Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

25 Μαΐ 2008

Μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών


Ο Toulouse-Lautrec και η Belle Époque στο Παρίσι και την Αθήνα

Το Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts παρουσιάζει μια έκθεση αφιερωμένη σε μια ηγετική μορφή της ζωγραφικής επιδιώκοντας να προσφέρει στο κοινό μια εμπειρία αισθητικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. "Ο Toulouse-Lautrec και η Belle Époque στο Παρίσι και την Αθήνα" από τις 6 Δεκεμβρίου 2007 έως 5 Οκτωβρίου 2008.

Με επίκεντρο μια σπάνια ενότητα περίπου 70 πρωτότυπων έργων του Henri de Toulouse-Lautrec επί χάρτου, οι διοργανωτές της έκθεσης αποπειρώνται την τοποθέτηση των έργων αυτών στο ιστορικό, το κοινωνικό-καλλιτεχνικό αλλά και το αισθητικό πλαίσιο της εποχής τους (περ. 1880-αρχές 20ου αιώνα).

Ταυτόχρονα, επιχειρείται μια συνοπτική προσέγγιση στις κρατούσες ιστορικές και καλλιτεχνικές συνθήκες της αστικής Αθήνας της ίδιας εποχής, με στόχο να καταδειχτούν οι επιδράσεις της Γαλλικής Belle Époque στον αθηναϊκό κοινωνικό και καλλιτεχνικό βίο και να εντοπιστούν κάποιες εμφανείς αντιστοιχίες.

Τα πρωτότυπα έργα του Lautrec που παρουσιάζονται στην έκθεση (διαφημιστικές αφίσες, χαρακτικά και σχέδια) αντλούν τη θεματολογία τους από την Παρισινή καθημερινότητα και ψυχαγωγία.

Διαφημίσεις νυχτερινών κέντρων ή εντύπων, που αποτελούν ορισμένες από τις γνωστότερες συνθέσεις του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη, συνυπάρχουν με πορτρέτα γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών της εποχής του, καθώς και σκίτσα και καρικατούρες.

Τα έργα του Lautrec πλαισιώνονται από επιλεγμένα γαλλικά λογοτεχνικά χωρία, φωτογραφίες και άλλα πραγματολογικά στοιχεία που επιχειρούν να βοηθήσουν το θεατή να κατανοήσει με καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής.

Η συνοπτική απόπειρα αντιστοίχισης της Παρισινής με την Αθηναϊκή Belle Époque, προκύπτει από την ανάγκη να παρουσιαστούν κάποιες εμφανείς επιρροές της πρώτης στη δεύτερη: με τη βοήθεια σπάνιου αρχειακού υλικού που προέρχεται κυρίως από τις Συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank, την ιδιωτική συλλογή του κ. Π. Βέργου κλπ, ανασυντίθενται αστικές συνήθειες και τρόποι ψυχαγωγίας κατά την τελευταία εικοσαετία του 19ου αιώνα στην Ελλάδα.

Διαφημίσεις προϊόντων, φιλοτεχνημένες συχνά από σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Ν. Γύζης και ο Δ. Γαλάνης, εξώφυλλα ημερολογίων, φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ, θεατρικά προγράμματα με έμφαση στο γαλλικό ρεπερτόριο και λογοτεχνικά χωρία, καλούν τον επισκέπτη να εισχωρήσει σε ένα γοητευτικό άρωμα Εποχής.

Στo πλαίσιo της έκθεσης κυκλοφορεί συλλεκτικός τόμος με λυτές ανατυπώσεις έργων του Toulouse-Lautrec και συνοδευτικά κείμενα.

Πηγή: ANA-MPA Culture

Herakleidon, Experience in Visual Arts
Ηρακλειδών 16, Θησείο
118 51 Αθήνα
(Στάση Metro: Θησείο)

T: 210 34 61 981
F: 210 34 58 225
info@herakleidon-art.gr

Ώρες λειτουργίας
Τρί - Σαβ 13:00-21:00
Κυρ 11:00-19:00
Δευτέρα - κλειστά

Δεν υπάρχουν σχόλια: