Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1 Μαρ 2011

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος βάζουν φρένο στην εξελισσόμενη περιβαλλοντική καταστροφή στη ΒΔ Ικαρία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση της περιβαλλοντικής καταστροφής από την κατασκευή του υβριδικού εργοστασίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ στην Ικαρία (περιοχή Προεσπέρα). Μετά από επιτόπιες έρευνες της ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους στο εργοτάξιο της αναδόχου εταιρείας (ΕΝΕΤ ΑΕ) και πλήθος επιστολών προς όλους τους αρμόδιους φορείς, υπήρξε άμεση κινητοποίηση για τη διερεύνηση των όσων τεκμηριωμένα καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή.
Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) επιβεβαίωσε τις καταγγελίες με βάση, αφενός τα στοιχεία που προσκόμισε το Αρχιπέλαγος και αφετέρου, την έκθεση αυτοψίας που διενήργησε στην περιοχή το κλιμάκιο επιθεώρησης της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, όπου διαπιστώθηκε καταπάτηση του αιγιαλού με την απόρριψη και συγκέντρωση χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών, απόρριψη τεράστιου όγκου αυτών στη θάλασσα, διαρροή στο έδαφος λαδιών και λιπαντικών, καύσεις ελαστικών κ.α.

Με έγγραφο που απέστειλε η ΕΥΕΠ σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, Δήμο Ικαρίας, Λιμεναρχείο Σάμου και ο Λιμενικό Σταθμός Ευδήλου) τους καλεί να προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά, πως: «είναι απαράδεκτο έργα και δραστηριότητες που κατά κύριο λόγο αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι η κατασκευή υβριδικού σταθμού, από τη ΔΕΗ, να εκτελούνται παραβιάζοντας κάθε σχετική νομοθεσία και να δημιουργούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία υποχρεούται να λάβει άμεσα όλα τα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική της αδειοδότηση καθώς και τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης κάθε περιβαλλοντικής ζημιάς που θα διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας».

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται η κατεπείγουσα εντολή που διέταξε η Εισαγγελία Σάμου για το σχηματισμό δικογραφίας και το Α/Τ Αγ. Κηρύκου διενεργεί τη σχετική προανάκριση λαμβάνοντας καταθέσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Το σύνολο των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν θα αναδείξει τόσο τις συστηματικές παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων από την ανάδοχο εταιρεία ενώ το σύνολο του φακέλου θα αποσταλεί και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να καταλογιστούν τυχόν ευθύνες για ολιγωρία ή παραβάσεις καθήκοντος από τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες.
Παράλληλα, οι νομικοί σύμβουλοι του Αρχιπελάγους επεξεργάζονται ήδη την προώθηση της υπόθεσης, μεταξύ άλλων, και στα αρμόδια κοινοτικά όργανα δεδομένου ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και ελέγχεται για παραβίαση του Κοινοτικού δικαίου κατά την πορεία κατασκευής του.

Σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σκηνικά που έχει στηθεί για το φυσικό περιβάλλον της Ικαρίας αναμένουμε από τον νεοσύστατο δήμο να λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα εξυπηρετούν το δημόσιο και όχι το εταιρικό συμφέρον και να συμβάλει έμπρακτα στην αναστροφή της κατάστασης.
Αναμένουμε επίσης με ενδιαφέρον την τοποθέτηση των υποστηρικτών του υβριδικού που μέχρι πριν λίγους μήνες διαλαλούσαν την καινοτομία και χρησιμότητα του έργου, λειτουργώντας σαν παπαγαλάκια εταιρικών συμφερόντων.
Η κατασκευή του Υβριδικού στην Ικαρία συνιστά άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των πολυδιαφημισμένων έργων της «πράσινης» ανάπτυξης από μεγαλοεργολάβους των ΑΠΕ και από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Έργα που - όπως και το συγκεκριμένο στην Ικαρία - γίνονται χάριν της μεγιστοποίησης του κέρδους και εις βάρος των σπάνιων οικοσυστημάτων του Αιγαίου και των νησιωτικών κοινωνιών.


Θοδωρής Τσιμπίδης
Διευθυντής Αρχιπελάγους Ι.Θ.Π

Θαλάσσια Ερευνητική Βάση
Τ.Θ 229, 83 102, Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος
Τηλ: 22730 37533, 22730 31862, 6932274235
Χερσαία Ερευνητική Βάση
Τ.Θ 1, 83 301,Ράχες - Ικαρία

Τηλ: 22750 41070, 22757 70638 Φαξ: 22750 41070

Γραφείο Διεκπεραίωσης
Μ. Βόδα 89, 10440 Αθήνα, τηλ 210 8253024
info@archipelago.gr
www.archipelago.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: