Παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας για τα ενδημικά είδη στα νησιά του Αιγαίου.
Σε δύο εβδομάδες θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. Κάθε μέρα όμως στα νησιά του Αιγαίου μοναδικές κιβωτοί βιοποικιλότητας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν για πάντα.
Το Αιγαίο πέλαγος, με τα εκατοντάδες νησιά του, αποτελεί ένα εργαστήριο εξέλιξης που φιλοξένει σήμερα χιλιάδες, μοναδικούς στο είδος τους, οργανισμούς. Και ενώ ορισμένοι από αυτούς εντοπίζονται σε ολόκληρες περιοχές του Αιγαίου, όπως αποδεικνύουν τα συμπεράσματα της πολυετούς έρευνας του Καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των Η.Π.Α. Γ. Φουφόπουλου, πολλοί άλλοι είναι ενδημικοί σε μεμονωμένα νησιά ή και συγκεκριμένες τοποθεσίες.
Πρόκειται για οργανισμούς (ερπετά, φυτά) οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία των νησιωτικών οικοσυστημάτων και βοηθούν, μεταξύ άλλων, στον έλεγχο της διάβρωσης, την διατήρηση του υδάτινου δυναμικού και την προστασία από την απερήμωση, ενώ ενδέχεται να έχουν σημαντικές φαρμακολογικές εφαρμογές.
Αυτές οι «κιβωτοί» βιοποικιλότητας, όπως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η μελέτη του καθηγητή Γ. Φουφόπουλου καταδεικνύει ότι: α) η αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη, η εκτός σχεδίου δόμηση, μαζί με την διάνοιξη νέων οδικών δικτύων που καταστρέφουν εκτάσεις οι οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν απομονωμένες,, η αλόγιστη υπεράντληση νερού που οδηγεί στην πτώση του υδροφόρου ορίζοντα και στην καταστροφή σπάνιων παραλιακών υγροβιότοπων και η καταστροφή των πεζούλων στο Αιγαίο που συγκρατούνε το χώμα και επιτρέπουν τη ζωή στα νησιά αποτελούν τις κύριες απειλές για τον αφανισμών αυτών των μοναδικών οργανισμών.
Εδώ και πάνω από τρία χρόνια, το Πρόγραμμα για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης για την αλληλεξάρτηση οικονομικής ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών. Βλέπουμε ότι η υπερδόμηση στα νησιά του Αιγαίου, απειλεί το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά τους. Την ίδια στιγμή το ακριβό Ευρώ μας μετατρέπει σε ένα απαγορευτικά ακριβό προορισμό για μαζικό τουρισμού. Η διατήρηση των μοναδικών αυτών χαρακτηριστικών του Αιγαίου είναι μονόδρομος αν θέλουμε να έχουμε τουρισμό με μέλλον. Σε αυτά τα πλαίσια η ανάδειξη και προστασία των ενδημικών ειδών κάθε νησιού είναι απόλυτης προτεραιότητας για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών.
Πληροφορίες: Κρίτων Αρσένης , Υπεύθυνος Προγράμματος για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Αιγαίο, 210 3225245 εσωτερικό 9, aigaio@ellinikietairia.gr
Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα '
Αποψη'
Γενικές γνώσεις για τη βιοποικιλότητα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου