Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

15 Δεκ 2011

Ικαριώτικο κάλεσμα για υπογραφές κατά των 110 ανεμογεννητριών

Από www.enet.gr

Εκατοντάδες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το ψήφισμα ομάδας πρωτοβουλίας για να μην τοποθετηθούν 110 ανεμογεννήτριες στην Ικαρία, για τις οποίες χορήγησε άδειες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το κάλεσμα για συγκέντρωση υπογραφών που έχει προσλάβει μορφή καμπάνιας, απευθύνεται όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και στην ικαριώτικη παροικία στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική και αλλού.

Το έντυπο για συγκέντρωση υπογραφών μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα http://www.gopetition.com/ Παραθέτουμε ορισμένα από τα σχόλια εκείνων που έχουν υπογράψει το ψήφισμα:


**Ναι στην ανεμογεννήτριες, αλλά εκεί που πρέπει και μπορεί και όχι όπου τους καπνίσει. Νισάφι πια με το βωμό του κέρδους.

* Θα συνιστούσα την κατασκευή αρκετά λιγότερων ανεμογεννητριών, περίπου 35, τοποθετημένων στα καλύτερα δυνατά σημεία με κύριο κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος. Θα ήταν δημόσια επένδυση και το όφελος με οποιονδήποτε τρόπο (χρήματα ή δωρεάν ενέργεια) θα το καρπωνόταν ο ικαριώτικος πληθυσμός. Μόνο έτσι θα έλεγε.

* Καλές οι ΑΠΕ αφού πρώτα εφαρμοστούν εκτεταμένα οι ΠΕΚ για κοινωνία από το ΨΑΕ που θα στοχεύει σε ΚΠΑ (περιορισμός ενεργειακής κατασπατάλησης, ψυχαναγκαστική αναπτυξιακή εμμονή, κοινωνική και περιβαλλοντική απελευθέρωση).

* Συντάσσομαι σε οποιαδήποτε ενέργεια αξιοποίησης των ΑΠΕ χωρίς επιφυλάξεις. Αρνούμαι όμως κάθε εκμετάλλευση φυσικού πόρου με μοναδικό γνώμονα την εξασφάλιση πλούτου. Η ενέργεια και αυτοτέλεια των νησιών μας και συνολικά της Ελλάδας είναι ζήτημα το οποίο θα πρέπει να διαχειρίζεται η πολιτεία με σκοπό την αειφορία. Η διαχείριση ενεργειακών πόρων είναι (και πρέπει να είναι) συλλογικό αγαθό.

**Οι (ανεμο)γεννήτριες να μπουν στη θάλασσα. Μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και υψηλότερη απόδοση. Κοστίζει βέβαια παραπάνω...

**Ναι στις ανεμογεννήτριες, όχι στη νέα εποχή καταπάτησης και εκμετάλλευσης της φύσης και των φυσικών πόρων. Ας εφαρμόσουμε, επιτέλους, τη ρήση «μέτρον άριστον» και ας κάνουμε ένα βήμα προς την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου-φύσης...

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία (ΕΛΕΤΑΕΝ) με επιστολή της (περίληψη επικαιροποιημένου κειμένου) στον επικεφαλής της Task Force κ. Ράιχενμπαχ, αναφέρεται:

* Στην ενίσχυση της ασφάλειας του επενδυτικού περιβάλλοντος με εγγύηση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του μηχανισμού στήριξης.

* Στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος για επενδύσεις ΑΠΕ και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

*Στην αντιμετώπιση της στρέβλωσης που προκαλείται από το λεγόμενο ειδικό τέλος ΑΠΕ.

* Στα μέτρα και τις πολιτικές για τη μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (συστήματα αποθήκευσης, διασπορά με ενίσχυση των έργων χαμηλού αιολικού δυναμικού, διασυνδέσεις κ.λπ.) αλλά και των μικρών ανεμογεννητριών.

* Στην αποτελεσματική εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου και των διατάξεων που εισήγαγε (π.χ. κατάργηση της έγκρισης επέμβασης κ.ά.).


Υπογράψτε κι εσείς ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: