Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

5 Μαΐ 2011

Η ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ 1943 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΤΟΥ Γ’ ΡΑΪΧ, ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Φτάνει στην Κρήτη µε τη στολή του κατακτητή. Η µπότα της Βέρµαχτ που φορά, πατά πάνω στα ερείπια του Ηρακλείου και στο Τυµπάκι που έχει ισοπεδωθεί για τιςανάγκες του αεροδροµίου των Γερµανών. Είναι Γενάρης του 1943. Μόνο που ο Ρούντο Σβαρτς δεν νοιάζεται για τα αγγλικά βοµβαρδιστικά και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Οπλα για εκείνον είναι τα µολύβια, ταπινέλα και τα χαρτιά του. Και στόχοςοτιδήποτε µπορεί να ζωγραφίσει ήνα φωτογραφίσει: αγορές και πατητήρια, λιµάνια και βουνοκορφές, αρχαιότητες και εκκλησιές, γέροντες µε παραδοσιακές βράκες και γυναίκες την ώρα που γνέθουν.

Εναν χρόνοαργότερα οεκ Τσεχίας ορµώµενος στρατιώτης του Γ’ Ράιχ θα φύγει από το νησί, έχοντας στις αποσκευές του 461 ασπρόµαυρες φωτογραφίες, 18έργα ζωγραφικής και ένα ηµερολόγιο µε 388 σελίδες γεµάτο σχέδια και ακουαρέλες που καταγράφει την περιήγησή του από τη Σούδα έως τη Μεσαρά, τα Μάλια, την Κνωσό, τον Αγιο Νικόλαο...

Εικόνες που 67χρόνια µετά αποκαλύπτουν την Κρήτη καρέ καρέ µέσα από το βλέµµα ενός ευαίσθητου και σεµνού καλλιτέχνη που βρέθηκε στην Ελλάδα ντυµένος µε τηστολή του κατακτητή. Και 100 από τις οποίες φιλοξενούνται στην έκθεση «Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη 1943. Ενας ζωγράφος µε τη στολή της Βέρµαχτ» του Μουσείου Μπενάκη. Αφορµή η τιµή που αποτίει το αθηναϊκό µουσείοµε αφορµήτην ΠαγκόσµιαΗµέρα Μουσείων στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης όπου οι γιοι του ζωγράφου δώρισαν ένατµήµα τουαρχείου και τωνέργων του πατέρα τους.

Με σπουδές στη φωτογραφία και αργότερα τηζωγραφική, ο καλλιτέχνης από τη Σουδητία κατατάχτηκε στη Βέρµαχτ το 1939, σε ηλικία 34 ετών.Ανδρας ώριµος, µε παπιγιόν και σοβαρή φυσιογνωµία, που θα µεταµορφωθεί σε στρατιώτη µε στολή και πηλίκιο µε αετό. ∆έκα χρόνια αργότερα αιχµάλωτος πολέµου στη Γιουγκοσλαβία εµφανίζεται µε πουκάµισο ανοιχτό καιπίπα στο στόµα. Εχει καθυστερήσει να απελευθερωθεί διότι έκανε εξαιρετικές κατόψεις και οι Γιουγκοσλάβοι τον χρειάζονταν για τα έργα και κυρίως τα ορυχεία τους. Η επιστροφή στη φτωχή πλέον Γερµανία θα τον αναγκάσει ναεπαναλαµβάνει ταίδια και τα ίδια τοπία για να τα πουλά στους αµερικανούς στρατιώτες. Και να ζει µε τις αναµνήσεις της «πιο ευτυχισµένηςκαλλιτεχνικής περιόδου»του, όπως έλεγε, εκείνη της Κρήτης.

INFO
Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη 1943. Ενας ζωγράφος µε τη στολή της Βέρµαχτ από την Τετάρτη και έως τις 29 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ.
210-3453.111)

Πηγή: http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: