Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

29 Μαΐ 2008

Εκτός κινδύνου για τουλάχιστον 300 χρόνια ο Πύργος της Πίζας


Σταθεροποιημένος και είναι εκτός κινδύνου για τουλάχιστον 300 χρόνια θεωρείται πλέον ο θρυλικός Πύργος της Πίζας, το αρχιτεκτονικό σύμβολο της Ιταλίας, το οποίο είχε πάρει κλίση τεσσάρων μέτρων και 47 εκατοστών.
Το μοναδικό μνημείο της Ιταλίας, βάρους 14.000 τόνων, που κατασκευάστηκε σε διάφορα στάδια μεταξύ του 1174 και του 1370, δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο, καθώς μετά από ένα μεγάλο αναστηλωτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1999 και ολοκληρώθηκε το 2001, παραμένει σταθερός.
Ο μηχανικός σχεδιασμός κατάφερε να διορθώσει την κλίση κατά 40 εκατοστά και να σταθεροποιήσει τον πύργο του Μπονάνο Πιζάνο, αφήνοντάς τον σε μια κλίση των 3 μέτρων και 99 εκατοστών, όπως ήταν το 1700.
«Όλες μας οι προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν», δηλώνει ενθουσιασμένη η καθηγήτρια και γεωλόγος, Μικέλε Τζαμιολκοβσκι, που έχει αναλάβει την παρακολούθηση του φαινομένου. «Τώρα μπορούμε να πούμε ότι ο πύργος μπορεί να παραμείνει σταθερός για τουλάχιστον 300 χρόνια».
Ο πύργος παρέμενε κλειστός για τους επισκέπτες για περίπου 12 χρόνια από το 1990 και άνοιξε το Δεκέμβριο του 2001 στο τέλος της σημαντικότερης φάσης του προγράμματος αναστήλωσης.
Ο πύργος της Πίζας άρχισε να γέρνει μετά την ολοκλήρωση μερικών ορόφων, λόγω του ασταθούς εδάφους. Οι οικοδόμοι χρησιμοποίησαν καταρχάς τις τραπεζοειδείς πέτρες για να επιστρέψουν τη δομή στην κατακόρυφο, αλλά ο πύργος συνέχισε να κλίνει.
Βάσει του αναστηλωτικού προγράμματος, που ολοκληρώθηκε το 2001, η δομή συγκρατείται με συρματόσχοινα στο έδαφος, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τσιμεντοενέσεις για να μην υποχωρεί το υπέδαφος.
Η κλίση του πύργου θεωρείται τώρα ασφαλής και είναι περίπου αυτή που ήταν το 1700.
Πηγή: http://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: