Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

28 Μαρ 2011

Αρχαία Ανατολική Μεσόγειος: Σταυροδρόμι Μύθου και Λατρείας

Κύκλο διαλέξεων με τον τίτλο «Αρχαία Ανατολική Μεσόγειος: Σταυροδρόμι Μύθου και Λατρείας» οργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από τις 5 έως τις 10 Απριλίου. Ειδικοί επιστήμονες στο πεδίο της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας και της Ιστορίας των Θρησκειών θα επικεντρωθούν στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και θα εκφράσουν απόψεις για το φαινόμενο του «συγκρητισμού» ή «υβριδισμού».

Στις ομιλίες τους θα αναφερθούν σε θέματα όπως η αρχαία Νεκρομαντεία στην Ελλάδα και τη Ρώμη και τα δάνειά της από τους Χετταίους και τους Πέρσες ως τους Αιγυπτίους στην Ύστερη Αρχαιότητα, ο έρωτας και ο πόλεμος στην ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη θρησκεία, το αρχέγονο κακό και οι οφιοειδείς δαιμονικές οντότητες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτο, Εγγύς Ανατολή και Αιγαιακό χώρο) και η σχέση του Παρθενώνα με την Ανατολή και το κορανικό τοπίο.

Οι διαλέξεις αρχίζουν στις 19.30 στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 7273501 και στον δικτυακό τόπο www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-general.html.


Το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει οριστεί ως εξής:

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Σύντομη εισαγωγή από την δρ. Αφροδίτη Αβαγιανού.

«Αρχαία Νεκρομαντεία: Αλήθεια και Μύθος» ("Ancient Necromancy: Fact and Fiction"). Γιαν Ν. Μπρέμερ, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γκρόνινγκεν (Ολλανδία).

Θα προβληθεί απόσπασμα από την παράσταση του Αισχύλου «Πέρσαι» του «Thiasos Theatre Company» σε σκηνοθεσία Γιάνα Σιστοβάρη (Ζαρίφη).

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

«Έρως - Έρις» στην αρχαία ανατολική Μεσόγειο. Αφροδίτη A.Α. Αβαγιανού, Ph.D. Παν/μίου Ζυρίχης, Συνεργάτις του Πανεπιστημίου Οχάιο, Διδάσκουσα στο ΕΑΠ, Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων

H ηθοποιός Εύα Καμινάρη θα διαβάσει κείμενα αρχαίων συγγραφέων.

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

«Ο όφις ο αρχαίος": αρχέγονο κακό και δαιμονολογία στη ΝΑ Μεσόγειο. Παναγιώτης Η. Μ. Κουσούλης, επίκουρος καθηγητής Αιγυπτολογίας, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

«Ο Παρθενώνας σε κορανικό τοπίο». Γκαρθ Φόουντεν Garth Fowden, Διευθυντής Ερευνών, Κέντρο Ελληνικής & Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, ΕΙΕ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: