Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

12 Μαΐ 2011

Δραστηριότητες του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Πύργου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων


ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2011
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2011
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Πύργος Τήνου, τηλ. 22830 31290

«Ταμπάκης στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας;»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες –
Με αφετηρία μια μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα, τα παιδιά ανακαλύπτουν την ιστορία και το επάγγελμα ενός Τηνιακού βυρσοδέψη

Ώρες 08:30 – 14:00

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011, του οποίου το φετινό θέμα είναι «Μουσεία και Μνήμη», την Παρασκευή 13 Μαΐου θα εκπονήσει στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος Τήνου) ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες όλων των τάξεων του Δημοτικού, με τίτλο «Ταμπάκης στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας;». Κάθε πρόγραμμα θα διαρκεί περίπου 75 λεπτά και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Κεντρικό θέμα θα αποτελέσει ένα έκθεμα του Μουσείου, μια μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα, η οποία φέρει ανάγλυφα εργαλεία βυρσοδεψίας. Τα παιδιά θα μάθουν για την ιστορία του ίδιου του βυρσοδέψη, θα γνωρίσουν ένα παραδοσιακό επάγγελμα που δεν υπάρχει πλέον στο νησί, ενώ, παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν άμεση επαφή με αυθεντικά αντικείμενα (εργαλεία βυρσοδεψίας, κατεργασμένα δέρματα), τα οποία θα μεταφερθούν από τη συλλογή του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό. Συμπληρωματικά, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου θα παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική ταινία «Η προβιομηχανική βυρσοδεψία στην Άμφισσα» (διάρκεια 15΄), παραγωγής του Ιδρύματος. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι, μέσα από δραστηριότητες (παντομίμα, ζωγραφική, κολάζ) και παιχνίδια ανακάλυψης, να αναδείξει τις πολλαπλές ιστορίες που μπορεί να διηγηθεί ένα μουσειακό αντικείμενο και πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει όχημα για ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Ταυτόχρονα, θα συνδεθούν επιτυχώς το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, τα οποία ανήκουν στο Δίκτυο Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Την ίδια ημέρα, στις 7.30 μ.μ., το Ίδρυμα, συμμετέχοντας και στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας των Μουσείων, οργανώνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου προβολή της ταινίας «Τα έργα στην Αθηναϊκή Ακρόπολη» (διάρκεια 60΄), παραγωγής Υπουργείου Πολιτισμού / Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ, παράλληλα, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για τους επισκέπτες έως τις 11.30 μ.μ., επίσης με ελεύθερη είσοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: