Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

29 Μαΐ 2008

Ανακαλύφθηκαν τρία χαμένα έργα του Γκόγια

Το σχέδιο «Μεταμέλεια» προεικονίζει την διάσημη «Κραυγή» του Μουνχ

Αποκαλύφθηκαν μετά από 131 χρόνια, προκαλώντας ενθουσιασμό σε καλλιτέχνες και κριτικούς. Ο λόγος για τρία σχέδια του Ισπανού ζωγράφου Γκόγια, τα οποία πρόκειται να δημοπρατηθούν από τον οίκο Christie's στις 8 Ιουλίου. Τα έργα αναμένεται να αγγίξουν τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Τα σκίτσα του Ισπανού ζωγράφου ανήκουν σε μια συλλογή 105 σχεδίων που χρονολογούνται από το 1796. Τα ίχνη τους είχαν χαθεί το 1877, οπότε είχαν πουληθεί στο Παρίσι.
Τα τρία σχέδια αποκαλύφθηκαν στην Ελβετία. Οι ιδιοκτήτες τους δεν φαίνεται να γνώριζαν ότι επρόκειτο για έργα του Γκόγια, ώσπου αποφάσισαν να τα δείξουν στον οίκο Christie΄s. Τα σχέδια βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς δεν είχαν εκτεθεί ποτέ στο φως και δεν είχαν μπει ποτέ σε κορνίζα.
Τα έργα «αποκαλύπτουν την τελειότητα και την αστείρευτη δημιουργικότητα της φαντασίας του Γκόγια» δηλώνει ο Μπένζαμιν Πέρονετ, επικεφαλής του οίκου στον τομέα καλλιτεχνών του 19ου αιώνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, τα έργα δείχνουν την ενασχόληση του Γκόγια με τις ανθρώπινες κτηνωδίες.
Το πρώτο φέρει τον τίτλο «Πέφτουν κάτω» και απεικονίζει τέσσερις γυναίκες να παλεύουν στον αέρα. Η μία χαμογελά πλατιά, καθώς τραβάει τα μαλλιά μιας άλλης, η οποία ουρλιάζει από τον πόνο.
Ένα δεύτερο σχέδιο απεικονίζει μια φιγούρα γεμάτη αγωνία να είναι ραμμένη μέσα σε ένα νεκρό άλογο. Το έργο φέρει λεπτομερή περιγραφή, γραμμένη από τον Γκόγια, ο οποίος αναφέρει ότι πρόκειται για πραγματική ιστορία.
Το τρίτο σχέδιο με τίτλο «Μεταμέλεια» δείχνει έναν άνδρα να κάθεται και να προσεύχεται με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό και το στόμα του ανοιχτό, με μια έκφραση που προεικονίζει την «Κραυγή» του Μουνχ.
Η τιμή των έργων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Τα σχέδια θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Christie΄s στις 8 Ιουλίου, ενώ θα εκτεθούν για το κοινό από τις 4 ως τις 7 Ιουλίου.
Πηγή: http://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: