Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

30 Σεπ 2013

Στους ορίζοντες του Κορνήλιου Καστοριάδη- πρόσκληση σε διάλογο


Το Σάββατο 28/09 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο του Αρνάδου εκδήλωση προς τιμήν του Κορνήλιου Καστοριάδη.

Για όσους δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας δημοσιεύω την ομίλια μου ελπίζοντας ο διάλογος που ξεκίνησε στην αίθουσα του παλιού σχολείου να συνεχίσει στο διαδίκτυο.

Έχει φτάσει η στιγμή που πρέπει στην Τήνο να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε παρακάτω. Γι'αυτό και θεωρώ πολύ σημαντικό να αφήσουμε τις τυπικότητες και να αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Εγώ προσπάθησα να κάνω μια αρχή. Αν θέλετε να συμμετέχετε παρακαλώ για τις απόψεις σας και πιστεύω πως καλό θα ήταν οι απόψεις αυτές να έχουν όνομα και επίθετο (χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο βέβαια).

Ιωάννα Παπασταθοπούλου- αρχιτέκτων

Ομιλία




4 σχόλια:

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Ποια ανάπτυξη για την Τήνο;
του Αθανασίου Θεοδωράκη, πολιτικού επιστήμονα

http://www.tiniaki.gr/content.asp?id=3748

mak είπε...

Εξαιρετική η ομιλία σου! Με απλότητα, ανθρωπιά, ουσία, χωρίς καμμία ιδιοτέλεια. Ελπίζω να αφυπνήσει. Μακάρι να ήμουν κι εγω στο νησί. Εχουμε τόσα να κανουμε. Παρακολουθω απο κοντα, συμφωνω και επαυξάνω σε οσα λές!
Μπράβο σου!

Μάνθος είπε...

Ιωάννα πολύ αξιόλογη η ομιλία σου.Η τελειότητα του τηνιακού τοπίου όφείλεται στο μέτρο.Κάθε τι που ξεπερνάει το μέτρο φερει όπως εχουμε δει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ας προσπαθούμε όλοι μαζί να μην ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε περαστικοί από αυτό τον τόπο και πως μονη μας υποχρέωση ειναι να διαφυλάξουμε την μοναδικότητα,όπως λες και εσύ, του τοπίου αυτού για να μπορέσουν όπως και εμείς να βιώσουν και οι επόμενες γενιές τα έντονα συναισθήματα που "παράγει" η τηνιακή φύση.

Antonis Ap είπε...

Είναι μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη να εκτίθενται δημόσια αυτές οι σκέψεις. Πιστεύω πως το να δρούμε ως μέρος της φύσης, αφουγκραζόμενοι την παράδοση του νησιού μας, αντί να προσπαθήσουμε να της επιβληθούμε κ να την εκμεταλλευτούμε άπληστα, θα μας κάνει καλύτερους σε πολλά επίπεδα και έχει σίγουρα να μας δώσει περισσότερα.

Η σοφία αυτή υπάρχει ακόμη γύρω μας, αλλά καταπνίγεται εκτός από την προσμονή γρήγορου υλικού κέρδους, συχνά συγκαλυμμένη με την μορφή ανάπτυξης, ευκολίας ή προόδου.

Νομίζω ότι ένα πρώτο στάδιο προστασίας του τοπίου του νησιού είναι η κατανόηση της μεγάλης σημασίας του, όπως και η ευκολία με την οποία καταστρέφουμε αυτά που παίρνουν τόσα πολλά χρόνια να γίνουν. Και τα δύο αυτά μπορούμε να τα δούμε σήμερα σε πολλά σημεία. Όταν αυτό γίνει πεποίθηση σε ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και όχι μόνο σε λίγους "ρομαντικούς - οικολόγους", θα βρούμε και τους τρόπους να το διαφυλάξουμε από τα ίδια μας τα έργα ή την αδράνεια που συνεχώς το πληγώνουν.