνικό πάνω στο νησί ελέγχετε από μερικούς μπετατζήδες και διάφορους εργολάβους που είναι γύρω από το δήμαρχο, λογικό είναι και ο δήμαρχος ως αντιπρόσωπος τους να εργάζεται για τα προσωπικά τους συμφέροντα, για να τα έχει καλά μαζί τους για να μη χάνει τη καρέκλα. Εξάλλου μετά από της πρόσφατες νικηφόρες εκλογές οι υποχρεώσεις απέναντι τους είναι μεγάλες. Η κατάσταση στο νησί εδώ και χρόνια βρωμάει καμαρίλα. Όταν αντιμετωπίζεις τη γενέθλια γη σου σα μια μπίζνα μέσα από της γνωστές συντεχνίες, όταν το μόνο όραμα ανάπτυξης που έχεις για το τόπο είναι κι άλλο μπετό, είναι λογικό να μη μπορείς να δεις πλέον ποιος είναι ο πραγματικός θησαυρός,και δεν είσαι ικανός ούτε να τον εκμεταλλευτείς αλλά ούτε και να τον απολαύσεις.