Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

26 Ιουν 2008

Τρένο του Πολιτισμού


Ένα πρωτότυπο ταξίδι στον χώρο της τέχνης ξεκίνησε από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης με όχημα το «Τρένο του Πολιτισμού» και «μηχανοδηγό» τη Νομαρχία Έβρου.

Τρία βαγόνια, μιας παλιάς εμπορικής αμαξοστοιχίας του Ο.Σ.Ε. που παραχωρήθηκαν στη Νομαρχία Έβρου μεταμορφώθηκαν σε έναν πολύχρωμο και πολυδιάστατο χώρο πολιτιστικών δράσεων, μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να «ταξιδέψει» στην τέχνη, την παράδοση, την ιστορία και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία του ακριτικού νομού.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III Ελλάδα-Βουλγαρία με πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη και προβολή των στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Αξιοποιώντας τη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σβίλενγκραντ (Βουλγαρίας), το Τρένο του Πολιτισμού θα ταξιδεύει από πόλη σε πόλη μεταφέροντας πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες σε κάθε σταθμό, δημιουργώντας με τις πλούσιες και ποιοτικές εκδηλώσεις του πολιτιστικό γεγονός για κάθε περιοχή.

Η Αλεξανδρούπολη, οι Φέρες, το Τυχερό, το Σουφλί, τα Λάβαρα, το Διδυμότειχο, η Ορεστιάδα, η Νέα Βύσσα, τα Δίκαια και το Σβίλενγκραντ της Βουλγαρίας θα είναι οι πρώτοι σταθμοί που θα το υποδεχτούν.

«Οραματιστήκαμε αυτό το Τρένο ως ένα μέσο διάδοσης όλων εκείνων των παραδοσιακών, αλλά και σύγχρονων πολιτιστικών στοιχείων, που συνθέτουν το πολιτιστικό τοπίο του Νομού Έβρου. Συνεργασθήκαμε με τους Δήμους, για να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα για τον κάθε σταθμό. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα επειδή γύρω από το Τρένο του Πολιτισμού δημιουργείται πλέον ένα δίκτυο στο οποίο θα ενεργοποιούνται άτομα, σύλλογοι, ομάδες και η τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων κάθε τόπου.» τόνισε ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης εγκαινιάζοντας στην Αλεξανδρούπολη το «Τρένο του Πολιτισμού», και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι το τρένο αυτό να μεταφέρει την ειρήνη και τον πολιτισμό στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Να ενώσουμε τους λαούς, να φέρουμε κοντά τους πολιτισμούς των τριών χωρών. Το τρένο αρχικά θα φτάσει μέχρι το Σβίλενγκραντ της Βουλγαρίας και στη συνέχεια θα σταθμεύσει στο Χάσκοβο, στη Φιλιππούπολη και στην Αδριανούπολη της Τουρκίας».

Το «Τρένο του Πολιτισμού» θα μεταφέρει στους Δήμους του Έβρου και από το φθινόπωρο και στο Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας, πλούσια πολιτιστικά δρώμενα και θα φιλοξενεί στα βαγόνια του ποικίλες εκθέσεις και εκδηλώσεις: Θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες, θεατρικά δρώμενα, χορωδίες, μπαλέτο, παραδοσιακούς χορούς, συναυλίες σύγχρονης μουσικής, παραστάσεις κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών, εργαστήρια κατασκευής κούκλας και φιγούρας καραγκιόζη, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και βιβλίου καθώς και παρουσιάσεις συγγραφέων του Έβρου.

Φέτος το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν 220 εκδηλώσεις σε όλο τον Έβρο, από τις οποίες άλλες θα γίνουν μέσα στα βαγόνια, άλλες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς των πόλεων όπου θα σταθμεύει το τρένο και άλλες μέσα στις πόλεις και στα χωριά.

Πηγή: www.culture-ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: