Αιολικά στις βουνοκορφές του Αιγαίου;

Λέμε ΟΧΙ, Ενημερώσου, Πάρε θέση

[Kάνε κλικ στη φωτογραφία για να διαβάσεις το κείμενο]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

10 Ιουν 2008

Κινητοποίηση για την σωτηρία των γαϊδουριών της Κύπρου


Εκατοντάδες φίλοι του γάιδαρου της Κύπρου προσπαθούν με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και εκστρατείες στο Facebook να σώσουν μια από τις τελευταίες αποικίες του κόσμου, έπειτα από το θάνατο δέκα ζώων από πυροβολισμό στα τέλη Μαρτίου.

Εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι και αρκετοί Ελληνοκύπριοι συμμετέχουν στην ομάδα «Save the Cyprus Donkey» για την αποικία ελεύθερων γαϊδουριών στη χερσόνησο της Καρπασίας.

«Ο εχθρός της φύσης είναι εχθρός των ανθρώπων» έγραφε ένα από τα πανό που σήκωσε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών στην αμμώδη παραλία του Ριζοκάρπασου στην άκρη της χερσονήσου. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 20χρονος Ντενίζ Ντιρεκσί, κύριος ύποπτος για τους ύποπτους θανάτους γαϊδουριών είναι αγρότες που εξοργίστηκαν με τις ζημιές στις καλλιέργειες.

Η αποικία ελεύθερων γαϊδουριών της Καρπασίας είναι «κληρονομιά» της τουρκικής εισβολής το 1974, όταν οι Ελληνοκύπριοι αγρότες εγκατέλειψαν τις εστίες και τα ζώα τους. Περίπου 800 καφέ γαϊδούρια επιζούν στους ελαιώνες και τα άγρια τοπία της χερσονήσου, σύμφωνα με μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2003.

Πριν από την εμφάνιση των πρώτων τουριστικών επιχειρήσεων, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια της Κύπρου ήταν διάσημα στη Μέση Ανατολή για την αντοχή τους και χρησιμοποιήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις της περιοχής και στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Με την άφιξη των τρακτέρ και των τζιπ τα συμπαθή τετράποδα είναι πλέον άχρηστα ως εργάτες, θα μπορούσαν όμως να προστατευτούν ως αναπόσπαστο στοιχείο της κυπριακής φύσης και ειδικά της Καρπασίας.
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: